CRĂCIUN STORS DE ENERGIE

Târgurile de Crăciun din Europa au scăpat de Covid și au dat de criza energiei

Computer Hope Guy
Champs-Élysées și Arcul de Triumf din Paris *Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Iarna acestui an ar fi trebuit să le ofere europenilor bucuria sclipitoare a luminițelor, tarabelor festive și a vinului fiert băut sub ghirlandele de pe străzi. Cel puțin aceasta era așteptarea, după ce târgurile de Crăciun au avut de suferit în ultimii doi ani, din cauza pandemiei și a restricțiilor. Dar nici acest sezon nu va fi unul tipic.

Criza energetică prin care trece Europa a șters considerabil din strălucirea de altădată pentru care erau recunoscute târgurile de Sărbători din multe metropole europene. Acum, peste tot, se încearcă o echilibristică foarte complicată: cum faci să nu scoți Crăciunul din priză, dar, totodată, să fii cât mai cumpătat cu putință.

Franța vrea să scadă consumul cu lumini de Crăciun ecologice

Poreclit „Orașul Luminilor”, Parisul are parte de mai puține luminițe de Crăciun anul acesta. În plus, atât cele din târgul de Crăciun, cât și cele de pe Champs-Élysées sunt și ecologice.

Chiar și așa, acestea au fost aprinse cu o săptămână mai târziu și vor fi stinse mai devreme decât în anii precedenți. Măsurile fac parte dintr-un program mai complex de reducere a consumului de energie, la care s-au alăturat și marii retaileri din capitala Franței, arată Reuters. „Să n-avem nimic de Crăciun ar fi fost deprimant, dar să facem totul ca înainte ar fi fost nerealist”, a rezmat situația unul dintre reprezentanții magazinelor de lux de pe Champs-Élysées.

La fel cum autoritățile pariziene au ales să reducă intensitatea luminilor stradale, inclusiv a celor de Crăciun, și restaurantele de fițe din capitala franceză au redus temperatura din interior, pentru a fi în ton cu nevoile vremurilor.

Măsurile vin în line cu strategia adoptată de guvernul francez pentru reducerea cu 10% a consumului electric până în 2024, după cum arăta Panorama într-un alt material.

Departe de Paris, dar aproape de granița cu Germania, se află orașul Strasbourg, cunoscut drept „Capitala Crăciunului” în Franța, datorită târgului foarte popular de aici. În vremurile bune, acest târg atrăgea anual peste 2 milioane de turiști. Târgul a fost ținta unui atentat terorist în 2018, după care, în 2020, a fost închis din cauza Covid.

Acum s-a redeschis cu mai puține luminițe decât în anii precedenți și cu becuri LED economice, care se vor aprinde alternativ, pentru a reduce consumul. „Oamenii vor să simtă magia Crăciunului așa că abordăm problema responsabil”, a spus pentru The Guardian viceprimarul din Strasbourg.

Tours, un oraș din vestul Franței care adună în zona metropolitană o jumătate de milioane de locuitori, era recunoscut pentru patinoarul său tradițional de la târgul de Crăciun. Acum, patinoarul a fost înlocuit cu un ring de rollerskating.

„Părea o aberație să avem un ring de gheață, când temperatura de Crăciun este acum între 10 și 15 grade. Nu avea niciun sens să avem gheață, ignorând costurile, doar pentru a ne aminti că a venit Crăciunul”, a spus viceprimarul din Tours, responsabil de energie și mediu.

Menținerea patinoarul a costat operatorul 15.000 de euro în 2020. Cu actuala criză, factura probabil ar fi fost mult mai mare.

Și în Mulhouse, un oraș din estul Franței, autoritățile locale încearcă să țină cont de directiva venită de la guvernul francez. Aici, în mod tradițional, bradul de Crăciun era aprins de la 10 dimineața, pentru a crea atmosfera de Sărbători. Anul acesta, atât bradul, cât și luminițele, se aprind la ora 5 după-amiaza, iar autoritățile spun că, astfel, vor scădea cu 35% factura de energie.

„Strasbourg – capitala Crăciunului” face eforturi pentru reducerea consumului energetic. Sursa foto: Shutterstock

În Germania se aprind luminițele de Crăciun doar după lăsarea nopții

Până și eficiența germană a fost pusă la grea încercare de nevoia de a scădea consumul energetic. Războiul din Ucraina i-a obligat pe nemți să caute urgent noi surse cu care să înlocuiască dependența de Rusia, fapt ce a avut rezultate mixte în ultimele luni, după cum a arătat și Panorama aici. Iar diversificarea merge în paralel cu o iarnă de austeritate energetică în Germania.

