RADIOGRAFIA UNUI SISTEM CARE SE ÎNSĂNĂTOȘEȘTE

Cum finanțează abonamentele medicale private sistemul de sănătate din România

Powered by

Computer Hope Guy
Sursa foto: Facebook Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Românii cu abonamente medicale merg de 2,5 ori mai des la medic față de cei care nu au la îndemână un astfel de instrument, arată datele celui mai recent studiu făcut de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). În pandemie, oamenii au trecut pragul cabinetelor nu doar pentru a se trata de anumite boli, ci și pentru a depista la timp posibile afecțiuni care le-ar putea pune viața în pericol.

Și-au făcut analize, au mers la consultații și au intrat în campaniile de screening făcute de angajatori la locul de muncă. Ba mai mult, unii dintre ei au ales să-și extindă abonamentele medicale, chiar și cu bani din propriul buzunar, doar pentru a putea facilita accesul membrilor familiei la medicii din privat, subliniază studiul citat.

Orientarea românilor cu abonamente medicale spre serviciile de prevenție a fost confirmată nu doar de specialiștii consultați de Panorama pentru a înțelege ce anume a determinat schimbarea de comportament în materie de prevenție, ci și de cifrele raportate de jucătorii din piața abonamentelor.

Doar în Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria rata de accesare a abonamentelor a fost de 85% în 2021, serviciile incluse în abonamente fiind utilizate la maximum de posesori în pandemie, declară oficialii companiei.

Cu alte cuvinte, românii par să fi înțeles, în al 12-lea ceas, că este mai important să previi decât să tratezi. Ce consecințe vor fi pe termen lung? Indicatori de sănătate îmbunătățiți, costuri reduse cu tratamentele și presiune mai mică pe sistemul sanitar de stat, precum și o rată a abseteismului redusă la locul de muncă. Toate, cu o condiție: preocuparea pentru prevenție să fie menținută și post-pandemie.

În analiza de mai jos, vei vedea ce impact generează abonamentele medicale în economia națională și de ce au un dublu rol în sistemul medical.

Abonamentul medical și rolul său cheie în prevenție

Într-un sistem de sănătate orientat cu precădere spre tratare, serviciile de prevenție s-au dezvoltat în ultimii ani într-un ritm susținut, pe fondul creșterii veniturilor populației, al accesului la educație și al informării corecte, se arată în studiul PALMED.

Iar asta pentru că, în mod constant, mediul privat derulează campanii de prevenire, în special în rândul populației tinere, active, care deține abonamente medicale la aceste clinici. Este stimulat, astfel, accesul la servicii medicale și conștientizarea importanței prevenirii.

Și specialiștii din teren remarcă un nivel de conștientizare crescut al românilor pentru tot ce ține de servicii primare și de prevenție.

„E, într-adevăr, o creștere a interesului pentru servicii de prevenție, mai ales în ultimii doi ani. Oamenii vor să își valideze statusul de sănătate. Acum merg la analize acum, deși poate în trecut nu făceau asta, chiar dacă erau posesorii unui abonament la o clinică privată. Cumva, e o atenție mai sporită și o aplecare mai mare spre sănătatea individuală și a familiei. Rămâne de văzut dacă această preocupare pentru prevenție se va menține și post-pandemie”, explică pentru Panorama Oana Moțea, specialist în sănătate publică la UNICEF România.

Experții sunt de părere că pentru a putea preveni anumite afecțiuni și pentru a-i îndemna pe oameni să se adreseze unităților medicale înainte de a se îmbolnăvi este necesară informarea corectă a populației.

„Sunt convinsă că prin dezvoltarea sectorului privat, mai ales a acelor sisteme de abonamente medicale care în ultima perioadă au pus mult accent pe prevenție, operatorii privați vor ajuta mult la identificarea factorilor de risc și la depistarea precoce a maladiilor astfel încât sectorul social să nu mai plătească tratamente costisitoare”, admite și Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Soluție de finanțare pentru dezvoltarea sistemului medical

Pentru fiecare euro investit în piața abonamentelor medicale, acest domeniu generează suplimentar 3 euro, ca valoare adăugată brută în economia României, contribuind la economia locală și la crearea de noi locuri de muncă, arată un studiu elaborat de Ernst and Young.

În cifre, abonamentele medicale generează un impact de 776 de milioane de euro la nivelul veniturilor pe lanțul valoric, arată sursa citată.

Astfel, pe lângă rolul său de soluție preventivă, abonamentul medical reprezintă și o soluție de finanțare pentru sistemul medical. Practic, profitul obținut din abonamente medicale este investit în infrastructură, pregătirea constantă a cadrelor medicale și achiziția de aparatură de ultimă generație, un cârlig care-i atrage pe români spre clinicile private.

Și, chiar dacă la nivel național cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru sănătate provine din surse publice – aproximativ 80%, restul de 20% se finanțează de către sistemul privat: prin plăți directe ale populației, abonamente medicale și asigurări voluntare.

Prelucrare date și design: Edit Gyenge

Cum e în străinătate: abonamentele medicale vs. asigurările voluntare

În timp ce în România funcționează sistemul abonamentelor medicale private, unde există potențial de creștere, având în vedere că sunt 4,3 milioane de salariați, mare parte din țările din Vest au dezvoltat asigurări voluntare de sănătate. Au mers foarte puțin spre deloc pe sistemul abonamentelor medicale.

Țările vest europene au sprijinit totuși un mecanism competitiv de asigurări private sau public private suplimentare sau complementare. Aici sunt câteva beneficii și dezavantaje, afirmă specialiștii în sănătate publică, adăugând că zona de abonamente medicale e un lucru particular și vizează anumite segemente populaționale.

„Asigurarile voluntare sunt un instrument important în multe tari, ele suplinind fie ca tip de serviciu, fie ca protecție suplimentară de risc financiar. De exemplu, oamenii se pot asigura în mod suplimentar astfel încât să aibă acces la paturi de spital private, sau să li se acopere coplata pentru servicii mai scumpe, după caz. Ele ar fi utile și în Romania pentru ca ar permite consumatorilor să acceseze servicii care corespund preferințelor lor, însă cadrul legal nu lasă mult loc pentru asigurări voluntare în sistemul dominat de asigurările sociale de sănătate”, concluzionează pentru Panorama Nicolae Done, expert în politici de sănătate publică și manager la Analisys Group, Statele Unite ale Americii.

În timp ce abonamentele medicale sunt o soluție mult mai convenabilă pentru pacienții români, acoperind zona de prevenție și medicină primară atât de deficitară în Romania, asigurarile voluntare pot fi văzute ca un produs financiar complementar, care acoperă un posibil risc de spitalizare sau intervenții chirurgicale – servicii care implică niște costuri foarte mari.

Acest articol este susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.



Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x