Panorama războiului

Matrioșka Le Pen, băiatul bun al Moscovei în Slovacia și cum mocnesc anti-război elitele de la Kremlin

Computer Hope Guy
Marine Le Pen, la dezbaterea electorală contra președintelui Emmanuel Macron. Foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Într-o perioadă în care suntem copleșiți de informație pe toate canalele cu privire la războiul pornit de Rusia în Ucraina, Panorama selectează zilnic câteva dintre ideile esențiale, pentru a înțelege cum stau lucrurile. Sunt povești care ne dau indicii cu privire la ce să ne așteptăm nu doar în Ucraina și în statul agresor, Rusia, ci și în restul lumii.

Astăzi, vorbim despre cum au ajuns Rusia și trecutul pro-rus al lui Marine Le Pen să domine dezbaterea electorală pentru președinția Franței, cum au început elitele de la Kremlin să strâmbe din nas la războiul lui Putin din Ucraina și cum sponsorizează Rusia partide pro-ruse în Slovacia, printr-un propagandist aflat pe statele de plată ale spionajului rusesc.

Iată cum arată Panorama războiului, la finalul zilei de 21 aprilie 2022:

Matrioșka Le Pen a fost demontată de Macron

Dezbaterea electorală din Franța, dinaintea bătăliei finale de duminică pentru președinție, a atins punctul de fierbere din cauza Rusiei. Emmanuel Macron a acuzat-o pe contracandidata sa, Marine Le Pen, că e dependentă de Kremlin și de Putin și că nu poate apăra interesele Franței. Lovitura de grație a acestui moment a fost replica lui Macron: „Când vorbiți cu Rusia, nu discutați cu un lider străin, discutați cu bancherul dumneavoastră”.

O analiză din Politico trece în revistă punctele și temele unde cei doi candidați la președinția Franței s-au ciocnit în timpul dezbaterii de miercuri seară, tema centrală fiind Rusia.

Punctul slab al lui Le Pen, atunci când vine vorba de legăturile sale cu Rusia, sunt împrumuturile bancare pe care partidul său, Frontul Național, le-a luat din Rusia. Un împrumut în valoare de 9 milioane de euro a fost primit de la o bancă apropiată de Kremlin, chiar în perioada în care Rusia anexa Crimeea, iar pozițiile de atunci ale lui Le Pen au susținut mereu poziția Moscovei. La vremea respectivă, fostul premier rus Mihail Kasianov spunea că „pentru mine, nu există vreun dubiu că împrumutul a fost aprobat de Kremlin” și că totul a fost „o operațiune specială, o recomandare specială pentru acei oameni de afaceri să o ajute pe Le Pen”.

Apărarea lui Marine Le Pen a fost că a apelat la bănci rusești, pentru că cele franțuzești au refuzat să îi acorde împrumuturi, dar istoria acelor bani primiți din Rusia este atât de contorsionată în jurul unor oameni și firme legate de Kremlin, încât suspiciunile că Le Pen a fost sponsorizată de Putin, pentru a-i susține pozițiile externe în Franța și pe scena europeană, au abundat.

Acum, Macron a profitat electoral din plin, iar Le Pen nu a reușit să dea replici convingătoare, chiar dacă a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și, în campanie, a încercat să ia distanță de declarațiile sale pro-Putin din ultimii ani. „Oricând apar decizii importante și curajoase care trebuie luate, nici dumneavoastră, nici liderii voștri nu sunt acolo… Nu puteți apăra interesele Franței, pentru că interesele voastre sunt legate de Rusia”, a lovit-o Macron.

O altă lovitură pentru Marine Le Pen și pozițiile sale pro-ruse a venit chiar din Rusia, de la opozantul anti-Putin Alexei Navalnîi, aflat în închisoare pentru dezvăluirile sale despre Putin și cercul său de influență. Echipa organizației lui Navalnîi a postat un lung mesaj pe Twitter, în care le cere francezilor să voteze cu Macron duminică, aducând în discuție împrumutul primit de Le Pen de la banca rusească. „Credeți-mă, nu a fost doar o combinație dubioasă. Această bancă este celebra mașinărie de spălat bani a lui Putin. Cum v-ar plăcea dacă un politician francez ar lua un împrumut de la Cosa Nostra? Aici avem același lucru. (…) Este corupție. Este vânzarea de influență politică către Putin”.

Pentru mai multe teme economice și politice din dezbaterea electorală Macron-Le Pen, puteți citi analiza din Politico.

Elitele de la Kremlin încep să strâmbe din nas la războiul din Ucraina

Zece „insideri” de la Kremlin au vorbit, sub anonimat, despre cum se vede în cercurile înalte de putere decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Și începe să nu se vadă bine, arată o analiză Bloomberg.

