Alegeri 2024

Alegeri în Bulgaria: Filmul unei crize politice de proporții și câteva scene pe care le are în comun cu România

Computer Hope Guy
Un bărbat fumează lângă un perete cu afișe electorale ale GERB, cel mai mare partid din Bulgaria, înaintea alegerilor din octombrie 2024 / Foto: Nikolay Doychinov/ AFP / Profimedia
    • Ce: Pe 27 octombrie, Bulgaria are, pentru a șaptea oară în trei ani și jumătate, alegeri parlamentare. Din 2021, țara e într-o criză profundă. Pe oameni, asta i-a costat peste 260 de milioane de euro – mai bine de 100 de euro de votant care se prezintă la urne. 
    • Cum: Politica din Bulgaria e profund fragmentată, voturile se împart între multe partide. Pentru că există un grad mare de polarizare, nu se reușește formarea unei coaliții care să reziste mai mult de câteva luni. S-au încercat niște alianțe între rivali politici, odată cu războiul din Ucraina, dar și acelea au eșuat răsunător.
    • Speranțe spulberate: Criza a început după o serie de proteste anticorupție, în 2021. La fel ca în România, cu USR, partidele proeuropene și cu platforme de luptă împotriva corupției au făcut însă numeroase greșeli și au pierdut din elanul de acum trei ani. 
    • Mize. Războiul din Ucraina a schimbat jocurile politice. De la anticorupție, agenda s-a mutat pe geopolitică: cine e cu Rusia vs cine e cu Vestul. Pentru că Bulgaria e o țară mică și tot mai puțini oameni votează, sătui să revină în cabina de vot la fiecare câteva luni, există temerea că Rusia poate deturna aceste alegeri, după cum e acuzată că a făcut-o și în Republica Moldova cu numai o săptămână înaintea votului din Bulgaria. Asta ar duce și la mai multă instabilitate într-un stat NATO-cheie în contextul actual de securitate. O altă temere e că țara ar putea fi guvernată iar de forțe care să o ducă înapoi în sfera de influență a Rusiei.
    • Emoții. Pentru că partidul de guvernământ al lui Boiko Borisov, GERB, e neclintit pe prima poziție în sondaje, lupta se dă pentru locurile doi  și trei, unde sunt un partid de extrema dreapta și o coaliție anticorupție și pro-UE.

Pe 27 octombrie, Bulgaria are, pentru a șaptea oară în trei ani și jumătate, alegeri parlamentare. Din 2021, țara e într-o criză profundă, timp în care două dintre obiectivele sale strategice, aderarea la zona euro și intrarea deplină în spațiul Schengen, au fost amânate. Guvern stabil nu a mai avut de la ultimul guvern al lui Boiko Borisov, în 2021. 

Mai bine de trei ani mai târziu, același Boiko Borisov, cu partidul GERB și a lui platformă oportunist-populistă cu ambalaj de formațiune de centru-dreapta, sunt pe prima poziție pentru cel de-al șaptelea scrutin parlamentar. E o consecință a inerției unei mașinării politice care a acaparat, de-a lungul a 12 ani, instituțiile de forță. E și o urmare a greșelilor partidelor progresiste când au ajuns la putere. Așa se face că, deși a fost nevoit să demisioneze de două ori din funcția de prim-ministru, din 2009 încoace, 11 alegeri legislative mai târziu, tot Boiko Borisov e cap de listă. 

Pe pozițiile a doua și treia, bulgarii au de ales între două variante aflate la poli diametral opuși: un partid de extremă dreapta (Renașterea) și o coaliție de două partide progresiste (PP-DB: „Continuăm schimbarea” și Bulgaria Democrată), cu platformă centrată pe lupta împotriva corupției.

Remarcabil e că, deși țara a fost guvernată pe modul de avarie în tot acest timp, din punct de vedere economic, dar și geopolitic, a dus-o bine. Cel mai important motiv e războiul din Ucraina.

