Books for Curious Minds

Respirăm de 25.000 de ori pe zi, dar nici nu ne dăm seama că o facem greșit. Despre noua știință a respirației

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e un format nou, în cadrul secțiunii Open Minds, în care cititorii noștri găsesc, rezumate, lecții de luat acasă din cele mai interesante cărți ale ultimilor ani. Lista de cărți este selectată pentru Panorama de Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious:

Breath. The New Science of A Lost Art – James Nestor

Cartea asta a stat doi ani în bibliotecă, până în momentul în care am reînceput să fac constant mișcare și am realizat că mi-ar folosi să înțeleg ceva mai mult despre respirație.

Am descoperit o carte pe care n-o pot lăsa la o parte. Autorul, James Nestor, e jurnalist de știință și autorul a încă două cărți despre free diving și viața oceanelor.

Deși respirația este actul fundamental care ne ține în viață, deși o repetăm de 25.000 de ori pe zi, e surprinzător cât de prost o facem și cât de puține știm despre ea. E surprinzător cum Nestor, încercând să descifreze relația între respirație și restul vieții noastre, găsește explicații și dovezi în orice alt loc decât în medicină – care pare că se ocupă neverosimil de puțin cu secretele respirației.

„Breath” („Respirație”) e călătoria personală a autorului către vindecare și o viață mai bună (timp în care se supune la diferite experimente), împletită cu o istorie fascinantă a felului în care a evoluat și involuat felul în care respirăm de-a lungul istoriei noastre.

Nestor coboară în catacombele Parisului pentru a găsi dovezile primei generații de oameni cu dinții strâmbi, zboară în Scandinavia pentru a discuta cu un experimentator excentric, dezgroapă arhivele unui om de știință autodidact ucrainean care a contribuit decisiv la câteva recorduri mondiale de alergare, merge pe urmele unui dirijor din anii ’40 care a redat sănătatea, vocile și respirația veteranilor din armata americană și a dus către performanțe sportive greu de imaginat alergătorii de la Yale.

Este, de asemenea, o călătorie în timp, de la la cum am evoluat ca specie și cum ne-am distrus capacitatea de a respira pe măsură ce ne-am civilizat, până la consecințele catastrofale asupra sănătății omului modern.

„Breath” e una dintre cele mai bune și utile cărți pe care le-am citit în ultimul timp.

Erată: Textul a fost actualizat, pentru a corecta numele autorului cărții, scris greșit într-o versiune anterioară.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    4
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x