RECOMANDĂRILE PANORAMA

10 spa-uri din Europa unde mergi pentru bere: nu doar o bei, ci faci baie în ea

Computer Hope Guy
Unde s-a strecurat berea în ritualurile de la spa. Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

În țările unde există deja o tradiție îndelungată pentru zona de spa și wellness, s-a născut un trend care îmbină mersul la un centru spa cu berea. Se cheamă chiar „spa-uri cu bere”.

Apa din bazine, care sunt de mici dimensiuni, totuși, a fost înlocuită în cea mai mare parte cu un mix de bere și ingrediente care sunt folosite la fabricarea berii, precum malțul, hameiul sau drojdia. Pentru a potoli pofta de bere – căci apa din căzi nu este, evident, bună de băut – berea artizanală este la discreția oaspeților acestor spa-uri.

Îmbăierea în bere nu pare la prima vedere ceva prea atractiv, dar lasă pielea moale și părul mai strălucitor, relaxează mușchii, îmbunătățește circulația și are rol de detoxifiere. Relaxarea în căzi cu bere este o veche tradiție care s-a născut în Europa de Est, mai precis în Cehia.

Nici nu este de mirare. Se știe că Europa este continentul unde se consumă o cantitate impresionantă de bere – 313 milioane de hectolitri. Iar, dintre țările europene, consumul de bere per capita este cel mai mare în Cehia – 136 de litri.

Aici, spa-urile cu bere sunt deja o tradiție, însă, treptat, ele încep să apară și în alte țări care nu sunt atât de mari amatoare de bere.


Citește și
Cum au descoperit românii vacanțele la spa și de ce nu avem încă o cultură a relaxării
Top 10 spa-uri din România pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată
Top 10 spa-uri din Europa pe care ar trebui să le vizitezi măcar o dată în viață

De acest „microb” al berii la spa nu a scăpat nici Marea Britanie, care a deschis în iulie primul beer spa aflat la doar două ore și jumătate de mers de Londra. Islanda a prins și ea trendul. Deși variază în funcție de numărul de ore petrecute în cadrul centrului, prețurile sunt mai mai mari decât la un spa termal, de pildă. Experiența este una inedită, însă durata este, în general, de una-două ore.

Cu toate acestea, dermatologii sunt sceptici în legătură cu timpul prea îndelungat, petrecut într-o cadă cu bere. Vera Rogiers, șefa departamentului de dermatologie de la Facultatea de Medicină a Universității Libere din Bruxelles, a declarat pentru Reuters că 45 de minute petrecute într-o baie cu bere riscă să strice bariera naturală a pielii. De aceea, spune ea, importantă este concentrația pe care o au ingredientele în apa fierbinte.

Am căutat spa-uri cu bere din estul până în vestul și nordul Europei, iar dacă drumurile vacanței vă poartă prin aceste locuri, acestea sunt recomandările noastre:

1. Original Beer Spa – Praga (Republica Cehă)

Într-un spa cu bere, se văd două căzi cu bere și două dozatoare de bere, dar și un pat cu paie pentru relaxare și un șemineu.
The Original Beer Spa. Foto: beerspa.com

Nu degeaba Cehia este statul european unde se bea cea mai multă bere pe cap de locuitor – 136 de litri, raportat la anul 2022. Și nu doar că se bea, dar aici s-a dezvoltat o adevărată cultură a spa-ului cu bere. Practic, ai căzi umplute cu bere, pentru beneficiile pe care aceasta le are asupra pielii, dar și bere nelimitată la draft, de băut.

În Praga, sunt nenumărate astfel de locuri, însă dintre toate The Original Beer Spa este poate cel mai cunoscut nume.

Căzile din stejar, cu hidromasaj, sunt umplute cu bere și ingrediente care intră în procesul de fabricație al berii. Pentru ca relaxarea să fie completă, iar vitaminele să fie absorbite prin piele, oaspeții se pot relaxa pe un pat care în loc de saltea are paie. Ca să ajute la relaxare, lângă pat este și un șemineu. Saunele sunt și ele nelipsite. Cel mai important: berea de băut este la discreție. Și, evident, este una cehească – Krušovice.

Când vine vorba de prețuri, închirierea unei camere cu o cadă pentru două persoane și accesul la saună inclus înseamnă 3.400 de coroane cehești, adică 148 de euro.

