Mic îndreptar de campanie

Alegeri SUA | Vicepreședinții se ceartă pe arme, Trump vinde ceasuri de 100.000 $, iar noi ne întrebăm: ce facem cu Primul Domn?

Computer Hope Guy
Mai e o lună până la alegerile prezidențiale din SUA, iar campania electorală se încinge. Foto: Jim Vondruska / Getty images / Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Mai sunt 30 de zile până la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Cu război la granițele României, cu semnul de întrebare despre ridicarea vizelor pentru români, un butoi cu pulbere în Orientul Mijlociu, o China tot mai îndrăzneață, schimbări climatice, crize sociale, avântul extremei-dreapta în Uniunea Europeană, toată atenția se concentrează pe cine va conduce destinul Americii în următorii patru ani, pentru că asta influențează multe.

Așteptarea nu ar fi fost atât de apăsătoare și incertitudinea atât de mare, dacă opțiunile alegătorilor americani nu ar fi fost radical opuse

Nu doar că au de ales între un bărbat și o femeie, un republican și o democrată, au de ales între viziuni diferite în privința unor chestiuni care ne afectează și pe noi, românii, chiar dacă suntem la 8.000 de kilometri distanță.

Influența SUA asupra apărării comune în NATO ne afectează direct, mai ales că avem militari americani detașați în țara noastră. Cultura, economia, tehnologia din America sunt și ele subiecte care ne dictează că e important să știm cine, ce, cum, când și de ce votează americanii.

În Panorama, la fiecare sfârșit de săptămână, facem un rezumat al momentelor cheie din campania electorală de peste Ocean, în încercarea de a înțelege mai bine deznodământul alegerilor din 5 noiembrie și efectele sale.

Subiectele care contează

  • Dezbaterea vicepreședinților: It’s the guns, stupid!

Cel mai important eveniment al săptămânii în campania electorală din Statele Unite a fost prima și singura dezbatere între candidații la vicepreședinția SUA.

Pentru discursul cu care erau obișnuiți americanii, înfruntarea dintre J.D. Vance, mâna dreaptă a lui Donald Trump în cursa electorală, și Tim Walz, coechipierul Kamalei Harris, a fost neașteptat de civilizată. 

Cei doi politicieni au spus, nu o dată, că sunt de acord cu declarațiile și intențiile celuilalt. E drept că la un moment dat, la subiectul imigrației, dezbaterea a devenit atât de încinsă încât organizatorii de la postul de televiziune CBS le-au oprit microfoanele. 

Au fost și multe subiecte asupra cărora cei doi nu s-au înțeles deloc. Tim Walz l-a acuzat pe J.D. Vance de mistificarea istoriei, când republicanul a refuzat să recunoască înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

Alegeri SUA arme de foc violenta
Controlul armelor e un subiect asupra căruia J.D. Vance și Tim Walz au avut opinii complet diferite. Foto: Shutterstock

De remarcat a fost diferența categorică de abordare în privința controlului armelor și a violenței provocate de utilizarea lor

Deși ambele tabere recunosc că există o problemă majoră, motivele și soluțiile sunt diferite.

„Trebuie să sporim securitatea în școlile noastre. Trebuie să facem ca ușile să se încuie mai bine, să fie mai solide. Trebuie să facem ferestrele mai rezistente”.
J.D. Vance
candidat republican la funcția de vicepreședinte SUA
„Chiar vrem să transformăm școlile în fortărețe? Chiar trebuie să recurgem la asta când știm că în lume alți elevi nu fac exerciții în caz de atac armat?”
Tim Walz
candidat democrat la funcția de vicepreședinte SUA

Tim Walz a dat exemplul Finlandei ca țară unde există mulți deținători de arme, dar unde nu există fenomenul atacurilor în masă. Reacția lui J.D. Vance a fost să pună problema pe seama celor cu afecțiuni psihice și psihologice. „Avem un număr mai mare de persoane care abuzează de substanțe, avem mai multe cazuri de depresie, de anxietate”, a spus republicanul.

Nu poți stigmatiza acești oameni, a răspuns democratul Tim Walz: „Doar dacă ai o problemă de sănătate mintală, nu înseamnă că ești violent. De vină sunt armele, doar armele”.

Publicul a considerat că lupta s-a încheiat cu o remiză în care nimeni n-a excelat și nimeni nu a ieșit șifonat. Așa cum a spus Michael Kosta, gazda The Daily Show, miza nu a fost niciodată mare. Unul dintre acești candidați va pierde alegerile și nimeni nu va mai auzi de el. Celălalt va câștiga alegerile și… nimeni nu va mai auzi de el. 

  • Trump și infracțiunile post-alegeri: Așa, și?

Un raport care descrie în detaliu felul în care Donald Trump a reacționat la rezultatul alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden, a fost făcut public de către o instanță din Statele Unite. Documentul de 165 de pagini argumentează că Donald Trump „a comis mai multe infracțiuni în încercarea de a rămâne la Casa Albă.” 

Alegeri SUA raport Trump imunitate
A fost făcut public un raport care descrie tentativele lui Donald Trump de a întoarce în favoarea lui rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020. Foto: captură de ecran The New York Times

Același raport detaliază reacțiile lui Donald Trump în diverse momente cheie ale zilei de 6 ianuarie 2021, când clădirea Congresului american, unde avea loc ședința de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, a fost luată cu asalt de susținătorii săi. 

Informat de unul dintre consilieri că situația la Capitoliu a degenerat și vicepreședintele Mike Pence este în pericol, Donald Trump a răspuns: „Așa, și?”

