Povestea în două minute

Cum l-a „transferat” pandemia pe Messi de la Barcelona la PSG. Cifrele din spatele mutării

Computer Hope Guy
După 21 de ani, Leo Messi spune Bonjour în loc de Ola!

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Într-o mutare care a uluit lumea sportului și nu numai, Lionel Messi a ajuns în mai puțin de 48 de ore de la FC Barcelona la Paris Saint-Germain (PSG). Trecerea este cu atât mai spectaculoasă cu cât până acum o săptămână toată suflarea microbistă credea că superstarul argentinian îşi va prelungi înţelegerea cu gruparea catalană. Însă regulamentul din prima ligă iberică, pandemia şi mai ales managementul extrem de defectuos din ultimii ani al Barcelonei au făcut ca Messi să nu mai poată continua pe Nou Camp.

Cum a fost FC Barcelona afectată de pandemie

58 de milioane de euro. Atât a câștigat FC Barcelona în 2019 doar din muzeul clubului, peste al cărui prag trecuseră peste 1,9 milioane de turiști. 10% din turiștii străini care vizitau capitala Cataloniei spuneau că au ales această destinație pentru fotbal. Cele 58 de milioane erau o parte importantă din încasările totale ale clubului catalan, care în sezonul 2018/2019 ajunseseră la peste 840 de milioane de euro, potrivit unui raport Deloitte.

pierderi FC Barcelona

 

Chiar dacă pandemia a lovit Europa când sezonul fotbalistic 2019/2020 se afla deja în desfășurare, lipsa fanilor și chiar și lockdown-ul care a blocat accesul turiștilor în Spania au făcut ca Barcelona să piardă 125 de milioane de euro din venituri, față de sezonul precedent.

Pentru 2020/2021 estimările erau și mai dramatice: Barcelona urma să încaseze în jur de 675 de milioane de euro. Însă firma de consultanță Brand Finance arată că gruparea „blaugrana” ar putea să mai piardă încă aproximativ 137 de milioane de euro:

  • 77 de milioane, bani pierduți din sponsorizări
  • 43 de milioane din vânzări de tricouri
  • 17 milioane din bilete la meciuri

Astfel, fără Leo Messi, Barcelona coboară din topul celor mai puternice branduri de fotbal și ar putea să ajungă chiar și pe locul 3, în spatele lui Real Madrid și Manchester United.

Cum s-a ajuns la „divorțul” nedorit de părți dintre Messi și FC Barcelona

Duminică, în cadrul unei conferințe de presă extrem de emoțională, Leo Messi și-a luat rămas bun de la fanii catalani. Argentinianul spune că a acceptat un salariu înjumătățit și că s-a făcut tot posibilul ca el să rămână la clubul pentru care a evoluat în ultimii 21 de ani. Din păcate, însă, liga spaniolă nu i-a permis Barcelonei să îi înregistreze un nou contract lui Messi. Asta pentru că La Liga are un sistem foarte interesant de a se asigura că echipele nu intră în blocaje financiare. Mai exact, cifra care reprezintă salariile jucătorilor din formațiile din prima ligă iberică nu trebuie să depășească 70% din încasările clubului.

În ultimii ani, FC Barcelona a cheltuit nesăbuit pe tot felul de jucători care nu au confirmat. Astfel, fotbaliști precum Philippe Coutinho (tranferat cu 145 milioane euro) Antoine Griezmann (120 milioane euro) sau Ousmane Dembele (105 milioane euro) au ajuns pe Nou Camp, având și salarii demne de aceste sume de transfer. Mai exact, FC Barcelona avea cele mai mari salarii din întreaga lume, cu o medie de 11 milioane de euro per jucător.
Această sumă era umflată de salariul imens al lui Messi care, după ultima prelungire a contractului, primea undeva la 70 de milioane de euro pe sezon! Înainte de pandemie, toate aceste sume duceau nota de plată pentru salarii a Barcelonei la 69% din încasări, la limită din punct de vedere al regulamentului.
Oficialii clubului se așteaptă să aibă pierderi de 487 de milioane de euro în acest an din cauza pandemiei. Președintele catalanilor a anunțat că formația a ajuns, chiar și fără contractul astronomic al lui Messi, la o sumă totală pentru salarii care reprezintă 95% din încasări. Cu salariul argentinianului, chiar și înjumătățit, procentajul ajungea la 110%. Așadar era aproape imposibil ca Leo să mai continue pe Nou Camp.

Contractul lui Messi la PSG

Odată cu trecerea la Paris, Lionel Messi a pierdut titlul de cel mai bine plătit fotbalist din lume. Potrivit the Athletic, Messi a semnat cu PSG un contract pe doi ani, cu o opțiune de prelungire pentru încă un sezon, cu un salariu net de 25 de milioane de euro pe an și o primă la semnarea contractului de încă 25 de milioane de euro. Acestor sume li se adaugă și bonusuri de performanță care pot ajunge la 10 milioane de euro pe sezon.
Practic, Leo ar putea câștiga 100 de milioane de euro în cei trei ani petrecuți pe malul Senei, puțin mai mult decât câștiga într-un sezon la FC Barcelona.
Neymar jr., fostul și noul său coleg și bun prieten, are o leafă anuală de 30 de milioane de euro la PSG, în timp ce tânărul superstar Kylian Mbappe încasează și el aproximativ 20 de milioane de euro. Astfel, Messi nu mai e nici măcar cel mai bine plătit fotbalist din propria echipă.

Pentru PSG, aducerea lui Messi fără o sumă de transfer către FC Barcelona reprezintă o lovitură magistrală. Banii pe care clubul îi plătește jucătorului se pot amortiza prin încasările care vor urma grație „industriei” pe care o generează argentinianul: turism sportiv, sponsorizări, vânzarea de produse promoționale asociate clubului. Este de așteptat ca profilul comercial al PSG, care oricum era în plin avânt, să crească exponențial.

Cel mai bun exemplu în acest sens este „transferul” la Juventus al lui Cristiano Ronaldo, eternul rival al lui Leo. Trecerea lui CR7 în Italia a permis torinezilor să mărească prețul biletelor, să renegocieze contractele cu sponsorii și „să explodeze” pe rețelele de socializare, ceea ce a oferit o expunere uriașă către alte potențiale sponsorizări. Iar acești pași vor fi urmați, cel mai probabil, și de către PSG.

Așadar, transferul lui Lionel Messi de la FC Barcelona la PSG înseamnă nu numai o mișcare sportivă, ci și o lovitură financiară pentru formația franceză, care a știut să profite de managementul cu dare de mână, dar și de felul în care pandemia i-a lovit pe neașteptate pe catalani.

 


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Eduard Nicolae Popa

În aproape un deceniu de presă, a lucrat atât în online, cât și în televiziune sau print. Printre cele mai importante nume din portofoliul său se numără B1 Tv, Vice sau Fanatik. De patru ani coordonează proiectul editorial Total Baschet, unul dintre cele mai bune site-uri de nișă din presa sportivă din România. Pasionat de politică și sport, cu care a avut cel mai mult de furcă din postura de jurnalist, a căutat tot timpul să găsească povestea din spatele a ceea ce se vede la suprafață.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x