Books for Curious Minds

Așa arată fețele singurătății. Despre o societate de rivali și consumatori, obsedați să ia, nu să dea

Computer Hope Guy
Foto: Inquam Photos / George Călin

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a descoperit. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 

Secolul singurătății. O pledoarie pentru relatiile interumane* – Noreena Hertz

singuratate
Foto: Cărturești/Humanitas

Nu vorbim în România prea mult despre acest subiect, dar trăim în plină epidemie de singurătate. Un sfert dintre noi ne simțim singuri, o creștere de 10% față de acum câțiva ani.

Noreena Hertz este scriitor și profesor universitar și e considerată unul dintre cei mai influenți lideri de opinie ai momentului. Iar „Secolul singurătății” e o carte extrem de bine documentată, despre motivele pentru care am ajuns aici: în punctul în care deși, aparent, avem cele mai multe și diverse mijloace de conectare, ne găsim la un maxim al înstrăinării și al singurătății.

Începutul, scrie Hertz, s-a consumat în anii ’80, odată cu creșterea neoliberalismului, o formă aspră de capitalism care pune accentul, paradoxal, pe libertate și eliberare de influența guvernelor. Această „eliberare” a produs o imensă inegalitate de venituri, a descătușat puterea corporațiilor și a piețelor, ne-a schimbat comportamentul către o competiție nemiloasă și urmărirea propriului interes.

„A făcut din noi mai degrabă rivali, nu colaboratori, consumatori, nu cetățeni, indivizi obsedați să acumuleze, nu să împartă, să ia, nu să dea (…) indivizi mult prea ocupați nu doar pentru a-și ajuta vecinii, ci și pentru a le ști măcar numele”.

Cartea radiografiază fețele singurătății (în comunități, la birou, în familii, în ruptura între oameni și instituții), cum am ajuns aici și impactul profund asupra sănătății noastre fizice și mintale. Paradoxul este că instrumentele care ne-au adus libertatea economică (de la liberalizarea piețelor la lumea digitală) ne-au transformat în indivizi izolați și agresivi și, astfel, ne-au înrobit în multe alte feluri. Ne-au separat în „eu” și „voi”, în „noi” și „ei”, ne-au radicalizat și au frânt puterea democrației.

Veți descoperi în carte povești remarcabile și experimente interesante și, la final, o cale de a face ceva pentru a recupera comunitatea și beneficiile ei: o viață mai lungă, mai puține boli, echilibru mintal, sens și fericire.

Citind această carte, am început să privesc altfel lumea din jur, să o înțeleg altfel și să mă întreb tot mai des: „acest lucru mă conectează cu ceilalți sau mă separă?”.

Pentru o altă perspectivă, dar în aceeași linie, puteți citi si „Togheter”, scrisă de Vivek Murthy, una dintre autoritățile în materie de sănătate în Statele Unite.

(*titlu original: The Lonely Century: How to Restore Human Connection in a World That’s Pulling Apart)


Citește și:

Un veac nou de singurătate
Economia singurătății: cum ni se schimbă consumul, într-o lume de oameni singuri

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x