Party's over

Toate petrecerile lui Boris. Filmul scandalului care i-a înfuriat pe britanici 

Computer Hope Guy
Boris Johnson în Downing Street, pe 6 iunie. Sursă foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Premierul britanic, Boris Johnson, trece prin cea mai complicată perioadă de când e la cârma țării. Johnson, care în urmă cu doar doi ani reușea una dintre cele mai mari victorii electorale din istoria modernă a conservatorilor, se află acum în situația în care și membri ai propriului partid pun sub semnul întrebării viitorul lui politic. Totul, din cauza unor dezvăluiri cu privire la mai multe petreceri la care ar fi participat liderul britanic în perioadele de lockdown, adică tocmai când guvernul lui cerea populației să stea acasă.

Pentru englezi, săptămâna aceasta au curs picăturile care au umplut paharul când vine vorba de prim-ministru și de echipa lui.

În presă a apărut un e-mail trimis de Martin Reyonolds, un funcționar din cercul apropiat al lui Johnson, în care invita în jur de 100 de oameni la o petrecere în grădina reședinței de la Downing Street, pe 20 mai 2020, când Londra era în lockdown. După breaking news, au început să iasă în față mai mulți participanți la eveniment, care au confirmat că Johnson a fost prezent la petrecere.

Boris Johnson a recunoscut că a participat la petrecere și le-a cerut scuze britanicilor, a căror furie a dat asigurări că o înțelege. Totuși, premierul și-a găsit circumstanțe atenuante: el a considerat evenimentul ca mai degrabă un angajament de muncă.

Mai grav e că aceasta nu e singura încălcare a regulilor din pandemie cu care au fost prinși Boris Johnson și echipa sa. Vorbim, de fapt, despre o serie de scandaluri, reunite în UK sub umbrela „Partygate”.

Cu noi dezvăluiri care apar în fiecare zi, cum ar fi că două dintre evenimentele din Partygate ar fi avut loc chiar în ajunul înmormântării Prințului Philip, gest pentru care Downing Street a prezentat scuze oficiale Reginei, șansele de supraviețuire politică ale lui Boris Johnson scad pe zi ce trece, potrivit unor comentatori. Mare parte din țară (66%) e de părere că premierul ar trebui să-și dea demisia, conform unui sondaj nou apărut.

În speranța că va potoli discuțiile despre o eventuală demisie, Johnson le-a cerut criticilor săi să aibă răbdare, pentru că toate acuzațiile sunt subiectul unei investigații în derulare asupra activității Downing Street. După ce vor veni concluziile anchetei comisiei de etică, vor exista destule ocazii de a clarifica situația, dă asigurări politicianul. În paralel, mai există varianta unei moțiuni de cenzură pentru a-l demite pe prim-ministru – nu e clar deocamdată câți conservatori ar întoarce armele împotriva lui Johnson, însă.

Refacem mai jos filmul evenimentelor, pentru a înțelege cum un subiect aparent inofensiv pentru unii – câteva interacțiuni între colegi care oricum nu munceau de acasă – reflectă o problemă mult mai adâncă, a lipsei de încredere dintre publicul britanic și cei care sunt la conducere.  

Filmul petrecerilor

–  15 mai 2020: Boris Johnson și soția sa, Carrie, au fost surprinși în curtea reședinței lor de la Downing Street, împreună cu alți aproximativ 20 de angajați, alături de platouri cu brânză și vin. Londra era atunci în primul lockdown – oamenii nu aveau voie să iasă din casă decât la o plimbare pe zi și să socializeze doar cu o singură altă persoană din afara locuinței lor. 