În același timp, tot războiul a asigurat contextul ca Bulgaria să rateze un moment istoric în care putea să se suie în trenul unor reforme profunde, nu să stea, cum o face de 30 de ani, în halta Europei. Politica internă a fost deturnată, însă, de necesități geopolitice. 

Cum s-a ajuns aici: speranța anticorupției

Poate cel mai dezamăgitor e că paralizia politică de care suferă Bulgaria s-a născut dintr-un efort al străzii de a scăpa, odată pentru totdeauna, de vechea elită care a capturat statul. 

După trei guverne Boiko Borisov marcate de corupție și scandaluri, în 2020-2021, au avut loc mai multe reprize de proteste ample. Din aceste proteste, s-au afirmat/s-au născut mai multe partide antisistem (de fapt, anti-GERB). Unele sunt realmente anticorupție, altele au capitalizat sentimentele naționaliste și și-au asumat identitatea de partide anticorupție, ca să se suie pe valul popular și să câștige voturi. A rezultat un mix toxic care a canibalizat energia mișcării anticorupție și a fragmentat și mai mult peisajul politic din Bulgaria și, implicit, voturile. 

Când au venit alegerile la termen, în aprilie 2021, fragmentarea votului între numeroase partide a declanșat criza care continuă de atunci. Partidele nu au reușit să formeze un guvern stabil, așa că au chemat oamenii la vot, ciclu care avea să se repete de încă șase ori, incluzând scrutinul de pe 27 octombrie.

„Principala cauză a crizei politice continue este incapacitatea de a rezolva problema corupției și a capturării statului – în ciuda așteptărilor publice și a eforturilor partidelor politice nou-apărute, care, în primă fază, chiar reușiseră să devină primele forțe politice parlamentare”, comentează pentru Panorama Vesselin Stoynev, jurnalist bulgar și analist politic pentru Deutsche Welle.

Filmul crizei din Bulgaria

  • Iulie 2020

    Manifestații împotriva lui Boiko Borisov și a partidului său, GERB. Borisov refuză să demisioneze.

  • Aprilie 2021

    Alegeri parlamentare la termen, niciuna dintre cele trei nominalizări ale președintelui Rumen Radev nu a reușit să formeze un guvern. 

  • Iulie 2021

    Alegeri parlamentare anticipate, un nou eșec în formarea guvernului.

  • Noiembrie 2021

    Bulgarii sunt chemați din nou la urne pentru alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale la termen.

  • Decembrie 2021

    Este învestit cabinetul condus de economistul proeuropean Kiril Petkov, format dintr-o coaliție de patru partide.

  • Iunie 2022

    Pică guvernul Petkov.

  • Octombrie 2022

    Încă o rundă de alegeri parlamentare anticipate, niciun partid nu reușește formarea guvernului.

  • Aprilie 2023

    Al cincilea scrutin parlamentar în doi ani, al patrulea organizat anticipat.

  • Iunie 2023

    Este învestit guvernul tehnocrat condus de Nikolai Denkov

  • Martie 2024

    Nikolai Denkov demisionează, sunt convocate noi alegeri anticipate.

  • Iunie 2024

    Alegeri parlamentare anticipate, tentativele de formare a unui guvern eșuează.

  • Octombrie 2024

    Bulgarii sunt chemați la urne să aleagă iar un nou Parlament.

Bulgaria și polarizarea

Niciuna din reprizele de alegeri care s-au scurs din aprilie 2021 nu a scos la iveală un partid cu suficiente voturi pentru o coaliție cu doi jucători cu viziuni similare pe tema corupției sau a geopoliticii (pro-Vest sau pro-Rusia), principalele falii în funcție de care se împarte politica bulgară. 

„După protestele din 2021, am văzut o polarizare uriașă în Bulgaria. Această polarizare a distrus toate punțile pentru un consens politic între partide”, explică pentru Panorama Dimitar Ganev, politolog bulgar, de la Institutul bulgar de sondare a opiniei publice Trend.

