Pentru prima oară după Revoluție, Ploieștiul are un primar care nu e nici de la PSD, nici de la PNL. După niște alegeri dominate de succesul PSD-PNL și de multe controverse la numărarea voturilor, succesul independentului Mihai Polițeanu la Primăria Ploiești vine în contrast total cu o putere din ce în ce mai mare a unei coaliții aparent imbatabile a celor mai mari partide din țară. Dar și cu insuccesul partidelor de opoziție la locale, fie că vorbim de alianța USR-ului, fie de polul extremist AUR-SOS.
Un element cheie în victoria lui Polițeanu a fost și faptul că PSD și PNL au avut candidați separați în Ploiești. În general, Prahova e un județ unde cei doi giganți se duelează pe bune, chiar dacă la nivel național sunt în alianță. Dar nu e singurul.
Așadar, cum ne explicăm acest succes venit parcă de nicăieri al candidatului independent Mihai Polițeanu, într-un oraș dominat și controlat de cele două mari partide?
Cine e Mihai Polițeanu și cum a ajuns aici?
Mihai Polițeanu are 46 de ani, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București, are un masterat în studii ale naționalismului la Universitatea Central Europeană și și-a început cariera în politică din postura de consilier al Monicăi Macovei, ministrul Justiției, între 2005 și 2007, o perioadă în care s-au pus bazele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și ale Agenției Naționale de Integritate (ANI).
A fost apoi manager de proiecte anticorupție în cadrul fundației Freedom House România și din 2009 până în 2015 a lucrat asistent la Parlamentul European pentru aceeași Monica Macovei.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
Polițeanu s-a implicat apoi în mișcări civice: a fost director executiv al mişcării Iniţiativa România, organizație implicată activ în acțiunile împotriva OUG 13 și a altor inițiative legislative, despre care se considera la acea vreme că pun în pericol independența justiției.
Dacă totul arată până acum ca un portret robot pentru un viitor membru USR, este pentru că așa a și fost. În 2019, Polițeanu a intrat în USR pentru că era nevoie „de o asumare mai directă a luptei pentru schimbare”, după cum spunea chiar el.
Ca membru USR, a fost deputat începând cu decembrie 2020, însă în toamna lui 2022 a demisionat din USR, pentru că era dezamăgit de subordonarea USR Prahova față de PNL.
„USR Ploiești și USR Prahova s-au subordonat foarte rapid după alegeri, în termen de șase-nouă luni, lui Iulian Dumitrescu și PNL Prahova. A fost printre principalele motive pentru care am ieșit din partid. În momentul ăla, am zis la revedere, eu nu vreau să fiu parte la așa ceva și am plecat”, a spus Polițeanu la Starea Nației.
Așa a ajuns Polițeanu independent. E un traseu pe care l-am mai văzut și la Nicu Ștefănuță, unul dintre polii progresiști de la europarlamentare, însă după ruperea de USR, Polițeanu a ales să candideze la alegerile locale din Ploiești. Realist vorbind, nu i-a dat nimeni nicio șansă. Orașul și județul erau controlate de decenii de PSD și PNL.
De ce a câștigat Mihai Polițeanu: degradarea orașului sub conducerea PSD-PNL, o campanie la firul ierbii
Mihai Polițeanu a intrat în cursa pentru Primăria Ploiești într-un climat dificil. Rețelele extinse și dezvoltate în timp ale marilor partide și-au făcut treaba, iar Ploieștiul a trecut pe rând prin mâinile primarilor peneliști și pesediști, în ultimii 30 de ani. Dominarea a fost totală, și la primărie și în consilile locale și județene.
Totuși, acest mare dezavantaj pe care l-a avut de recuperat a devenit și un avantaj pentru Polițeanu: guvernarea PSD-PNL din această perioadă a creat nemulțumiri masive printre localnici, orașul fiind într-o stare de degradare evidentă.
În 2022, întreg orașul a stat fără apă caldă timp de mai bine de trei luni. Poluarea de aici e la un nivel fără precedent, iar oamenii simțeau constant miros de sulf în aer.
Corupția politicienilor locali e de notorietate: Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean din partea PNL, e inculpat pentru corupție; primarul în exercițiu, Andrei Volosevici (PNL), a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și trafic de influență, însă a fost ulterior achitat de Înalta Curte. Iulian Bădescu, primarul PSD ales în 2012, și-a dat demisia trei ani mai târziu, fiind acuzat de fapte de corupție de DNA; el a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare în 2017. Exemplele pot continua: să nu uităm de caracatița de corupție a familiei Cosma (PSD), care acaparase județul Prahova în urmă cu câțiva ani, până să fie destructurată de procurori.