–   20 mai 2020: Martin Reynolds, nume-cheie din echipa lui Boris Johnson, a trimis un e-mail către aproximativ 100 de angajați de la Downing Street, invitându-i la o întrevedere distanțată (în care a sugerat ca fiecare să-și aducă propria băutură) pentru a profita de vremea frumoasă și a se relaxa în grădina reședinței prim-ministrului. Acesta este e-mailul care a ajuns săptămâna aceasta în presă: 

E-mailul trimis de Martin Reynolds către peste 100 de angajați Downing Street pentru a-i invita la o petrecere în grădina prim-ministrului, pe 20 mai 2020, când Londra era într-un lockdown strict. E-mailul a ajuns în presă săptămâna asta. Sursă foto: ITV News.

–   22 mai 2020: Dominic Cummings, strategul lui Boris Johnson și mintea din spatele campaniei pentru Brexit, este acuzat într-o investigație Guardian/Daily Mirror că ar fi condus peste 400 km de la Londra la Durham, către casa de vacanță, în timpul perioadei de carantină. Cummings și-a justificat gestul spunând că a vrut să-și testeze vederea la drum lung, pentru că a avut niște probleme cu ochii după ce s-a îmbolnăvit de Covid. Câteva luni mai târziu, Dominic Cummings era dat afară.  

–       27 noiembrie 2020: Johnson ține un discurs la Downing Street, cu ocazia plecării unui angajat din funcție. Daily Mirror a relatat că în jur de 50 oameni au fost prezenți într-o singură cameră.

–       15 decembrie 2020: Boris Johnson este surprins stând la o masă între doi angajați îmbrăcați festiv, nedistanțați, în timpul unui joc de trivia de Crăciun. El insistă că evenimentul era în scop profesional. 

–       18 decembrie 2020: Allegra Straton, purtătoarea de cuvânt a lui Johnson, împreună cu alți colegi de la Downing Street au fost surprinși într-un filmuleț în timp ce simulau o conferință de presă și se pregăteau cu răspunsuri, în caz că Stratton ar fi fost intrebată de jurnaliști de o eventuală petrecere „neconformă” de Crăciun. În clip, ea și colegii săi aveau o atitudine considerată zeflemitoare la adresa regulilor de distantațare socială la petrecere. Înregistrarea a ajuns în presă aproape un an mai târziu, când guvernul britanic trecuse deja prin mai multe scandaluri legate de nerespectarea regulilor din pandemie. Comportamentul purtătoarei de cuvânt i-a revoltat pe britanici. Stratton a demisionat în lacrimi a doua zi după apariția clipului în media. 

–       26 iunie 2021: Ministrul Sănătății, Matt Hancock, demisionează după ce tabloidul The Sun dezvăluie că acesta a încălcat restricțiile de carantină în luna mai pentru a se vedea cu o colegă cu care avea o aventură.

Motivul furiei din rândul populației și chiar și al politicienilor e că toate aceste socializări de la Downing Street și încălcări ale regulilor de siguranță din pandemie dau impresia că, în cea mai mare criză cu care s-a confruntat societatea, guvernul a funcționat după alte reguli decât cele pe care chiar el le-a impus restului țării. E vorba de solidaritate, după o perioadă lungă în care oamenilor li s-a cerut să facă sacrificii în plan personal pentru binele comun.

Mare parte din 2020, în Londra, de exemplu, oamenii nu au avut voie să iasă din casă decât o dată pe zi. Dacă ieșeau la plimbare, nu au putut fi însoțiți decât de cei cu care locuiau, sau de cel mult o singură altă persoană din afara gospodăriei, cu o distanțare de 2 metri. 


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Mălina Mîndruțescu

Mălina este jurnalistă și pasionată de politică, cultură, digitalizare și consum. Cu studii în Marea Britanie și Statele Unite, ea este absolventă de Istorie & Politică la Queen Mary University of London și deține un Master în Terorism & Violență Politică de la University of St. Andrews.

Specializată în politică americană și studii de securitate, Mălina caută mereu să iasă din bula de confort, iar prin poveștile pe care le scrie, dorește să gasească mereu acel unghi nou și inedit. A fost publicată în presa internațională, precum Foreign Policy și Balkan Insight.

Colaborează cu analize pe politică externă pentru True Story Project, proiect al German Marshall Fund.

[email protected]


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x