CHIRIE SAU CREDIT?

INTERACTIV | Românii și visul european de a avea o casă. La ce vârstă reușim să fim proprietari

La fel ca bunicii și părinții lor, tinerii de azi visează să dețină propria casă. Deși vremurile s-au schimbat, mobilitatea a crescut și globalizarea a contribuit semnificativ la procesul de migrație, sondajele arată totuși că cei mai mulți dintre tineri își doresc să aibă o locuință în proprietate. 

Nouă din zece francezi cu vârsta sub 30 de ani își doresc să fie proprietari, nu chiriași, în timp ce opt din zece persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din Elveția și Germania visează la același lucru. 

În multe părți ale Europei, visul de a fi proprietar e prezent încă de la 20 de ani. De la vis la realitate e, însă, cale de ani buni. Belgienii sunt cei care reușesc cel mai devreme să-și cumpere o locuință, în timp ce cehii sunt ultimii în acest clasament.

Scroll pentru a vedea care este vârsta medie la care tinerii reușesc să-și achiziționeze prima locuință.

România e într-o poziție oarecum paradoxală. Deși vârsta medie de achiziție a unei locuințe este printre cele mai înaintate, România este, știm bine, țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe de pe glob. 

Pentru asta, sunt explicații care merg până în vremea comunismului și în prima parte a tranziției. 

În 1990, statul deținea circa 70% din apartamentele din România, pe care a început să le vândă. Oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau, nu de puține ori, la prețuri foarte avantajoase. Devalorizarea leului, alături de creșterea inflației au dezvoltat un context economic favorabil pentru achiziționarea apartamentelor la prețuri modice.

Așa se face că aproximativ 95% dintre români sunt proprietari ai caselor în care locuiesc. În absența unei culturi și a reglementărilor clare în domeniul închirierilor de locuințe care să ofere mai multă stabilitate, s-a transmis de la o generație la alta necesitatea deținerii unei proprietăți imobiliare pentru siguranța zilei de mâine.

Cererea de locuințe a crescut. În ultimii 30 de ani, s-a construit aproape un sfert din numărul total de locuințe din România. 

Anul 2019 a fost anul cu cele mai multe construcții de locuințe de la criza economică din 2008, fiind construite 67.512 de locuințe.

Vânzările de locuințe au crescut și ele în ultimele trei decenii. 

Băncile susțin că cei mai mulți clienți ai creditelor ipotecare au vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, adică reprezentanții Generației Millennials. Vârsta medie a clienților care au acces la produsele de credite ipotecare a scăzut de la 40 de ani.

Ce suprafață avem la dispoziție?

România este pe ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene când vine vorba despre disponibilitatea spațiului de locuit. Statistic, un român locuiește în 28 metri pătrați, în timp ce media U.E. este de 49 metri pătrați.

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică, Comisia Europeană

Design: Edit Gyenge

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x