HoReCa absoarbe angajați de unde poate. Din Asia, pe litoralul românesc
La mare, coșmarul economic provocat de pandemie e departe. 2022 a fost cel mai bun an pentru stațiunile de pe litoral, cu peste 1,45 milioane de sosiri ale turiștilor în structurile de cazare din Constanța, peste nivelul din 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Iar angajatorii de aici au fost și vor fi tot mai mult nevoiți să își acopere o parte din forța de muncă din Asia, pentru că nu mai există suficienți români disponibili și dispuși să se angajeze.
Peste 120.000 de străini lucrau în România până la mijlocul lunii aprilie, potrivit datelor de la Inspecția Muncii. Cei mai mulți, peste 15.000, lucrează în construcții. Mai mult de 9.000 ne servesc sau lucrează în bucătăriile restaurantelor, iar 3.000 activează în domeniul transporturilor rutiere.
Nevoia a fost mare pentru angajați care să spele vase, pentru ajutor de bucătar sau pentru femei de serviciu. Creșterile din 2022 sunt cu mult peste cele din 2021. Spre exemplu, numărul de lucrători la bucătărie, spălător de vase mari, pentru care s-au emis permise a fost de 1.420, mai mult decât dublul înregistrat în 2021, și cu peste 1.000 mai mult față de nivelul din 2020.
A crescut cererea și pentru ajutor de bucătar, iar anul trecut au tăiat și tocat legume circa 1.650 de străini. Față de 2021, creșterea este de 143%, iar comparativ cu 2019, numărul a fost de aproape patru ori mai mare.
Firmele au mai angajat și femei de serviciu din străinătate, circa 850, mai arată datele de la IGI, care în anii anteriori nici măcar nu intrau în top 10 meserii ocupate de străini.
„Acestea sunt funcțiile cele mai solicitate în special în HoReCa și servicii și e un trend ascendent al cererii de persoane necalificate. Și pe litoral cererea este în creștere, dar, din păcate, activitatea este sezonieră și angajatorii nu le pot oferi un loc de muncă pe toată perioada anului, dar preferă să ofere salarii mai mari angajaților sezonieri”, a spus pentru Panorama Corina Constantin, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) și CEO la Multi Professional Solutions, o firmă specializată în aducerea de angajați asiatici în România.
Exemple sunt multe. Afacerile simigeriilor merg bine, însă nu găsesc angajați. Lanțul de simigerii Matei e una dintre rețelele care fost nevoită să apeleze la forță de muncă din Asia. Nepalezii aduși aici sunt disciplinați, iar banii câștigați sunt trimiși la ei acasă.
Ensana Hotels, care are hotelurile Brădet, Sovata și Ursina din Sovata, a adus anul acesta primii angajați din Asia.
„Din cauza lipsei de personal, în principal, avem probleme pe partea de restaurant şi bucătărie. Am semnat un contract cu o firmă de recrutare care ne va aduce 25 de angajați din Sri Lanka şi Nepal”, spunea la începutul acestui an Robert Fulop Nagy, directorul de operațiuni al lanțului hotelier, potrivit Agerpres.
Și retailerul Profi, care este cel mai mare angajator din mediul privat, are aproape 500 de asiatici în rețeaua sa.
Aproape 52.000 de cetățeni străini aveau permis de ședere în scop de angajare, valabil la 31 decembrie 2022, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), furnizate la solicitarea Panorama. Cei mai mulți, peste 10.200, sunt din Nepal, urmați de cei din Turcia și Sri Lanka, cu circa 7.400 din fiecare.