„Pe ploieșteni i-a enervat foarte tare treaba cu apa caldă și căldura. Apoi, și faptul că actualul primar, Andrei Volosevici, a trecut de la PNL la PSD. Astea sunt lucruri care nu se acceptă așa ușor. Oamenii din Ploiești fie au votat cu PSD ca să fie împotriva PNL-ului, fie invers”, povestește jurnalistul Dragoș Pătraru, care locuiește în Ploiești și urmărește îndeaproape situația la nivel local.
„Mai mult, actuala primărie nu a accesat un euro din bani europeni, pentru a moderniza orașul în vreun fel. În schimb, primăria a ajuns să nu mai aibă niciun ban. Pentru că dă cea mai mare subvenție posibilă pentru căldură, tuturor celor care stau la bloc, indiferent de venituri. Apoi, a doua cea mai mare cheltuială e subvenția pentru transport în comun. Se dau bani mulți, dar nu vedem nicio modernizare semnificativă, toți banii se duc pe salarii”, explică Pătraru.
În condițiile astea, nu e greu de imaginat că ploieștenii așteptau cu disperare o schimbare. A contat enorm și faptul că PSD și PNL au avut candidați diferiți la primărie, dar poate și backgroundul lui Polițeanu, legat de justiție și anticorupție.
„Prahova are, la fel ca celelalte județe, grupuri de interese, conduse de așa-numiții baroni locali, ca peste tot în țară. Ce e specific la Ploiești e că aici a apărut la un moment dat o concurență acerbă între baronii PSD și baronii PNL, ambele aripi fiind destul de puternice. E o concurență reală”, spune Ovidiu Voicu, ploieștean la origine, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică și expert în științe politice.
„Acum, la alegeri, cele două partide nu au avut un candidat unic și s-au luptat între ele, ceea ce a facilitat o victorie pentru un independent, fiind alegeri într-un singur tur”, explică el. Dincolo de asta și aroganța celor doi giganți, PSD și PNL, a contat.
Cele două partide nu l-au luat în serios pe Polițeanu, spune Pătraru: „Ei nu s-au gândit niciun moment la Polițeanu, nici nu l-au băgat în seamă în campanie. Pesediștii credeau că Polițeanu, cel mult, o să-i ia din voturi lui Nica, candidatul PNL”.
Chiar dacă presa locală „este aproape integral cumpărată de cele două grupuri de interese”, cum spune Ovidiu Voicu, comunicarea lui Polițeanu a fost încă un as în mânecă pentru el. A compensat acest lucru printr-o implicare la firul ierbii, de lungă durată. Și-a început, practic, campania acum doi ani și de atunci a mers constant pe teren, unde a vorbit direct cu oamenii.
„Polițeanu nu s-a mulțumit doar să ajungă în zona asta a clasei de mijloc. A început să facă muncă reală pe străzi. A strâns voluntari în jurul lui și a luat orașul la pas, cartier cu cartier, inclusiv în zonele cele mai sărace și rău famate. Vorbea constant cu oamenii, îi întreba ce nemulțumiri aveau, făcea petiții, se ducea la ședințele Consiliului Local etc”, spune Voicu.
Contează faptul și că mulți dintre voluntarii lui Polițeanu sunt tineri, oameni dintr-o nouă generație, care vor o schimbare și nu mai sunt resemnați că lucrurile nu se vor mai schimba, consideră Pătraru: „Sunt unii de 24, 25 de ani la el în echipă. Oameni care s-au săturat de ce era până acum, de toate problemele, de starea aia conflictuală continuă între PSD și PNL, voiau ceva diferit”.
Un model de succes pentru localitățile mici, dominate de vechea gardă
Succesul lui Polițeanu poate să fie un model pentru cei care candidează ca independenți în alte localități: „Activitatea lui pe social media și pe străzi a compensat blocajul mediatic local. Și asta e o lecție importantă pentru oricine vrea să lucreze într-o localitate mai mică, nu vorbim de București aici. Poți să mergi stradă cu stradă și ai șanse să depășești aceste obstacole”, observă Voicu.
Faptul că a ieșit din USR l-a ajutat, pentru că aura de independent aduce mai multă încredere din partea oamenilor. Mulți au ajuns să fie ostili ideii de partid, în general, după cum spunea și Oana Băluță, doctor în științe politice.
Un alt plus pentru Polițeanu a fost și că, pe lângă criticile aduse celor de la PSD și PNL, a venit și cu propuneri de soluții pentru problemele semnalate. A avut o campanie axată mult și pe pozitiv, cumva departe de ideea USR de a se coagula ca partid care are ca unică ideologie că e anti-PSD.
