Cum se folosește Arabia Saudită de Messi și Ronaldo, să ajungă în aceeași ligă cu „vedetele” Orientului Mijlociu
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Sunt șanse mari ca din sezonul viitor, cei doi mari rivali ai fotbalului din ultimul deceniu, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, să se întâlnească din nou pe teren. De data aceasta, nu într-una din competițiile de top ale Europei sau în Liga Campionilor. Cei doi fotbaliști legendari ar putea deveni rivali în exotica ligă de fotbal din Arabia Saudită.
Decizia de a-l aduce în fotbalul saudit pe Ronaldo și încercarea de a efectua transferul lui Messi nu sunt doar un moft al unor șeici care se scaldă în „petrodolari”. Ele au la bază o întreagă strategie de „soft power”, prin care saudiții vor să își spele imaginea de societate complet arhaică și să rivalizeze cu alte țări arabe mai în trend, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite. Ce fac saudiții poartă și un nume, în literatura de specialitate: „sportswashing”.
Leo Messi, pe urmele lui Ronaldo? E deja ambasadorul turistic al Arabiei Saudite
După ce i-au plătit lui Messi o avere să îl ademenească de la FC Barcelona, PSG pare că nu își mai vede viitorul alături de superstarul argentinian. Potrivit ultimelor informații din presa de specialitate, parizienii nu vor activa o clauză din contractul lui Messi, iar acesta va deveni în vara lui 2023 jucător liber de contract.
Picătura care a umplut paharul a fost o vizită fulger făcută de Leo Messi în Arabia Saudită, în ciuda faptului că programul lui PSG nu i-ar fi permis să facă acest lucru. Chiar dacă și-a cerut iertare în fața fanilor și a clubului și a fost reprimit în lot după o săptămână, cel mai probabil căpitanul naționalei Argentinei va începe sezonul viitor în culorile unei alte formații.
Printre numele vehiculate pentru semnătura lui Messi se numără fostul său club, FC Barcelona, dar și Inter Miami, formația patronată de David Beckham. Însă principala favorită pentru semnătura lui Messi ar fi o echipă din Arabia Saudită. Potrivit The Telegraph, ar fi vorba de Al-Hilal, formaţie care i-ar oferi lui Leo un contract mamut de 370 de milioane de euro, aproape dublu față de cât câștiga Cristiano Ronaldo la Al-Nassr.
Chiar dacă Jorge Messi, tatăl și impresarul fotbalistului, a negat înțelegerea cu Al-Hilal într-un mesaj pe Instagram, este clar că nu există fum fără foc. Iar sursa interminabilă a zvonurilor este faptul că jucătorul este chiar ambasador onorific al Arabiei Saudite. Superstarul este plătit cu peste 30 de milioane de euro pentru a promova turismul în statul saudit, o sumă consistentă care reprezintă cam jumătate din încasările pe care Messi le-a avut în ultimul an.
Potrivit Topului Forbes, Messi încasează 120 de milioane de euro anual, o cifră care îl plasează pe locul secund în lume, după Cristiano Ronaldo.
Arabia Saudită caută să își spele imaginea prin fotbal
Tot acest aranjament a pornit după ce saudiții s-au uitat cu jind la rivalii regionali qatarezi, cei care au reușit să găzduiască Mondialul de iarna trecută, după ce s-au folosit de imaginea unui alt superstar global al fotbalului, David Beckham. Prestigiul pe care l-a adus competiția pentru Qatar este un lucru pe care vrea să îl obțină acum și Arabia Saudită. Astfel că Messi și Cristiano Ronaldo au ajuns să devină, atât la propriu, cât și la figurat, ambasadori pentru Arabia Saudită în încercarea Riadului de a găzdui Campionatul Mondial din 2030.
Implicarea într-o competiție sportivă de o asemenea anvergură nu este doar un moft al coroanei saudite. Face parte dintr-un întreg proces al Riadului de a prezenta Arabia Saudită ca altceva decât o țară închisă, ultraconservatoare, care suferă de grave abateri ale drepturilor omului. Iar această pivotare este făcută și prin sport.
Astfel, în ultimele șase luni saudiții au reușit să câștige găzduirea Jocurile Olimpice de Iarnă ale Asiei pentru anul 2029, în stațiunea Trojena, acolo unde sportivii vor fi primiți pe zăpadă artificială, în apropiere de Marea Roșie. De asemenea, au găzduit pentru a patra oară propria formă a Raliului Dakar, l-au adus pe Cristiano Ronaldo în liga internă din fotbal și și-au trimis pentru prima dată o echipă de tenis feminin la o competiție ITF. Nu în ultimul rând, pe 19 martie s-a desfășurat a treia ediție a Marelui Premiu de la Jeddah, în Formula 1. Astfel, Arabia Saudită a devenit un adevărat „Qatar pe steroizi”.