„Înainte de asta, era mai ușor (să faci coaliție, n.r.), pentru că erau puncte în jurul cărora se putea crea consens. Guvernele au avut mereu în centru GERB, dar după trei astfel de guverne, e o nemulțumire uriașă la nivelul populației în ceea ce-l privește pe Borisov, iar partidele care erau împotriva GERB nu pot face un guvern anti-GERB”.

A fost o încercare de coaliție de nevoie, între GERB și proeuropeni, cu planul unei rocade pe modelul actual al coaliției PSD-PNL. Dar când să se facă rocada, a picat guvernul și s-au organizat noi alegeri. „Acest guvern scurt de nouă luni s-a prăbușit tocmai când ar fi urmat să aibă loc adevăratele schimbări concrete împotriva corupției politice și a statului profund”, punctează Vesselin Stoynev.

El amintește cum, în 2021, progresiștii anticorupție ieșiți din mișcările de protest erau pe val. Ajunși la putere, au făcut greșeli, au dezamăgit (așteptările erau mari) și au scăzut la alegerile următoare. Scenariul ne va suna cunoscut: tehnocrații (așa-zișii „harvardiști” cu educație occidentală și parcursuri profesionale impresionante până să intre în politică) n-au știut cum să se descurce în jungla politică bulgară. 

„Aceste formațiuni politice erau totuși prea populiste și/sau lipsite de experiență pentru a forma un guvern”, spune Vesselin Stoynev.

Nu au reușit nici să comunice eficient cu publicul, a cărui încredere au început s-o piardă repede. Pentru paralela românească, citiți această analiză Panorama despre ascensiunea și prăbușirea USR, partidul născut din mișcarea românească anticorupție.

„Au format partidele astea într-un interval de luni de zile și în noiembrie 2021, la alegeri, au fost pe primul loc și aveau mandatul să formeze guvernul. Vorbim de oameni complet lipsiți de experiență de guvernare, care s-au trezit că trebuie să navigheze niște ape politice foarte tulburi. Nu aveau majoritate, dar erau nevoiți să formeze un cabinet și să populeze un întreg aparat guvernamental. Și vedeți care au fost consecințele”, spune Dimitar Ganev.

În tot acest timp, Boiko Borisov a făcut ce știa el mai bine: pe modelul maghiarului Viktor Orban, a jucat la toate capetele și a exploatat toate fricile – ale partenerilor externi, ale bulgarilor care se temeau de ruși, ale celor care se temeau de instabilitate și de Vest. Faptul că nu s-au dezis de Borisov rămâne o critică majoră la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a familiei politice din care face parte, cea a Popularilor Europeni, al cărei membru rămâne GERB-ul bulgar.

alegeri bulgaria ue gerb von der leyen borisov
Liderul GERB, fostul premier Boiko Borisov, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în campania pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024 / foto: Dimitar Kyosemarliev / AFP /Profimedia

Déjà-vu

Felul în care a fost deturnată și stoarsă de energie mișcarea de protest din Bulgaria a fost, de fapt, o reluare mai abilă a ceea ce s-a mai întâmplat și deceniul trecut.

În 2013-2014, a avut loc un alt episod de proteste în Bulgaria. Așa a căzut, de fapt, întâiul guvern condus de Boiko Borisov și de GERB.

La fel cum și acum pare lipit de vârful puterii politice, Borisov nu a stat nici atunci prea mult timp departe de fotoliul de prim-ministru. S-a întors în 2014, a mai demisionat în 2017, pentru a reveni, la câteva luni distanță, în funcție.

bulgaria rusia
Vladimir Putin și omologul bulgar, Rumen Radev, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, în 2019 / foto: Yuri Kochetkov/AFP/Profimedia

Elementul rusesc

De altfel, în toată această criză, elementul rusesc e esențial. Și la nivel de cauze, și de efecte. Pentru a-l înțelege, dăm filmul înapoi. Îl derulăm nu în aprilie 2021, ci chiar cu trei decenii în urmă, pentru un scurt context istoric. 

În anii ‘90, la fel ca în România, fostele elite comuniste au fost cele care au preluat puterea. S-a dovedit, cum s-a întâmplat și la noi, cel mai fertil teren pentru corupție. În Bulgaria, ea a fost alimentată de Rusia, mai ales după 2000. Asta pentru că vorbim de o țară cu puternice tendințe rusofile.