2. Thermal Beer Spa – Budapesta (Ungaria)

Thermal Beer Spa are, de fapt, două adrese – la băile Széchenyi și la băile Lukács. În foto, băile Széchenyi. Foto: szechenyibath.hu/beerspa

Thermal Beer Spa are, de fapt, două adrese – la băile Széchenyi și la băile Lukács. Experiența unui spa tradițional merge aici mână în mână cu spa-ul cu bere. 

Băile Széchenyi sunt cea mai mare baie termală din capitala Ungariei, cu o vechime de peste un secol, și au toate elementele unui spa tradițional – piscine exterioare și interioare, piscine de aventură, băi termale și saune. În aceste băi, există două spa-uri cu bere, cu câte șase căzi de lemn fiecare. Un maestru al băilor le arată oaspeților ingredientele uscate care urmează să fie puse în cada din lemn cu apă termală: hamei, malț, drojdie și sare adusă tocmai din Cehia. Robinetele plasate lângă căzi le asigură oaspeților și bere la discreție.

În schimb, pentru o experiență mai intimă, băile Lukács sunt alegerea mai potrivită. Spre deosebire de Széchenyi, la Lukács, fiecare cadă are două robinete – unul pentru bere, iar celălalt pentru a putea bea din celebra apă de izvor.

Biletele pot oferi acces la experiența spa-ului cu bere, care durează 45 de minute, sau pot include și accesul la activitățile din spa-ul principal. Prețul pentru experiența la spa-ul cu bere și o zi la spa la Băile Széchenyi costă, de persoană, 32.500 de forinți, adică puțin peste 400 de lei. În schimb, la băile Lukács e mai ieftin: prețul este de 25.100 de forinți, adică 316 lei. 

Pentru acces doar la spa cu bere, prețul este același pentru ambele băi: 19.500 de forinți, adică 245 de lei.

3. Beernarium Beer Spa – Zakopane (Polonia)

Beernarium Beer Spa Zakopane se află în apropierea graniței cu Slovacia. Foto: Facebook/Beernarium Piwne Spa Zakopane

Situat în apropierea graniței cu Slovacia, Beernarium Beer Spa folosește berea naturală și uleiurile pentru a pregăti băi care să hidrateze și să hrănească pielea, în timp ce degustarea berilor artizanale de la o berărie locală le poate crea oaspeților o dispoziție cu adevărat excelentă. Atenție, însă: degustarea berii artizanale este limitată la 0,5 litri de persoană. Spre deosebire de alte spa-uri, aici este folosită chiar bere naturală, iar căzile au fost înlocuite cu butoaie de lemn.

În ciuda numelui, aici se pot face băi nu doar cu bere, ci și cu vin sau lapte și petale de trandafiri. Deși se poate merge și singur sau cu un prieten, există și pachete pentru grupuri între cinci și 15 persoane, inclusiv pentru petrecerea burlăcițelor sau a burlacilor. Spa-ul are și saună, dar și celebrele paturi de paie, care să încheie experiența bahică. 

Prețul pentru o persoană este de 210 zloți, adică 244 de lei doar pentru o baie în bere, timp de o oră. Pentru pachetul care include și saună, prețul ajunge la 290 de zloți, adică la circa 337 de lei.

4. Beer Spas – Paris (Franța)

Tradiția est-europeană a căzilor cu bere, destinate relaxării, a ajuns și în capitala Franței. Foto: Facebook/Beer Spa Paris

E o experiență inedită să mergi în primul spa cu bere deschis în capitala țării șampaniei.

Poate că francezii nu sunt cei mai mari băutori de bere, însă, inspirați din tradiția est-europeană, au adoptat căzile cu bere, pentru a se relaxa și a găsi starea de bine. Pe partea stângă a fluviului Sena, la o aruncătură de băț de Le Bon Marché, Beer Spa Paris îi așteaptă pe oaspeți cu o zonă de wellness de 38 de metri pătrați, cu trei căzi duble, din stejar și sculptate manual de maeștrii din Cehia. În plus, oaspeții își pot crea propriul playlist de muzică, pentru o relaxare pe gustul lor.