Chiar dacă târgurile de Crăciun reprezintă o sursă importantă de turism pentru orașele germane, autoritățile locale au scurtat totuși programul, pentru a face economii.

În Regensburg, Munchen și Bamberg, de exemplu, primăriile au redus programul în care luminile sunt aprinse.

În Bremen, unde luminile de iarnă erau aprinse, în mod tradițional, de la sfârșitul lunii octombrie și până la finalul lui februarie, ele au fost acum aprinse abia pe 20 noiembrie. De stins, se vor stinge la 31 ianuarie, cu o lună mai devreme.

Asta în timp ce în Düsseldorf, la fel ca în alte orașe din Franța, programul luminițelor s-a redus de la 15 la 5 ore.

În orașul Bad Neuenahr, care găzduiește primul lui târg de Crăciun după inundațiile masive din vara lui 2021, autoritățile au luat de asemenea decizia de a înlocui patinoarul cu un ring de rollerskating.

Targurile de Craciun din Europa in iarna crizei energetice
Târgul de Crăciun din Koln, văzut de pe malul Rinului. Sursa foto: Profimedia

„A fost o dezbatere lungă dacă ar trebui să avem târguri de Crăciun în Germania anul acesta. Până la urmă, am câștigat, fiindcă am arătat că energia pe care o consumă un german la un târg de Crăciun e mult mai mică decât cea pe care o folosește dacă stă acasă. Poate e o ipoteză extravagantă, dar, într-un fel, târgurile de Crăciun ajută la economisirea energiei”, a spus Frank Hakelberg, directorul unei asociații din Germania care se ocupă de organizarea unor astfel de evenimente festive, pentru The Guardian.

„Dacă oamenii rămân acasă, nu stau într-un colț, în întuneric”, a mai spus același Hakelberg, care a și prezentat calculul pe care se bazează ipoteza sa, de data aceasta în Voice of America.

El a prezentat o simulare, în care o familie formată din patru membri gătește timp de o oră cina pe o plită electrică, se uită două ore la un film, iar după cină copiii dau drumul la o consolă video. La acestea se adaugă și iluminatul camerelor și căldura din încăperi. Toate acestea, a calculat germanul, consumă în total în jur de 0,7 kW/h. În comparație, dacă acei oameni se plimbă o oră într-un târg de Crăciun, consumă în jur de 0,1-0,2 kW/h, a arătat Hakelberg.

În căutarea echilibrului între luminițe și facturi mici

Nu doar Germania și Franța au fost nevoite să-și regândească celebrele târguri de Crăciun, în contextul crizei energiei.

Presiunea e vizibilă în târgurile de pe întreg continentul. Celebrul târg de la Viena, de exemplu. o destinație preferată și de români, în special de cei din vestul țării, a fost ca în fiecare an „o experiență plină de bun simț, fără brizbizurile” cu care suntem obișnuiți în țară. Dar numai până la ora 21:30”, după cum au relatat reporterii de la tion.ro.

Celebrul târg de Crăciun din Viena a redus consumul în această iarnă *Sursa foto: profimedia

În Portugalia, autoritățile centrale au pus la punct un plan centralizat pentru economisirea consumului de curent electric în această iarnă. O parte din strategie este ca luminile de Crăciun din marile orașe să fie aprinse doar de pe 6 decembrie până pe 6 ianuarie, între orele 18:00 și 24:00.

În Copenhaga, târgul de Crăciun reprezintă una dintre atracțiile principale pentru turiști și locuitori, iar luminile au un rol important pentru magazinele și cafenelele din centrul capitalei daneze. Însă, după dezbateri aprinse, autoritățile au luat decizia ca luminile să fie aprinse în intervalul orar 15:00-21:00, în loc de 07:00-24:00, cum era în anii trecuți. Totodată, târgul a început cu două săptămâni întârziere în capitala daneză. Totul, în speranța de a tăia consumul de energie al târgului cu 60%, arată presa locală.

