Panorama: Spuneai că asigurările private de sănătate sunt un instrument important în multe țări. Cum stă România comparativ cu alte state, din punct de vedere al interesului pentru acest tip de asigurări?
Nicolae Done: Într-adevăr, în multe țări, asigurările private de sănătate sunt un instrument important de finanțare și cuprind o proporție ridicată a cheltuielilor totale din sistemul de sănătate. Există însă o mare varietate de asigurări private, categorizate pe larg în trei tipuri: substitutive, complementare și suplimentare.
Cele substitutive acoperă servicii comprehensive, pe care le-ar putea oferi un sistem național de stat, cele complementare plătesc pentru servicii neacoperite de sistemul public, iar cele suplimentare asigură consumatorilor accesul mai rapid sau o gamă mai variată de furnizori sau servicii, sau acoperă coplăți obligatorii în sistemul public.
În România, asigurările private sunt în majoritate suplimentare și reprezintă o proporție scăzută din cheltuielile totale ale sistemului. Aproximativ 10% din români au asigurări private, iar cheltuielile reprezentate de acestea și plățile directe se situează undeva la 20-25% din cheltuielile totale la nivel național.
Panorama: De ce sunt benefice asigurările private de sănătate și în ce măsură ne ajută să economisim bani?
Nicolae Done: Aș vrea să clarific faptul că asigurările private nu ne ajută neapărat să economisim bani. Acest lucru este posibil, dar este variabil de la caz la caz. Principalele avantaje ale asigurărilor private sunt asigurarea accesului mai rapid la servicii, oferirea mai multor opțiuni sau a serviciilor mai convenabile, la o calitate mai ridicată.
De exemplu, o mamă care se pregătește să dea naștere poate avea acces la o clinică cu facilități superioare maternităților din sistemul public. Asigurarea privată poate facilita accesul prin plata coplății și prin reducerea inconveniențelor administrative, precum și punerea la dispoziție a unei game mai variate de furnizori de servicii.
De ce optează românii pentru asigurări private de sănătate
Panorama: Ai remarcat să existe, în ultimul timp, un interes mai crescut pentru asigurările private de sănătate, dat fiind faptul că patologii precum cancerul, de pildă, apar la o vârstă tot mai scăzută?
Nicolae Done: Datele legate de interesul populației și motivele care stau la baza lui sunt greu de măsurat, dar cel mai bun indicator este că atunci când oamenilor li se permite să aleagă fără mari bătăi de cap, mulți preferă să aleagă asigurări suplimentare.
Situația din spitalele și clinicile publice, unde chiar sunt oferite servicii specializate, timpii de așteptare foarte îndelungați sau condițiile hoteliere jalnice îi determină pe oameni să opteze pentru asigurări private. Un alt factor din spatele creșterii asigurărilor private este facilitarea acestor asigurări de către angajatori, care văd asigurările ca pe un stimulent suplimentar pentru a atrage o forță de muncă de calitate. Competiția afectează toți actorii economici din sistem
Panorama: Spuneai că asigurările private de sănătate le permit consumatorilor să acceseze servicii care corespund preferințelor lor. Pot aceste asigurări să tragă după sine și investiții în sistemul public de sănătate sau să le impulsioneze cumva?
Nicolae Done: Da. Competiția afectează toți actorii economici din sistem. Ca economist, îmi vine în minte un exemplu clasic al lui Maruti Suzuki, o companie auto deținută și operată de statul indian, al cărui monopol era protejat de competiția externă prin aplicarea unor tarife ridicate. Pe la mijlocul anilor ’80, când guvernul indian a anunțat că tarifele vor fi scăzute în anii următori, pentru a permite intrarea pe piață a competitorilor externi, Maruti a făcut investiții substanțiale în operațiuni, tehnologii de producție și controlul calității.
Morala poveștii care este cât se poate de reală este că până și simpla amenințare a competiției poate duce la îmbunătățirea calității unui furnizor economic.
Deci, implicația evidentă este că prezența reală a competiției ridică ștacheta pentru toți competitorii, forțându-i să își crească parametrii de calitate, eficiența sau ambele. Românii pot compara cum sunt tratați în sistemul public și în cel privat și în timp vor avea inevitabil cerințe mai ridicate de la sistemul public.