Scopul acestui raport e să demonstreze că Donald Trump nu ar trebui să beneficieze de imunitate în fața acuzațiilor de conspirație în scopul de a răsturna rezultatul alegerilor în favoarea sa, deoarece toate acțiunile sale au fost făcute din postura și cu atitudinea unui politician învins, nu a unui președinte în funcție.

  • Uraganul și Iranul

Între timp, administrația Biden-Harris are de gestionat câteva provocări pe ultima sută de metri a campaniei electorale: Efectele uraganului Helene care, spre deosebire de Ashley a noastră, a avut urmări devastatoare și a făcut cel puțin 180 de morți și deteriorarea situației din Orientul Mijlociu, după atacul cu rachete al Iranului împotriva Israelului, ca răspuns la atacarea Libanului.

Toate deciziile luate de acum și până la alegeri se vor reflecta asupra Kamalei Harris care, în timp ce își face campanie, rămâne totuși vicepreședintele în funcție al SUA și girează direcția în care se îndreaptă politica internă și externă a țării.

  • Trump face bani din ceasuri

Donald Trump vinde ceasuri. Nu a renunțat la cariera politică, dar nu strică niște bani în plus în campanie. Ceasurile care îi poartă numele au prețuri care pornesc de la 499 de dolari și ajung la 100.000 de dolari.

Alegeri SUA Trump campanie ceasuri aur
Donald Trump vinde ceasuri din aur gravate cu numele său. Prețul la precomandă este de 100.000 de dolari. Foto: captură de ecran gettrumpwatches.com

Acestea din urmă sunt realizate din aur de 18 karate, sunt încrustate cu diamante și, cel mai important, sunt gravate cu numele lui Trump. E doar cea mai recentă găselniță a echipei republicanului din lungul șir al obiectelor marca Trump aflate deja la vânzare, de la jeleuri la stick-ul USB aurit.

  • Bonus

Podcastul BBC The Global Story a lansat o serie de discuții despre cum se poziționează cei doi candidați în legătură cu cele mai importante teme ale momentului. Primul episod este dedicat diplomației și marilor provocări ale momentului de pe scena mondială. 

E America pregătită pentru Primul Domn? 

Dacă America e pregătită pentru prima femeie președinte nici nu încape îndoială. Până la urmă, Hillary Clinton a câștigat votul popular din 2016. 

Dacă America e pregătită pentru un președinte de culoare nu mai e un mister. Barack Obama a fost președinte două mandate la rând.

Dar e oare America pregătită pentru Primul Domn?

Alegeri SUA Doug Emhoff primul domn Kamala Harris
O victorie a Kamalei Harris în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie va însemna că Doug Emhoff, soțul ei, va deveni Primul Domn al Americii. Foto: Profimedia.

O să-i studieze presa de scandal ținutele, așa cum se întâmplă de obicei cu soțiile președinților? Va avea o grădină de legume în curtea Casei Albe? Va citi povești copiilor de grădiniță? Va alege decorațiunile de Crăciun și vesela pentru dineurile de la Casa Albă?

Deși nu este definită în vreun fel, instituția Primei Doamne a câștigat de la jumătatea secolului trecut o vizibilitate tot mai mare. Societatea nu mai vrea ca femeia puternică din spatele celui mai puternic bărbat al lumii să stea veșnic în umbra lui. Vrea să o vadă pusă la treabă, implicată în chestiunile sociale, zâmbind frumos la evenimentele cu presa.

Dar ce se va întâmpla cu toate aceste standarde, dacă americanii vor alege o femeie la Casa Albă? 

E o întrebare la care la fel de bine ar trebui să găsim și noi, românii, un răspuns. Nu mai puțin de patru femei și-au exprimat intenția de a candida la alegerile prezidențiale – Elena Lasconi, Diana Șoșoacă, Ana Birchall și Alexandra Păcuraru.

O victorie a Kamalei Harris va însemna că în rolul bărbatului puternic din spatele femeii puternice va juca Doug Emhoff. 

Europenii nu-l prea cunosc, deși s-a vorbit despre statutul său și în 2020, când Kamala Harris a fost aleasă prima femeie vicepreședinte a Statelor Unite ale Americii. În câteva zile, împlinește 60 de ani, este avocat pe spețe legate de lumea divertismentului și e tatăl a doi copii din căsnicia pe care a avut-o între 1992 și 2008, cu o producătoare de film. 

Pe Kamala Harris a cunoscut-o în 2013, la o întâlnire pe nevăzute și s-au căsătorit un an mai târziu.

Când Kamala Harris a intrat în liga mare a politicii, el a renunțat la cariera de avocat și s-a dedicat evenimentelor de promovare a soției sale. 

Are un umor involuntar și a povestit de mai multe ori în lunile care au trecut de la retragerea lui Joe Biden din campania electorală că era la sala de fitness când s-a întâmplat totul. 

Telefonul și-l lăsase în mașină și a aflat de la oamenii din jur că tocmai a dobândit statutul de posibil viitor Prim Domn. 

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, presa de scandal a început să sape în trecutul lui. 

Tabloidul Daily Mail a publicat un articol conform căruia, în 2012, Doug Emhoff și-a pălmuit partenera de la acea vreme, la finalul unui eveniment monden organizat în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

Cifrele care contează

de oameni sunt împușcați în fiecare zi în SUA (sursa: Bradyunited.org)
0
dintre cei împușcați mor
0

Atacurile armate reprezintă

din toate cazurile de violență cu arme de foc din SUA
1 %

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alexandra Albu

S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x