Pe lângă căzile cu bere, există și un spațiu de relaxare după baia în bere și un duș scoțian, adică un duș unde la început apa este caldă, apoi pe măsură ce trece timpul devine tot mai rece.

Până la șase persoane simultan pot rezerva aici, dar, pentru intimitate, camera devine complet privată începând cu două persoane. „Nu veți fi puși niciodată alături de persoane străine”, scrie pe site-ul spațiului spa. Prețul pornește de la 70 de euro de persoană, pentru o oră.

5. Taaka Beer Spa – Strasbourg (Franța)

Taaka Beer Spa, primul spa cu bere deschis în Franța, la Strasbourg. Foto: Facebook/Taaka Beer Spa

De fapt, primul spa cu bere deschis în Franța este Taaka Beer Spa, în Strasbourg, orașul francez cu o puternică amprentă germană. „Taaka” înseamnă barză în limba maori și este simbolul regiunii Alsacia, a cărei capitală e Strasbourg.

Cei doi cofondatori, Naomie Crawshwa și Paul Fruh, au mers într-o excursie la Praga, pe vremea când erau studenți și au descoperit în capitala Cehiei acest gen de experiență pe care au dorit să o „importe” și la ei acasă.

Ritualul în acest spa este următorul: la început, oaspeții trebuie să petreacă 15 minute în saună, pentru deschiderea porilor, apoi în funcție de opțiunea fiecăruia, 30 de minute sau o oră în cada cu ingrediente folosite în procesul de fabricare al berii. Fiecare cadă are și propriul dozator de bere, produsă la o micro-berărie locală. După expirarea timpului, oaspeții sun invitați să mai stea 15 minute în spațiul de relaxare, apoi experiența se încheie.

Prețul pentru o oră, care înseamnă 30 de minute petrecute efectiv în cada cu bere, pentru o singură persoană, este de 60 de euro.

6. Othmar – Ootmarsum (Țările de Jos)

La Othmar Bier Spa, sauna este construită sub formă de butoi de bere. Foto: Facebook/Othmar Bier

Fondată cândva ca o fabrică de bere tradițională, de familie, Othmar Beer Spa a devenit acum mai mult decât o berărie. Oaspeții pot să rămână peste noapte, în camerele cu tematică personalizată, legată de bere, sau să se bucure de spa-ul cu bere.

Este, de altfel, primul beer spa din Țările de Jos. Situat în Ootmarsum, la două ore de Amsterdam, aici oaspeții se pot relaxa timp de o oră și jumătate, într-o minunată baie de bere din apă, hamei, malț și drojdie, la o temperatură de 39 de grade. În același timp, își pot turna propria bere Othmar și pot folosi nelimitat celelalte facilități de wellness din zonele Beer Spa, cum ar fi spațiul de masaj, sauna construită sub formă de butoi de bere sau piscina construită pentru răcorire. 

Prețul pentru o astfel de experiență pornește de la 75 de euro de persoană.

7. Bath & Barley – Bruges  (Belgia)

Imagine de la Bath&Barley Bruges. Foto: Facebook/Bath & Barley

Este locul unde berea, relaxarea și Belgia se întâlnesc. La Bruges sau în spațiul din Bruxelles, Bath and Barley promite o experiență unică, relaxantă și distractivă. În timp ce oaspeții se bucură de baie, își pot turna o bere sau se pot bucura de o altă băutură răcoritoare, în timp ce se conectează cu prietenii sau familia. 

Și, din moment ce este un spa privat, camera este rezervată doar pentru grupul care se cunoaște, fără a mai avea și alte persoane străine în acest spațiu. Oaspeții se mai pot bucura și de alte facilități, precum sauna. În plus, fiecare cameră de spa vine cu o canapea sau un pat de paie, acoperit cu un cearșaf de in, pentru ca totul să fie confortabil, cald și cât se poate de natural. Bath and Barley își propune să scoată în evidență tradiția berăriei belgiene și să le ofere oaspeților o experiență inedită. 

Prețul pentru astfel de experiență, la Bruges, este de 99 de euro pentru o persoană care stă singură în cadă, pentru o durată de o oră.