„Influența rusă este cea care a stricat situația din Bulgaria în ultimii zece ani. Este foarte puternică. Rușii sunt principalul motiv pentru care noi nu am avut reforma anticorupție pe care ați avut-o voi în România”, comentează pentru Panorama Evgeni Kanev, economist bulgar.

Odată cu ascensiunea lui Vladimir Putin și a noului expansionism rusesc, influența Moscovei a crescut foarte mult în Bulgaria, lucru care s-a suprapus cu perioadele aderărilor la NATO și UE.

Kanev amintește de interesele economice ale lui Putin din acei ani.

South Stream, spre exemplu, a fost unul din cele mai răsunătoare proiecte energetice din sudul continentului european. Planurile inițiale au fost anunțate în 2007 și vizau un gazoduct care să transporte gaz din Rusia până în Italia, cu traversarea Mării Negre și cu Bulgaria ca punct de intrare în UE. Proiectul suna atât de bine, că numeroase țări din sud, Balcani și centru au vrut să participe. Liderii politici și oamenii de afaceri roiau în jurul lui Vladimir Putin care, la momentul semnării acordului pentru construcția conductei, în 2009, era premierul Rusiei. Planurile s-au evaporat la finalul lui 2014, după ce Uniunea Europeană a decis să respingă proiectul, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către ruși.

South Stream avea o miză uriașă pentru Putin, pentru că rivaliza cu răposatul Nabucco, o conductă care trebuia să ofere alternativa la gazul rusesc. Proiectul a fost evocat prima dată în 2002 și urma să fie construit pe teritoriul Turciei, Bulgariei, României, Ungariei și să ajungă în Austria. Sursele de gaz ar fi trebuit să fie Irak, Azerbaidjan, Turkmenistan și Egipt. Proiectul a fost abandonat și el, în 2013, în favoarea unei rute care ocolește Bulgaria – conductele Trans-Anatoliană și Trans-Adriatică, ce transportă gaz azer către Italia.

Dar tot în perioada în care pica South Stream, adică după anexarea Crimeei, Rusia a devenit și mai activă în Bulgaria, spune Evgeni Kanev.

Războiul din Ucraina și pivotarea spre Vest

În ciuda acestui istoric, războiul din Ucraina a schimbat complet calculele politice din Bulgaria și, implicit, cursul crizei politice. 

Lupta anticorupție a devenit mai puțin importantă, în contextul de criză de securitate. Așa că partidele anticorupție proeuropene au ajuns să dea mâna fix cu sistemul împotriva căruia s-au format și să aibă ca obiectiv de guvernare nu reformele din justiție și redistribuirea puterii în stat, ci mai degrabă stabilitatea, colaborarea cu Vestul și ajutarea Ucrainei. 

Cel mai important lucru, inclusiv în ochii partenerilor externi, era ca Bulgaria să nu alunece de tot sub papucul Moscovei în aceste vremuri tulburi. Și da, dacă exista o majoritate parlamentară, se puteau face și reforme: primele pe listă erau legate de puterile procurorului general și ale președintelui. Deși Bulgaria e republică parlamentară, ceea ce înseamnă că președintele nu e întâiul decident, Rumen Radev a condus, de facto, țara mare parte din ultimii trei ani și jumătate.

„Când a început războiul, în 2022, a apărut o realiniere la nivelul partidelor, de la status quo vs partidele-protest, la partide proruse sau euroatlantiste. Așa au ajuns partidele anti-GERB cu GERB”, spune politologul Dimitar Ganev. „Nu suntem mai proeuropeni sau pro-occidentali, dar e o dinamică a opiniei publice referitoare la Rusia”, adaugă el.

În februarie 2022, luna începerii ofensivei rusești, mai bine de jumătate din bulgari aveau o părere pozitivă despre Rusia și puțin peste o treime, o părere negativă. Un an mai târziu, ponderile se inversaseră, potrivit unei cercetări a institutului sociologic bulgar Trend. 