Acești oameni aflați în poziții de top din instituții sau companii de stat spun că invadarea Ucrainei a fost o greșeală care se va dovedi catastrofală pentru economia Rusiei. Cu toate acestea, Putin nu pare să aibă de gând să schimbe ceva, mai ales că pe frontul de acasă nu mișcă aproape nimeni. Toți cei care au încercat să îi explice că războiul nu e o soluție au fost îndepărtați. Cei care nu sunt de acord cu ce se întâmplă nu au curajul să mai facă vreun pas sau să spună ceva.

Mai mulți oficiali de rang înalt au încercat să îi explice președintelui rus că impactul economic al sancțiunilor occidentale va fi devastator și va șterge 20 de ani de creștere pe care Putin a adus-o în Rusia, în mandatele sale. În zadar. Putin a rămas convins că nu există altă soluție decât războiul, pentru a confrunta Vestul, și că Rusia poate supraviețui acestui „blitzkrieg economic”. Iar până acum, prin măsuri economice dure, rubla a reușit să recupereze mare parte din pierderi, iar economia funcționează, în ciuda inflației care a explodat.

Convins că e pe calea cea bună și încurajat de susținerea publicului rus, Putin va merge înainte cu războiul din Ucraina, chiar dacă și-a redus ambițiile inițiale de cucerire a întregii țări. Nu mai poate da înapoi, pentru că ar pune Rusia într-o poziție de slăbiciune față de SUA și aliații occidentali.

Nemulțumirile au apărut nu doar în rândul elitelor politice și economice, ci și în cadrul serviciului de securitate rus, FSB. Lipsa comunicării și coordonării a crescut nivelul frustrărilor în acest aparat represiv, care vede eșecul rusesc în Ucraina și cum totul contravine planului inițial, ca „operațiunea” să dureze cel mult câteva săptămâni.

Totuși, cu toate nemulțumirile mocnite, regimul lui Putin nu dă semne de fisură, pentru că ține totul sub control, iar cea mai mare parte a publicului rus, orbit de propaganda acerbă care a acoperit tot spațiul mediatic rusesc, îl susține în continuare. „Putin și-a construit regimul în principal consumând sprijinul popular, ceea ce i-a dat mijloacele de a controla elitele. Nu există loc de dezacorduri sau discuții, toată lumea trebuie să se supună și să îndeplinească ordinele președintelui. Iar, atât timp cât Putin ține situația sub control, oamenii îl vor urma”, explică analista rusă Tatiana Stanovaia.

Mai multe detalii despre agitația mocnită a elitelor de la Moscova puteți citi în analiza Bloomberg.

Portretul unui propagandist plătit de Kremlin în Slovacia

Imaginile video cu un blogger slovac care discuta și primea bani de la un ofițer al spionajului militar rus, sub acoperire diplomatică la Bratislava, pentru a recruta posibile surse pro-ruse în Slovacia, au făcut turul internetului în martie. Acum, ies la iveală detalii despre viața așa-zisului jurnalist slovac care primea mita și modul direct în care Rusia a ajuns să sponsorizeze de fapt propaganda și susținătorii Moscovei din alte țări.

„Am spus la Moscova ce băiat bun ești”, îi spunea ofițerul GRU Serghei Solomasov bloggerului slovac Bohus Garbar, care scria pentru un cunoscut site de propagandă pro-rusă din Slovacia.

Garbar nu doar că scria propagandă pro-rusă, ci a donat și zeci de mii de euro către un partid pro-rus din Slovacia. Banii nu pot fi însă justificați de Garbar, care e un personaj de 50 și ceva de ani, fără surse de venit, care trăiește cu mama sa bolnavă. Scrisul pe site-ul de propagandă rusă era făcut pro-bono.

Jurnaliștii de la New York Times au vorbit cu rude și colegi de muncă de-ai lui Garbar, care spun că nu își închipuie cum a ajuns acesta să fie un pion al serviciilor secrete ruse. Unchiul său povestește cum nepotul Bohus era, la un moment dat, pasionat de cultura americană și purta tricouri cu Metallica. Schimbarea sa e inexplicabilă pentru unchi.

Garbar a ajuns însă să doneze aproape 15.000 de euro partidelor politicianului ultranaționalist slova Marian Kotleba, în 2016, înainte de alegerile parlamentare, apoi în 2018. Kotleba e cunoscut pentru pozițiile sale anti-SUA și anti-NATO și a fost condamnat la închisoare cu suspendare, pentru folosirea de simboluri naziste.

Slovacia este o oază de putinism în Europa. Sondajele arată că slovacii au o imagine pozitivă despre Vladimir Putin, în proporție de peste 50%, comparativ cu 12% în Polonia, de exemplu.

Pentru mai multe detalii despre cum opera Rusia pentru a-și plăti propagandiștii din Slovacia, citiți materialul din New York Times.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andrei Luca Popescu

Redactor-șef adjunct Panorama.ro

Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După aproape 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.

Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x