„Sunt eu nesimțitul?” Socrate în era digitală și colțul de internet unde oamenii se spovedesc de toate dilemele morale
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Dacă ai avut vreodată o dilemă morală în care te-ai întrebat dacă tu sau celălalt a greșit, cu siguranță ți-ai fi dorit pe cineva care să-ți dea dreptate. Sau măcar să stabilească cine a greșit, chiar dacă poate nu în favoarea ta.
Fix asta pe se întâmplă pe subreddit-ul r/AmITheAsshole (AITA), un forum în care oameni din toate colțurile lumii povestesc întâmplări din viața personală și întreabă publicul dacă ei au fost „the asshole” (nesimțitul) în situația respectivă.
AITA a fost creat în 2013, de fotograful american Marc Beaulac, care dorea să afle dacă era vinovat de „mansplaining”, într-o dezbatere cu niște colege de muncă, despre temperatura din cameră. În primii cinci ani, AITA a fost o comunitate restrânsă, cu câteva zeci de mii de membri. Însă, popularitatea subreddit–ului a intrat pe o pantă ascendentă în 2018.
Atunci, Beaulac, care se ocupa singur de forum, a decis să formeze o echipă de 10 moderatori voluntari. Și bine a făcut, pentru că, dacă în 2019 erau deja 900.000 de membri, numărul lor a depășit 20 de milioane în prezent. Parțial și datorită noului algoritm Google, care pune mai mult preț pe conținutul creat de utilizatorii obișnuiți, ceea ce a dus la un trafic mai mare pentru Reddit, în general (peste 340 de milioane de vizitatori unici săptămânal).
În 2019, WIRED numea AITA „noua ta plăcere vinovată”, însă în 2024 subreddit-ul este deja un adevărat fenomen: e studiat de filosofi, ajută oamenii să iasă din relații toxice, generează podcasturi în care se comentează cazurile prezentate pe forum, conturi de TikTok care redau audio poveștile oamenilor și produse tematice precum căni, cărți pentru copii și caiete.
Oamenii caută validare și exprimare liberă
O explicație pentru această creștere extraordinară a subreddit-ului e legată de o nevoie umană primară: validarea.
„Deseori, aceste postări joacă un rol terapeutic. Scopul nu e neapărat să-și rezolve dilemele morale, ci mai degrabă să găsească o justificare că nu s-au comportat ca niște nesimțiți sau bădărani. Vor cumva o validare de la ceilalți oameni”, explică pentru Panorama, Radu Uszkai, doctor în filosofie și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.
Un alt imbold important e dat de faptul că utilizatorii au un anonimat aproape total pe Reddit. De obicei, username-ul nu are nicio legătură cu numele real și, în loc de poză de profil, au un avatar creat pe site. Asta le oferă o libertate mai mare de expresie, opiniile lor sunt autentice, necenzurate de teama că ar putea exista consecințe în urma lor.
Etică în rețea
Recent, AITA a devenit subiectul unor dezbateri și studii academice. Una dintre cele mai mari provocări pentru filosofi este să înțeleagă modul în care „oamenii obișnuiți” percep moralitatea. Iată, însă, că aceștia stau pe net, iar milioane dintre ei dezbat dileme morale pe Reddit.
Așa că, Daniel Yudkin, cercetător, psiholog și doctor în filosofie la Universitatea din Pennsylvania (SUA), specializat pe cum decid oamenii ce e moral și ce e imoral, s-a pus pe treabă. Nemulțumit de faptul că psihologia și filosofia morală se concentrează de obicei pe scenarii ipotetice, lipsite de context, Yudkin împreună cu alți colegi au început să studieze metodic AITA, „răsfoind” aproape 400.000 de postări și 11 milioane de comentarii, între 2018 și 2021.
Au descoperit că dilemele din majoritatea postărilor pot fi împărțite în mai multe categorii:
- Corectitudine procedurală – cineva se întreba dacă e „the asshole” pentru că vrea să concedieze un angajat care a refuzat o promovare.
- Onestitate – o persoană voia să afle dacă a greșit când și-a mințit prietenul în privința motivului pentru care a lipsit de la nunta lui.
- Obligații în relații (cea mai întâlnită) – o femeie se întreba ce datorie are să o ajute financiar pe sora ei, care avea astfel de probleme tocmai pentru că trăia un stil de viață pe care nu și-l permitea.
„Acestea sunt cele mai comune, pentru că procesul interacțiunii cu ceilalți este, de fapt, unul perpetuu de învățare. Oricum, de multe ori nu se poate spune că oamenii nu știu că unele dintre lucrurile pe care le fac sunt greșite. Totuși, încercăm deseori să găsim justificări pentru transgresiunile noastre morale. Dacă ai o conștiință morală dezvoltată, o acțiune greșită pe care ai făcut-o cântărește greu în propria ta imagine despre tine. Dilemele personale sunt frecvente, pentru că ne confruntăm cu ele zilnic și dorim să părem persoane bune. Capitalul moral este la fel de important ca cel financiar sau uman, într-o lume în care cooperarea și colaborarea sunt esențiale”, spune Uszkai.
Genul acesta de loc în care oamenii își exprimă ideile liber și dezbat dileme morale este o sursă extraordinară de informație pentru cercetătorii din domeniul eticii.
„Subreddit-ul acesta este extrem de ofertant filosofic. Modul în care cei din mediul academic se gândesc la filosofia morală e uneori mult prea distant și separat de viața de zi cu zi a oamenilor. În ultimele două decenii, am devenit din ce în ce mai conștienți de rolul pe care îl pot avea diverse intuiții morale ale oamenilor care judecă o situație”, povestește Uszkai.
De altfel, succesul acestui subreddit arată și că oamenii sunt, de fapt, la fel de interesați ca întotdeauna de a dezbate dileme morale. Printre altele, e și motivul pentru care mulți se uită la emisiuni ca Insula Iubirii: e o oportunitate să judeci niște oameni, în situații concrete, prin propriul filtru al moralității. Mai departe, poți comenta cu alții aceste situații pe care le vezi la televizor, iar în funcție de ce parte a dezbaterii ești, asta spune ceva despre tine ca om și face parte din identitatea ta și valorile în care crezi.
„Politologul american Robert Putnam scrie în cartea sa, «Bowling Alone», că pe măsură ce trece timpul și tehnologia se dezvoltă, oamenii fac parte din ce în ce mai puțin din grupuri de golf, baschet, bowling etc. Adică, în general, din spații în care se discutau astfel de dileme morale. Drept urmare, platformele de tipul Reddit pot suplini această nevoie. E la fel și la Insula Iubirii. Mulți oameni simțeau nevoia să comenteze și să evalueze acțiunile celor de acolo. E clar că oamenii încă au dorința de a vorbi despre astfel de subiecte”, conchide Uszkai.
Articol editat de Ioana Moldoveanu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.