Povestea în două minute

Aurul Rusiei intră pe lista neagră a Occidentului. Cât de afectată va fi Moscova

Computer Hope Guy
Liderii statelor G7, alături de conducerea UE, la o ședință din cadrul summit-ului din Elmau, Germania, din 26 iunie. Sursă foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Cele mai bogate țări ale lumii vor interzice importul de aur care vine dinspre Rusia, într-o nouă rundă de sancțiuni, menită să pedepsească regimul Putin pentru invazia Ucrainei.

Anunțul a fost făcut de președintele american, Joe Biden, în cadrul summit-ului G7 desfășurat săptămâna trecută în Germania. Decizia celor șapte state (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit) reprezintă o nouă lovitură de proporții pentru Rusia. Ca și în cazul sancțiunilor pe gaze și petrol, scopul este slăbirea economiei rusești și descurajarea Kremlinului de a continua războiul din Ucraina.

În urma anunțului președintelui Biden de duminică, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat, de asemenea, că țara sa va interzice importurile de aur rusesc. Este o luare de poziție semnificativă, pentru că Marea Britanie este cel mai mare importator occidental de aur din Rusia. Restricțiile se vor aplica asupra minereurilor de aur proaspăt extrase și a aurului rafinat, dar exclud minereurile care au fost deja exportate sau achiziționate din Rusia.

„Măsurile pe care le-am anunțat astăzi vor lovi direct oligarhii ruși și centrul mașinăriei de război a lui Putin. Putin își irosește resursele, care sunt în scădere, în acest război inutil și barbar. Își finanțează orgoliul, în detrimentul poporului ucrainean și al poporului rus. Trebuie să înfometăm regimul Putin de finanțare. Marea Britanie și aliații noștri fac exact asta”, a declarat Boris Johnson.

Aurul care leagă Rusia de Vest 

Aurul este al doilea cel mai important produs de export pentru Rusia, după energie, iar cei mai mari importatori de aur din Rusia fac parte din G7 – Marea Britanie, apoi SUA.

90% din exporturile de minereu de aur care provin din Rusia mergeau către țări din G7. 

Pe lângă Marea Britanie și SUA, celelalte țări care conduc efortul de interzicere a importurilor de aur rusesc sunt Canada și Japonia.

Piața de export de aur a adus Rusiei peste 14 miliarde de dolari în 2021, iar țara este al doilea cel mai mare producător de aur din lume, cu 10% din totalul producției mondiale, conform World Gold Council. În 2021, Rusia a produs peste 330 de tone de aur, fiind depășită doar de China, mai arată datele.

Exporturile de aur ale companiilor controlate de oligarhii ruși au crescut de la începutul războiului și până acum, aceștia încercând să amortizeze impactul sancțiunilor impuse de aliații occidentali, care au izolat economic Rusia.

Dar, contrar nivelului fără precedent al sancțiunilor impuse Rusiei, valoarea rublei rusești este tot mai puternică, aceasta atingând săptămâna trecută cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, după ce s-a prăbușit în februarie.

De asemenea, Uniunea Europeană, care a menținut o poziție fermă împotriva Rusiei, promovând sancțiuni tot mai dure pentru a descuraja eforturile Kremlinului din Ucraina, are probleme tot mai mari să mențină un echilibru între presiunea pusă pe președintele Putin și apărarea propriilor interese economice. Europa este extrem de dependentă de gazul rusesc.

Prețurile crescute la petrol și cererea ridicată pentru combustibil, în contextul crizei energetice, au făcut ca Rusia să vândă și mai mult țiței decât o făcea înainte de război, chiar dacă e vândut la un preț mai mic. Fluxul de export al Rusiei s-a reorientat însă către India și China, care sunt printre cei mai entuziaști cumpărători de petrol rusesc, mai ales că îl obțin cu discount.

Situația se poate repeta și în cazul aurului. Odată cu interzicerea importurilor de aur rusesc în țările din G7, o altă piață ar putea profita de pe urma acestor sancțiuni, obținând astfel aur rusesc la un preț mai avantajos. E vorba de India, care este una dintre cele mai mari piețe de aur din lume, al doilea cel mai mare cumpărător de aur după China și un partener imprevizibil pentru liderii occidentali. India ar putea beneficia de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a-și consolida un rol tot mai important în economia globală. 

Ca și în cazul sancțiunilor asupra petrolului și gazelor din Rusia, nici cu aurul situația nu e în alb și negru. Diferențierile făcute între minereurile de aur nou extrase, aurul rafinat și aurul care a fost deja exportat sau achiziționat, înainte de impunerea acestui embargo, indică intenția occidentalilor de a opri noi investiții în Rusia, dar de a permite investițiilor deja făcute să continue.

Așa cum se întâmplă deseori pe timp de criză, achiziția de aur pentru investiții a crescut, după ce pandemia a lovit economia globală. Investitorii se așteaptă ca aurul să-și păstreze valoarea, iar băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a Statelor Unite, au cumpărat aur rusesc prin intermediari. Dat fiind că aurul este deținut pe scară largă în rezervele băncilor centrale din întreaga lume, Rusia avea o piață bine consolidată și pregătită, relatează o analiză New York Times.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Mălina Mîndruțescu

Mălina este jurnalistă și pasionată de politică, cultură, digitalizare și consum. Cu studii în Marea Britanie și Statele Unite, ea este absolventă de Istorie & Politică la Queen Mary University of London și deține un Master în Terorism & Violență Politică de la University of St. Andrews.

Specializată în politică americană și studii de securitate, Mălina caută mereu să iasă din bula de confort, iar prin poveștile pe care le scrie, dorește să gasească mereu acel unghi nou și inedit. A fost publicată în presa internațională, precum Foreign Policy și Balkan Insight.

Colaborează cu analize pe politică externă pentru True Story Project, proiect al German Marshall Fund.

[email protected]


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x