INFOGRAFICE

Elisabeta a II-a: 70 de ani de istorie, prin ochii reginei

96 de ani de viață și 7 decenii de domnie au făcut-o pe Regina Elisabeta a II-a singurul monarh englez pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată. Și nu doar supușii Coroanei nu știu o lume fără Elisabeta a II-a. 9 din 10 oameni de pe planetă s-au născut după ce regina a urcat pe tron.

De-a lungul celor 70 de ani de domnie, lumea s-a schimbat profund. 

Europa s-a reinventat, după războaiele mondiale, a cunoscut cea mai lungă perioadă de pace din istoria ei și, din februarie 2022, din nou război. Regatul Elisabetei a intrat și a ieșit din Uniunea Europeană.

Omenirea a trecut prin trei Revoluții industriale (a doua Revoluție industrială – producție în masă, a treia – automatizare, a patra – cibernetizare), multiple crize economice și politice. Omul a ajuns pe Lună. A inventat computerul, Internetul, smartphone-ul. 

Regina Elisabeta a II-a a fost martor din primul rând, dacă nu chiar participant la toate aceste transformări care au făcut lumea de azi să fie cea pe care o știm noi. Cu ea, se încheie o eră. În urma ei, rămâne multă istorie. 

Panorama prezintă, în continuare, o istorie vizuală a domniei Reginei Marii Britanii: marile evenimente la care a asistat, toți liderii politici cu care a lucrat și lumea, în plină transformare, de-a lungul celor 70 de ani cu Elisabeta a II-a pe tronul britanic. 

Cea mai iubită regină

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață știind că este iubită de popor. De altfel, ea rămâne cea mai iubită membră a Casei Regale britanice, cu peste 80% grad de simpatie. 

O proporție semnificativă a britanicilor susține că regina este un simbol a ceea ce este bun în Regatul Unit, precum și un bun reprezentant al Marii Britanii pe scena mondială. 

Devotamentul față de sarcinile și imaginea Coroanei, etica muncii, care a făcut-o să lucreze până în ultima clipă de viață, alături de demnitatea și tăria afișate, în fața tuturor tragediilor de care a fost lovită monarhia în aceste șapte decenii sunt câteva dintre celelalte motive invocate acum pentru aprecierea de care se bucură regina defunctă.

long lived the queen. cea mai longevivă regină

Dintre toți monarhii englezi, Regina Elisabeta a II-a va rămâne în istorie și pentru perioada în care a domnit, fiind cea mai longevivă. Elisabeta a II-a este urmată de Regina Victoria, care a domnit aproape 64 de ani. De altfel, cei mai longevivi monarhi britanici au fost majoritar femeile.

15 premieri britanici învestiți de regina elisabeta a ii-a

15 premieri britanici și 14 președinți americani s-au succedat pe durata domniei Reginei Elisabeta a II-a. Unul dintre cele mai discutate aspecte, în primele ore de la anunțarea decesului reginei, e faptul că aceasta a muncit chiar până la finalul vieții. Pe 6 septembrie, cu 2 zile, deci, înainte să se stingă din viață, Elisabeta a II-a a primit-o la reședința de vară de la Balmoral, Scoția, pe Liz Truss, pentru a o numi în funcția de prim-ministru. 

Încoronarea reginei a fost prima transmisă în direct la televizor, în 1953, eveniment pentru care mulți britanici și-au cumpărat televizor. Elisabeta a II-a a prins, pe urmă, toate momentele-cheie pentru economia și politica Marii Britanii, dar și ale lumii și s-a întâlnit cu zeci de șefi de stat. 

Privind acum în spate, la toate fotografiile cu liderii mondiali care au strâns mâna reginei, magnitudinea istoriei care s-a scris sub ochii ei e mai ușor de văzut. La fel și motivul pentru care mulți britanici au văzut-o pe regină drept unicul element de stabilitate din lumea lor. 

șefii de stat români care
s-au văzut cu regina

Nicolae Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu au călătorit în 1978 în Regatul Unit, într-o vizită oficială de stat. A fost prima vizită a unui șef de stat comunist la Londra.  

Ion Iliescu

în anul 2004, Ion Iliescu a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a o invitaţie la un dejun la Palatul Buckingham.

Emil Constantinescu

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a decernat în anul 2000 președintelui României, Emil Constantinescu, Înaltul Ordin "Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe" în grad de Mare Cruce, cel mai înalt ordin care poate fi conferit unui șef de stat aflat în vizită oficială în Regatul Unit. 

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de Regina Marii Britanii, în cadrul recepţiei oferite de suverană în onoarea şefilor de stat şi de guvern participanţi la Reuniunea NATO din 2019.

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x