În Italia, nordul face economii și sudul, risipă

O situație interesantă este în Italia. După ce a plătit o factură imensă la energie pe parcursul acestui an, în valoare de 130 de milioane de euro, primarul din Milano, Giuseppe Sala, a decis să facă economii, inclusiv în ceea ce privește târgul de Crăciun. Astfel, luminile au fost aprinse pe 7 decembrie, două săptămâni mai târziu decât în mod normal, și vor fi date jos pe 6 ianuarie. Asta în condițiile în care, în anii trecuți, luminițele dominau străzile milaneze până la sfârșitul lunii. Iar dacă în anii precedenți stăteau aprinse peste noapte, acum vor fi aprinse la ora 16:00 și se vor stinge la miezul nopții.

În capitala Roma, situația este și mai întunecată – la propriu. Asta după ce nicio companie privată nu a participat la licitație pentru contractul iluminatului festiv. Drept urmare, dacă în apropierea obiectivelor turistice vizitatorii vor avea parte de luminițe prin eforturi private, în cartierele din „Cetatea Eternă” va fi beznă.

Situația este ceva mai bună în Veneția sau Florența, unde autoritățile au decis să nu schimbe programul iluminatului festiv, dar să facă economie prin înlocuirea becurilor vechi cu unele noi, LED.

Un caz aparte îl reprezintă orașul Napoli, unde autoritățile sfidează criza economică și organizează în continuare un târg de Crăciun opulent, care va costa municipalitatea 1,5 milioane de euro. Asta în ciuda apelului opoziției locale, care a cerut ca banii să fie folosiți pentru rezolvarea altor probleme mult mai strigente, arată publicația thelocal.it.

Orășelul din Spania care aprinde luminițe „să nu câștige Putin”

O situație asemănătoare vine și în Spania, unde în orașul-port Vigo primarul este un mare fan al luminițelor de Crăciun și nu s-a lăsat intimidat de facturile mari. Edilul Abel Caballero a avut următoarea explicație pentru Voice of America: „dacă nu ne bucurăm de Crăciun, atunci Putin va câștiga”.

Bucuria acestuia vine sub forma a 11 milioane de beculețe LED, întinse pe 400 de străzi, cu 30% mai multe față de anul trecut. Este, de altfel, orașul din Spania cu cele mai multe străzi illuminate festiv. Singura concesie pe care a făcut-o primarul a fost aprinderea luminilor cu o oră mai târziu față de programul din alți ani.

Caballero spune că iluminatul festiv este vital pentru economia și comerțul din orașul său. De altfel, hotelurile din oraș au fost la capacitate maximă în momentul în care a aprins luminițele și edilul speră ca acest lucru să rămână valabil pe toată perioada târgului.

Abordarea din România

Și în marile orașe din România, târgurile de Crăciun par să fi rămas „pe stilul vechi”, în care miza electorală e mai grea decât criza energetică.

În București, sunt două târguri de Crăciun. Unul e cel al Primăriei Generale, aflat în Piața Constituției. Târgul a costat 5 milioane lei, iar din închiriat căsuțe s-a recuperat doar 20% din sumă, arată Hotnews. Celălalt târg e cel din sectorul 6, în Drumul Taberei.

Iar în celelalte sectoare, primarii au dat drumul la propriile luminițe.

Tot potrivit Hotnews, restul primăriilor din România au făcut achiziții de 26 de milioane de lei, fără TVA, pentru iluminatul festiv. Cea mai mare sumă din teritoriu o plătește primăria Constanța, de 2,4 milioane lei.

Iar Craiova pare să calce pe urmele unor orașe precum Napoli sau Vigo. Aici există un patinoar de peste 700 metri pătrați, iar târgul a fost deschis de pe 11 noiembrie și va rămâne până pe 6 ianuarie. Doar pentru concertul de deschidere, municipalitatea a plătit 1,1 milioane lei, arată spotmedia.ro.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Eduard Nicolae Popa

În aproape un deceniu de presă, a lucrat atât în online, cât și în televiziune sau print. Printre cele mai importante nume din portofoliul său se numără B1 Tv, Vice sau Fanatik. De patru ani coordonează proiectul editorial Total Baschet, unul dintre cele mai bune site-uri de nișă din presa sportivă din România. Pasionat de politică și sport, cu care a avut cel mai mult de furcă din postura de jurnalist, a căutat tot timpul să găsească povestea din spatele a ceea ce se vede la suprafață.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    4
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x