Povestea în două minute

Proteste rare în China și un scandal financiar care dă bătăi de cap regimului de la Beijing

Computer Hope Guy
Oameni protestează în fața sucursalei People's Bank of China, pe 10 iulie, în Zhengzhou. Sursă foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Un scandal de proporții în sectorul bancar al Chinei riscă să devină o vulnerabilitate pentru regimul de la Beijing, într-un an important din punct de vedere politic.

Proteste de amploare au avut loc în mai multe regiuni rurale din China, după ce mii de oameni cu depozite în cinci bănci s-au trezit că economiile lor au fost înghețate, urmare a unei fraude de proporții. 

Oamenii au început să sesizeze nereguli încă din aprilie, când mai multe bănci din regiunile Henan și Anhui au blocat retragerile bancare electronice. Lunile au trecut, dar autoritățile nu au reacționat, iar oamenii au început să se adune pentru a protesta față de acțiunile lente ale reglementatorilor de a ajuta victimile să-și recupereze banii.

Băncile de dimensiuni mici și medii din China încasează aproape o treime din totalul depozitelor. Însă, cu timpul, acestea au acumulat riscuri substanțiale, a declarat China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC).

Pentru a acoperi golurile din serviciile financiare din zone rurale, dar și pentru a rămâne competitive în raport cu instituții bancare mai mari, băncile aprobau scheme riscante de împrumut, acestea fiind și mai susceptibile la corupție decât jucătorii mai mari, spun experții citați într-o analiză New York Times.

Autoritățile nu au menționat sumele care ar trebui să fie recuperate, dar se estimează că acestea ar ajunge la peste 40 de miliarde de yuani (6 miliarde de dolari). În spatele crizei ar fi o schemă veche de mai bine de un deceniu, care a constat în împrumuturi frauduloase sau transferarea banilor mai departe în alte conturi, lăsând oamenii descoperiți sau fără să poată să-și acceseze economiile de-o viață.

Scandalul reprezintă o lovitură puternică adusă stabilității financiare din China și abilității guvernului de a proteja interesele populației.  


Citește și:

Cum se strecoară China pe ușa din dos a Europei și ce face România

Ce se va alege de „prietenia fără limite” dintre China și Rusia, după războiul din Ucraina


Moment important pentru regimul din China

Partidul comunist chinez, a cărui putere și legitimitate se bazează pe livrarea de stabilitate și predictibilitate financiară și economică, în detrimentul unei societăți mai libere, se apropie vertiginos de o criză de încredere în rândul cetățenilor, comentează jurnaliștii americani. Actualul scandal a venit și într-un moment nepotrivit pentru Beijing. China tocmai a raportat cea mai lentă creștere economică de la începutul pandemiei.

Încetinirea economiei, generată în mare parte de restricțiile drastice anti-Covid, de o creștere a șomajului a șomajului, dar și de o campanie agresivă de reglementare a industriei imobiliare, după colapsul gigantului imobiliar Evergrande de anul trecut – toate aceste provocări, la care se adaugă acum și băncile fraudate, ar putea avea repercusiuni sociale și politice mari pentru conducerea Chinei. 

Acest val de dezamăgiri vine într-un an crucial pentru soarta partidului. La toamnă, când e programat al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, președintele Xi Jinping este așteptat să-și întărească puterea în stat și să fie reales, pentru cel de-al treilea mandat.

De asemenea, pe lângă faptul că autoritățile au întârziat cu găsirea unei soluții pentru ca mii de oameni să-și poată recupera banii, cetățenii au fost înfuriați de modul în care conducerea a încercat să submineze protestele și doleanțele mai mult decât rezonabile ale oamenilor.

Grupurile de mesagerie prin care protestatarii se conversau au fost cenzurate, autoritățile locale au manipulat bazele de date ale oamenilor, prin care monitorizau infecțiile Covid, pentru a-i împiedica să meargă la manifestații, iar protestatarii au fost bătuți și atacați, deși ei nu criticau explicit guvernul, ci doar cereau o soluționare a problemei.

Ca urmare a acestor acțiuni, conducerea, care a fost aspru criticată, a început să acopere plățile care o parte dintre victime.

Clienții care aveau depozitate sume de până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari), urmau să fie despăgubiți până pe 25 iulie, în timp ce cei cu sume de până la 50,000 de yuani (7.500 de dolari) au început deja să-și primească banii.

O anchetă oficială a constatat că Henan Xincaifu Group Investment Holding Co., o firmă de investiții cu active în acești creditori fraudați, ar fi avut o înțelegere cu angajații băncii de a prelua depozitele și a le comercializa drept produse financiare pe platformele online. Apoi, banii au fost transferați în alte conturi, fabricând acorduri de împrumut.

Poliția a reținut câțiva suspecți, confiscând sau înghețând activele celor implicați.

În paralel cu acest scandal financiar, zeci de mii de chinezi din 24 din cele 31 de provincii boicotează plățile la creditele ipotecare, după ce proiectele imobiliare pentru care făcuseră credit s-au blocat sau au întârzieri mari. În China, oamenii încept să plătească ratele din timpul construcției, nu la recepție. Și tocmai aceste sume asigură finanțarea dezvoltatorilor. În ultimul an, s-au sistat lucrările pentru 13 milioane de apartamente, potrivit publicației americane Time.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Mălina Mîndruțescu

Mălina este jurnalistă și pasionată de politică, cultură, digitalizare și consum. Cu studii în Marea Britanie și Statele Unite, ea este absolventă de Istorie & Politică la Queen Mary University of London și deține un Master în Terorism & Violență Politică de la University of St. Andrews.

Specializată în politică americană și studii de securitate, Mălina caută mereu să iasă din bula de confort, iar prin poveștile pe care le scrie, dorește să gasească mereu acel unghi nou și inedit. A fost publicată în presa internațională, precum Foreign Policy și Balkan Insight.

Colaborează cu analize pe politică externă pentru True Story Project, proiect al German Marshall Fund.

[email protected]


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    2
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x