Un alt motiv din spatele cifrelor bune e și aici războiul din Ucraina, spune economistul Evgeni Kanev. „În 2022, economia o ducea bine, erau bani mai ales ca urmare a războiului. Veneau și bani europeni. Iar presiunea pe buget nu era atât de mare”, inclusiv pentru că inflația mare creștea încasările la buget.
În 2022, când a început războiul total, Bulgaria avea cea mai mare producție de grâne din Europa, raportată la populație – mai mare chiar decât a Ucrainei, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Avea și capacitate mare de producție de armament sovietic, ceea ce a venit mănușă pentru nevoile Ucrainei, după cum scriam aici. „Am avut mari probleme cu această industrie înainte de războiul din Ucraina, lucrau la jumătate din capacitate, întreprinderile de stat trebuiau subvenționate”, povestește economistul bulgar, care spune că aceleași întreprinderi lucrează acum peste capacitate, ca să facă față cererii.
Iar criza energiei a prins, de asemenea, Bulgaria într-o poziție favorabilă: „În vreme ce alte țări aveau deficit de energie, alimentat de criza gazelor, Bulgaria nu produce energie din gaz, avem centrale nucleare, termocentrale – acum, problema noastră e că prețurile sunt foarte mici”, explică Evgeni Kanev.
Contează și cine e la butoanele economice
În fine, un alt motiv poate fi de natură istorică. În Bulgaria, pârghiile economice nu sunt în mâini politice în măsura în care sunt în România. „Întreprinderile sunt suficient de independente, iar tulburările politice nu sunt cruciale pentru economie, așa cum erau cu decenii în urmă”, spune pentru Panorama Vesselin Stoynev, jurnalist bulgar, analist pentru Deutsche Welle.
În 1997, după o criză economică de proporții, care a dus țara într-o situație critică, aici s-a creat un consiliu monetar, autoritate care există și în alte țări UE și care ține politica monetară departe de accesul politicienilor.
„De mai bine de 25 de ani, consiliul monetar a fost necontestat și toate guvernele, inclusiv cele interimare, au respectat politicile de deficit redus. În același timp, în acești ani de criză, presiunea politică asupra întreprinderilor a scăzut”, adaugă Vesselin Stoynev.
Moneda națională, leva, în cazul Bulgariei, e legată de euro, pentru a asigura stabilitate și a promova încredere în mediul economic (Banca Națională e obligată să aibă rezerve străine cât să acopere masa monetară). Disciplina fiscală dură și echilibrul bugetar ferm sunt celelalte elemente centrale ale unui consiliu monetar. Despre contextul în care s-a introdus consiliul monetar în Bulgaria am scris aici.
„De aceea și vrem în zona euro. Nu are sens să avem o economie cvasi-euroizată, dar să nu fim în zona euro”, punctează economistul bulgar Evgeni Kanev.
„Din cauza consiliului monetar, a trebuit să avem politici foarte stricte, de austeritate. E motivul pentru care pensiile erau atât de mici, cei mai afectați de aceste politici au fost cei cu venituri mici și pensionarii, care erau, cred, cei mai săraci din Balcani, nu doar din UE. Inegalitatea economică, conform coeficientului GINI, era cea mai mare din Europa. Guvernul proeuropean (2021-2022 – n.r.) a zis că nu se mai poate așa, nu suntem o țară din lumea a treia, trebuie să fim ca o țară europeană”, povestește Kanev.
Ce s-a întâmplat seamănă cu ce am văzut recent și în România. „Au adoptat majorări semnificative ale pensiilor, au crescut mult salariul minim și au indexat salariul minim de cel mediu, ca să nu fie o decizie la discreția guvernelor, ci un criteriu obiectiv, dictat de economia reală”. De altfel, pensiile au fost majorate de mai multe ori în Bulgaria, pe timpul crizei politice.
Iar când efectele economice ale războiului au început să scadă, Bulgaria avea un consum mult mai mare, ca urmare a creșterii salariilor mici și a pensiilor. „Când crești veniturile celor de la baza piramidei, banii se duc direct în piață, pe mâncare și medicamente, deci vin înapoi sub formă de taxe”, arată Evgeni Kanev.
Bulgaria și aderarea la euro
În fine, faptul că economia a funcționat bine, datorită unei conjuncturi internaționale, nu înseamnă că Bulgaria se poate culca pe o ureche. „Este aproape sigur însă că criza politică limitează perspectivele de dezvoltare economică. Aderarea la euro încetinește puțin și acum așteptările sunt că acest lucru s-ar putea întâmpla în 2026”, spune Vesselin Stoynev.
În același timp, propaganda rusă din Bulgaria s-a intensificat după aderarea Croației la zona euro și temerile oamenilor că le vor crește prețurile rămân mari. Dacă vine un guvern care nu vrea în zona euro, cel mai simplu e să pompeze deficitul, crede economistul bulgar Evgeni Kanev.