Iar tot acest efort are un rol dublu: oprirea din fașă a unei noi „Primăveri arabe” din partea tinerilor saudiți, majoritari în Regat, dar și încercarea de a face Riadul să mai spele de pe scena internațională istoria recentă de încălcare a drepturilor omului. Anul trecut, de exemplu, 81 de persoane au fost executate în aceeași zi, cea mai mare execuție în masă în istoria recentă a Arabiei Saudite.
„Vor să te facă atunci când zici Arabia Saudită să te gândești la Ronaldo, nu la Khashoggi”, susține pentru Haaretz activista Lina Al-Hathloul, cea a cărei soră a stat aproape 3 ani după gratii, pentru că a protestat pentru dreptul femeilor saudite să poată șofa.
Principalul impediment pentru Messi nu este moralitatea…
Interesant este însă că nici asasinarea jurnalistului Khashoggi, orchestrată chiar de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, nici execuțiile în masă și nici schingiuirea a tot ce înseamnă drepturile omului nu l-au făcut pe Messi să refuze banii saudiți. În schimb, se pare că superstarul argentinian ezită să semneze cu Al-Hilal, ca să nu își strice casa.
Potrivit L’Equipe, soția lui Messi, Antonela Roccuzzo, nu este deloc încântată să facă pasul în Arabia Saudită, alături de cei trei băieți ai cuplului. Chiar dacă sunt căsătoriți din 2017, Antonela este iubita lui Leo încă din copilărie și a fost alături de acesta pe toată durata ilustrei sale cariere, așa că opinia ei cântărește foarte mult pentru căpitanul naționalei Argentinei.
Sportul, în mijlocul strategiei pentru era post-petrol
Așadar, indiferent dacă vine Messi sau nu, fotbalul și sportul în general vor rămâne în strategia lui Mohammed Bin Salman de a aduce Arabia Saudită la „masa influencerilor” din geopolitică. Asta în contextul în care saudiții sunt și ei conștienți că petrolul care le-a adus atât de mulți bani nu va putea fi scos din pământ la nesfârșit.
Important de precizat în tot acest context este că saudiții au cumpărat recent, prin Fondul Suveran de Investiții, nu mai puțin de 80% din acțiunile formației engleze Newcastle United. Astfel le calcă pe urmă rivalilor qatarezi, care dețin PSG, dar și a celor din Emirate, patroni peste Manchester City.
Astfel, Riadul se lansează în cursa pentru atragerea cât mai multor turiști, iar sportul este un vehicul important în acest sens. Scopul ar fi să ajungă de la 27 de milioane de turiști pe an, cifrele dinainte de pandemie, la peste 100 de milioane până în 2030. Va fi interesant de văzut dacă pariul pe fotbal al coroanei saudite va fi unul câștigător, dat fiind faptul că au mult teren de recuperat și în acest domeniu, față de celelalte țări din zonă, care au devenit magneți pentru turiști.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Cum au devenit tricourile de fotbal accesoriu de fashion: din tribune, pe podium la Balenciaga sau Versace
- INTERACTIV | Generația de Aur vs Generația de Suflet. Dincolo de emoții, cum arată performanțele reale ale fotbalului românesc
- De la Oscar la Nicu. Eșecul din Superliga Chinei și ce poate învăța Arabia Saudită din febra cumpărăturilor de fotbaliști
- Bătălia miliardarilor pe Manchester United. Cum arată cea mai mare afacere din lumea sportului
- Cum a transformat Ryan Reynolds un club sărac de liga a cincea din Anglia într-un fenomen global cu tot mai mulți bani
- Următorul superstar al sportului românesc probabil s-a născut deja peste hotare. De ce nu l-am găsit încă și cum dăm de el
- Fotbalul din Anglia caută să scape de dependența de pariuri. Ce se întâmplă la noi
- Câți bani înghit stadioanele din România și de ce nu știe statul să facă profit din ele
- Cum a ajuns transferul fotbalistului Mudryk la Chelsea să sprijine Ucraina
- Fetele care joacă fotbal profesionist. O lume încă ocolită de bani tocmai a ieșit din umbra anonimatului
- Cifrele din sport – la ce ne uităm, ce practicăm, ce aplaudăm