„A avut și o comunicare mai neconflictuală. A mers mult pe o campanie pozitivă. OK, a spus și că vrea să scape Prahova de baroni, că vrea să trimită PSD și PNL în opoziție, dar trebuia să spună și asta. Dar când mergea pe teren, vorbea despre problemele concrete ale oamenilor și cum le poate rezolva. Nu avea o campanie de tipul – votați cu noi, ca să nu votați cu ceilalți. Asta a atras un public mai larg, nu doar acel nucleu dur anti-PSD sau anti-PNL”, consideră Voicu.
Primar nou, caut consiliu: de ce compromisuri va avea nevoie Polițeanu
Mihai Polițeanu a candidat ca independent, însă a și înființat în iarna acestui an partidul local „Mișcarea Noi, Ploieștenii”. Pentru că procedura legală e dificilă și a durat mult, partidul a fost creat oficial pe 1 februarie, ceea ce nu i-a dat destul timp să câștige notorietate, așa că, pentru că nici nu era convins că o să apuce să îl înființeze la timp, până la urmă el a ales să candideze ca independent, susținut de partid.
Mișcarea „Noi, Ploieștenii” a obținut însă doar 13% la alegerile pentru Consiliul Local Ploiești. Acolo situația se complică pentru Polițeanu.
PSD-PUSL și PNL au câte șase mandate fiecare, cele mai multe. Alianța Dreapta Unită are și ea cinci mandate. Mișcarea Noi, Ploieștenii are doar patru, la fel ca AUR. Nu în ultimul rând, un alt partid local care vrea să devină național însă, România în Acțiune, are două mandate.
Partea bună e că nimeni nu are o majoritate clară, iar Polițeanu e deschis să colaboreze cu celelalte grupări, pentru a „trimite PSD și PNL” în opoziție, după cum zice el. Va fi greu, totuși. Practic, Polițeanu are nevoie de susținerea tuturor celorlalte grupări, inclusiv AUR.
„PSD plus PNL nu au majoritate absolută în Consiliul Local Ploiești, ba dimpotrivă, sunt în minoritate. Nu există nicio diferență între un primar independent și un primar membru de partid. Oricare dintre ei trebuie să-și construiască majoritatea, trebuie să discute, să ajungă la compromisuri, trebuie să lupte… ceea ce face un primar”, a declarat el pentru Digi24.
Polițeanu e dispus să colaboreze inclusiv cu AUR, pentru a înlătura PSD-PNL de la putere: „Prefer să colaborez cu cei patru consilieri ai AUR, decât să colaborez cu niște grupuri politice care exprimă niște interese de tip mafiot. Despre asta este vorba. Există dovada celor 34 de ani post-Revoluție”, a spus el pentru aceeași sursă.
„E complicat în Consiliul Local, e adevărat, dar nu extrem de complicat. Pentru că nu are nimeni majoritate și e un consiliu extrem de fragmentat. Poți să negociezi o majoritate, într-un fel sau altul, una conjuncturală. Totuși, Polițeanu a demonstrat până acum că poate, că se descurcă să negocieze, dar vom vedea cum va funcționa”, spune și Ovidiu Voicu.
„O să fie o mare problemă colaborarea cu Consiliul Local, într-adevăr, dar depinde de el”, crede și Dragoș Pătraru. „Eu l-am văzut un tip foarte echilibrat, ceea ce înseamnă că își dă seama că poate să-și rupă gâtul imediat, dacă nu negociază cum trebuie. Va trebui să facă un compromis și să negocieze și cu PNL sau PSD. Trebuie să faci un compromis, nu poți lucra fără Consiliu”.
Misiunea lui Polițeanu la Ploiești nu va fi una ușoară. Realitatea e că ploieștenii au acum așteptări foarte mari de la el, însă puțini dintre ei știu cu adevărat ce înseamnă munca de zi cu zi cu în administrația locală și cât de dificil e întreg procesul.
„Când ajungi acolo și vezi că ești legat de mâini și de picioare, se schimbă treaba. Polițeanu va trebui să aducă, înainte de orice, niște oameni foarte buni pe fonduri europene și să facă niște parteneriate public-privat, pentru dezvoltarea orașului”, crede Dragoș Pătraru.
Rămâne de văzut dacă Mihai Polițeanu va răsplăti încrederea acordată de ploieșteni și chiar va fi un primar bun pentru oraș, însă cu siguranță că rezultatul lui, alături de cele al lui Nicu Ștefănuță sau Nicușor Dan, reprezintă un succes major pentru ideea de candidați independenți în România, unde sistemul electoral îi dezavantajează major.