Panorama: Cum afectează asigurările sociale de sănătate pătrunderea în piață a asigurărilor private de sănătate? Ce anume ar trebui schimbat – legi, mentalități?
Nicolae Done: Între legi și mentalități de obicei sunt relații complexe. Unele legi, odată introduse, pot schimba mentalități în societate, iar pe de altă parte, majoritatea legilor de obicei reflectă anumite mentalități. Doar că mentalitățile se schimbă, de obicei, în timp mai îndelungat, sunt mult mai difuze și nimeni nu le poate controla. Pe când legile au implicații practice și definesc parametrii concreți ai unui sistem.
De aceea, în primul rând, cadrul legislativ trebuie să faciliteze (sau măcar să nu stânjenească) prezența pe piață a asigurărilor private, dar poate acest lucru nu este realizabil fără ca mentalitățile să se schimbe în prealabil.
De exemplu, oamenii nu trebuie să mai accepte cu aceeași ușurință monopolul statului și trebuie să privească mult mai sceptic concepte cum sunt, de exemplu, „echitate” sau „egalitate”. Pe timpul regimului comunist, în teorie toți eram egali, doar că, așa cum bine știm, unii erau „mai egali decât alții”.
Mai multă liniște pentru asigurați
Panorama: Ne ajută asigurările private de sănătate să economisim, pe lângă bani, și timp?
Nicolae Done: Da, așa cum am menționat mai sus, ne pot ajuta să ajungem mai rapid la un anumit medic (de exemplu, la diverși medici specialiști), ne pot ajuta să accesăm anumite servicii mai avansate sau care nu sunt accesibile în sistemul public, etc. Acest aspect poate însemna economisirea timpului, dar poate avea și efecte concrete asupra stării de sănătate prin recuperarea mai rapidă sau prevenirea exacerbărilor unor afecțiuni.
Panorama: Care ar fi principalele avantaje ale asigurărilor private de sănătate? Garantează cumva liniștea celor care plătesc lunar pentru asigurare?
Nicolae Done: Da, acesta este în general un aspect important al asigurărilor – faptul că oamenii știu că, în cazul în care au o problemă de sănătate, au opțiuni de accesare a serviciilor medicale mai rapide, mai eficiente și de calitate.
Panorama: Cum pot aduce asigurările complementare de sănătate bani în sistem? Prin ce pârghii?
Nicolae Done: Asigurările complementare pot finanța servicii pentru care asigurările sociale nu plătesc. Mecanismul de finanțare este același, adică prin plata unei prime de asigurare, doar că oamenii au garanția că pot accesa un serviciu dacă și-l doresc, indiferent dacă acesta este sau nu acoperit în sectorul public.
Panorama: Ce alt tip de abordare în ceea ce privește asistența medicală ar putea aduce asigurările complementare de sănătate?
Nicolae Done: În timp, aceste asigurări pot reîntări legătura economică și cultural-politică dintre plata unor prime și accesul la servicii medicale, atunci când este nevoie. În sistemul public, această legătură este slăbită: oamenilor li se iau bani din salariu, dar când vor servicii, li se spune că acestea sunt limitate.
Poate sunt eu „de modă veche”, dar serviciile de calitate nu sunt niciodată gratis și nu sunt nici întâmplătoare – este nevoie de investiții susținute pentru a le avea la dispoziție, în caz de nevoie. Practic, asigurările complementare îi pot responsabiliza pe oameni și le pot da curajul să nu accepte mereu doar „ce li se dă”.
Despre Nicolae Done

Nicolae Done este expert în economia sănătății și manager la Analysis Group, Inc din Boston, SUA. Absolvent al Universității Harvard, a finalizat un doctorat în economie și politici de sănătate la Universitatea Johns Hopkins din SUA, în 2017. În prezent, derulează proiecte de cercetare în inovație farmaceutică și este asistent universitar la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, unde predă un curs de economie comportamentală, aplicată în aria serviciilor de sănătate.