8. Beer Spa Granada – Spania

Beer Spa Granada pune la dispoziția oaspeților și bere fără gluten. Foto: beerspain.com

Dacă Spania este asaltată, iar localnicii au ajuns exasperați de turiști, vă mai lăsăm un motiv pentru a face un drum în țara din Peninsula Iberică: spa-urile cu bere. Beer Spa Granada este primul astfel de spa deschis în Spania, în 2018. În prezent, au mai multe sedii inaugurate în locuri preferate (și) de turiștii români, cum ar fi Tenerife, Alicante, Cadiz sau Madrid.

Îmbinând utilitățile moderne cu aspectul rustic, la spa-ul cu bere din Granada, oaspeții se pot îmbăia în apa încălzită la o temperatură de 38 de grade, în care sunt amestecate ingrediente precum drojdie, hamei și orz, împreună cu amelioratori naturali, precum scorțișoara, care se găsesc în mod obișnuit în bere.

Pentru cei care au intoleranță la gluten, spa-ul le pune la dispoziție și o variantă fără gluten. Experiența include și degustare de bere Alhambra, bere în spa, sauna cu bere și aperitive tradiționale. Patul din paie nu lipsește nici de aici, iar, în plus, se pot face masaje, inclusiv cu bere.

Prețul unei experiențe la spa-ul din Granada, pentru o singură persoană, pornește de la 60 de euro pentru o oră.

9. Bjórböðin Beer Spa – Árskógssandi (Islanda)

Bjorbodin Beerspa & Restaurant este situat într-o zonă cu un peisaj care îți taie răsuflarea. Foto: Facebook/ Bjorbodin – Beerspa & Restaurant

Deschis pe 1 iunie 2017, acesta este primul spa cu bere din Islanda. Se află în localitatea de coastă Árskógssandi, la aproximativ 5 ore de mers cu mașina de capitala Reykjavik. Înainte de a merge către căzile umplute cu un amestec de bere, hamei și drojdie, oaspeții se pot relaxa în bazinele cu hidromasaj, aflate în aer liber și care au o priveliște minunată spre mare.

Complexul are șapte căzi de baie, realizate din lemn de Kambala, astfel încât capacitatea maximă este de 14 persoane pe oră, fiindcă în fiecare cadă pot intra maximum două persoane.

Nu există limită de vârstă pentru baia în bere, pentru că apa din cadă este nepotabilă. În schimb, berea la draft, cu care fiecare cadă este dotată, nu este disponibilă decât pentru persoanele care au peste 20 de ani. Pot intra aici și tineri cu vârste de peste 16 ani, dar doar însoțiți de adulți.

Durata îmbăierii este de 25 de minute, după care oaspeții merg într-o cameră de relaxare, pentru alte 25 de minute. În complex, există și un restaurant, dar și un hotel.

Prețul pentru o astfel de experiență este de 14.900 de coroane islandeze, adică echivalentul a 495 de lei.

10. Norfolk Mead – Norfolk (Marea Britanie) 

The Norfolk Mead a deschis primul beer spa din Marea Britanie, la finalul lunii iulie. Foto: Facebook/The Norfolk Mead Hotel

Mai nou, dar mai mic decât celelalte din Europa, primul spa cu bere din Marea Britanie a fost deschis chiar la finalul lunii iulie.

La doar două ore și jumătate de Londra, spa-ul se află în cadrul unui boutique hotel construit în stil georgian, construit pe un vast domeniu de peste trei hectare. Acest loc de lux, propice pentru nunți sau evenimente, oferă, dincolo terapiile care se pot face la spa, cum ar fi baia cu aburi care își schimbă aromele sau spa pentru picioare, și o noutate „împrumutată” de pe continent: spa-ul cu bere, un tratament european, „cunoscut pentru efectele antioxidante”, după cum scrie pe site-ul proprietății.

Oaspeții se pot îmbăia într-o cadă de lemn, beneficiind de proprietățile pe care ingredientele din bere le au asupra pielii și minții. Sunt folosite malț și hamei din berăria locală, Woodforde’s Brewery. Aici, există două camere private, dotate fiecare cu câte două căzi, astfel încât în fiecare cameră pot intra între două și patru persoane.

În plus, pentru ca experiența să fie completă, cei care vin aici se pot bucura și de propria bere la draft, pentru a-i ajuta să se deconecteze mai bine. Intrarea pentru o persoană este 68 de lire sterline, echivalentul a 400 de lei.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x