 „Această dinamică nu e replicată și în interiorul partidelor. Renașterea (extrema dreapta, n.r., top 3 în sondaje, n.r.) e partid prorus cu retorică antioccidentală, anti-UE. Socialiștii sunt împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, a ajutorului militar pentru Ucraina, dar nu sunt anti-UE. Și nu și-au schimbat pozițiile”, explică Dimitar Ganev. 

Care este opinia dumneavoastră referitoare la Rusia?

Februarie 2022

Complet pozitivă sau predominant pozitivă
0 %
Complet negativă sau predominant negativă
0 %

Ianuarie 2023

Complet pozitivă sau predominant pozitivă
0 %
Complet negativă sau predominant negativă
0 %

sursa: Trend

„Foarte interesant e că propaganda rusă nu a putut ataca prea mult UE sau NATO, din cauza comportamentului cumplit al lui Putin în acest război”, e de părere Evgeni Kanev.

Și totuși, în continuare, bulgarii par să pună pe picior de egalitate amenințarea rusă la adresa țării lor și ceea ce percep drept amenințarea venită dinspre Statele Unite, arată un raport Globsec. Singura evoluție pozitivă e că a crescut conștientizarea pericolului rusesc și a celui reprezentat de China.

Și dacă opinia față de UE a rămas relativ constantă în Bulgaria, susținerea pentru NATO a crescut în contextul războiului – un plus de 12 procente pentru susținerea poziției de membră NATO între 2022 și 2024, conform cercetării amintite.

„În ceea ce privește războiul hibrid și propaganda rusească, retorica e de ce a oprit guvernul relațiile bune cu Rusia și cu rușii. Aceasta e principalul discurs al propagandei ruse. Din motive istorice si culturale, există o afinitate pentru Rusia, așa că, atunci când arunci ideea că rupem legăturile, există grupuri sociale care sunt sensibile”, spune politologul Trend, Dimitar Ganev.

Notă de plată deschisă

Puțin peste 100 de euro de persoană i-a costat pe bulgari doar organizarea atâtor alegeri (excluzându-le pe cele din 27 octombrie), dacă împărțim nota de plată la numărul mediu de alegători care s-au prezentat la urne în ultimii trei ani și jumătate. Dacă împărțim la numărul total de alegători, ar fi cam 40 de euro de persoană.

  • Cost alegeri aprilie 2021-iunie 2024 263 mil. €

    6 reprize de alegeri

  • Costul, raportat la populație 40 € / pers.

    6,5 mil. de oameni

  • Costul pentru cei care chiar votează 105 € / pers.

    Costul alegerilor, raportat la numărul mediu de votanți din ultimele șase alegeri

Sursa: bta.bg, calcule Panorama

A ajuns Bulgaria neguvernabilă?

„Aș spune că Bulgaria nu este încă neguvernabilă, ci este la doar un pas de asta. Va fi clar în preajma Crăciunului dacă vom avea un guvern stabil sau nu”.

„Aș spune că nu putem forma o majoritate anticorupție. Noi nu am avut o Kovesi, nu am avut instituții independente care să se lupte cu corupția, care rămâne foarte puternică în Bulgaria. Asta e diferența dintre România și Bulgaria”.

Prea puține voturi care decid totul

Cu fiecare nou rând de alegeri, în care opțiunile rămân aceleași, prezența scade, semn al dezamăgirii și oboselii electoratului. Un efect e că parlamentul devine o instituție cu tot mai puțină legitimitate, atrage atenția jurnalistul Vesselin Stoynev. Instituțiile ilegitime sunt o vulnerabilitate într-o țară în care propaganda rusă are motoarele turate și în care există oricum o criză de încredere a oamenilor în instituții.

La votul precedent, din iunie 2024, când au fost comasate parlamentarele anticipate cu alegerile europene, prezența a fost de 34%. Când a început criza politică, în aprilie 2021, prezența a fost de 50%. „Există multă frustrare”, spune și Dimitar Ganev, politologul Trend. 

prezența la alegerile din iunie 2024, record negativ
0 %

Dar cum Bulgaria e o țară mică, de circa 6,5 milioane de alegători, bătălia se dă, de fapt, pe un total de circa 2,5 milioane de voturi „pe masă”. 

De acolo, pentru că politica la sud de Dunăre e semnificativ mai fragmentată decât la noi și locurile 2 și 3, adică actorii-cheie pentru viitoarele negocieri de coaliție, sunt extrem de strânse, înțelegem cât de volatilă e situația. 

Partidele extremiste, de exemplu, au crescut pentru că prezența a scăzut, explică Ganev. „Partidul Renașterea (extrema dreaptă) are un potențial electoral de 15%-17%, dar asta înseamnă 300 de mii de alegători. Dacă te uiți la rezultatele partidului extremist anterior, Ataka, și al altor partide radicale din ultimii 10-15 ani, numărul maxim de voturi a rămas relativ constant”.

Și totuși, cu experiența proaspătă a alegerilor din Republica Moldova în spate, unde s-a vorbit despre cumpărarea de voturi de către forțe proruse, în Bulgaria, doar câteva zeci de mii de voturi cumpărate sau falsificate pot avea consecințe majore.

Din nou, scenarii: sezonul toamnă-iarnă 2024

Obosiți de haos și criză, bulgarii nici nu mai îndrăznesc să spere că această criză politică fără precedent se va încheia odată cu alegerile de pe 27 octombrie. Scenariul pozitiv, în aceste condiții, e să existe orice fel de guvern, chiar și o coaliție a inamicilor, pentru o vreme. Și un an de stabilitate ar fi un început. Puțini și-au mai păstrat însă optimismul în Bulgaria.

Politologul Dimitar Ganev spune că, dacă extrema dreapta iese pe locul al doilea, va fi liantul care va uni iar partidele rivale, într-o coaliție GERB-proeuropeni (PP-DD). Argumentul va fi că e nevoie de asta pentru binele țării și ținerea extremiștilor în afara guvernării. Iar asta, inevitabil, va eroda tot capitalul proeuropenilor, cum s-a întâmplat și în trecut.

Problema, punctează Ganev, e că GERB și alianța proeuropeană nu pot forma un guvern, pentru că nu vor avea majoritate în parlament. Deci au nevoie de al treilea partener și, pe urmă, să ajungă la o înțelegere și cu alte partide. Sunt deja multe „dacă”: „Dacă vom avea o fragmentare mare în Parlament, cu șapte până la nouă partide, guvernul trebuie format din trei-patru partide”, calculează politologul.

Astfel că e posibil ca, pentru partidul lui Boiko Borisov și status quo, cel mai bun lucru să fie un avans al extremiștilor, pentru că teama de extremiști va uni, de nevoie, partidele rivale în jurul GERB.

„Cred că alegerile nu vor pune capăt crizei, ci vor fi începutul sfârșitului”, prognozează și jurnalistul bulgar Vesselin Stoynev.

El spune că partidele politice nu sunt pregătite să formeze un guvern de coaliție direct, ci mai degrabă vor căuta din nou o formulă cvasi-coalițională, bazată pe un fel de program de guvernare fără lideri politici în el și condus de un prim-ministru independent, tehnocrat. „Nu mai este posibil ca GERB să câștige alegerile și să nu poată guverna, dar în același timp liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat că este imposibil să colaboreze cu partidul pro-Kremlin Renașterea”.

Evgeni Kanev se așteaptă la o coaliție GERB, turci și socialiști. „Or să guverneze țara cumva”. „Dacă nu avem un guvern stabil, chiar dacă îndeplinim criteriile de aderare, mă îndoiesc că ne vor primi în zona euro. Anul viitor va fi critic. Și va trebui să fie un guvern pro-occidental, nu prorus. Nu poți intra în Schengen sau în zona euro dacă nu ai guvern stabil”.


A contribuit la acest articol Alexandra Albu

Alina Mărculescu Matiș

Redactor-șef Panorama.ro

E jurnalistă cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. A fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x