Aurul Rusiei intră pe lista neagră a Occidentului. Cât de afectată va fi Moscova
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Cele mai bogate țări ale lumii vor interzice importul de aur care vine dinspre Rusia, într-o nouă rundă de sancțiuni, menită să pedepsească regimul Putin pentru invazia Ucrainei.
Anunțul a fost făcut de președintele american, Joe Biden, în cadrul summit-ului G7 desfășurat săptămâna trecută în Germania. Decizia celor șapte state (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit) reprezintă o nouă lovitură de proporții pentru Rusia. Ca și în cazul sancțiunilor pe gaze și petrol, scopul este slăbirea economiei rusești și descurajarea Kremlinului de a continua războiul din Ucraina.
The United States has imposed unprecedented costs on Putin to deny him the revenue he needs to fund his war against Ukraine.
Together, the G7 will announce that we will ban the import of Russian gold, a major export that rakes in tens of billions of dollars for Russia.
— President Biden (@POTUS) June 26, 2022
În urma anunțului președintelui Biden de duminică, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat, de asemenea, că țara sa va interzice importurile de aur rusesc. Este o luare de poziție semnificativă, pentru că Marea Britanie este cel mai mare importator occidental de aur din Rusia. Restricțiile se vor aplica asupra minereurilor de aur proaspăt extrase și a aurului rafinat, dar exclud minereurile care au fost deja exportate sau achiziționate din Rusia.
Aurul care leagă Rusia de Vest
Aurul este al doilea cel mai important produs de export pentru Rusia, după energie, iar cei mai mari importatori de aur din Rusia fac parte din G7 – Marea Britanie, apoi SUA.
Pe lângă Marea Britanie și SUA, celelalte țări care conduc efortul de interzicere a importurilor de aur rusesc sunt Canada și Japonia.
Exporturile de aur ale companiilor controlate de oligarhii ruși au crescut de la începutul războiului și până acum, aceștia încercând să amortizeze impactul sancțiunilor impuse de aliații occidentali, care au izolat economic Rusia.
Dar, contrar nivelului fără precedent al sancțiunilor impuse Rusiei, valoarea rublei rusești este tot mai puternică, aceasta atingând săptămâna trecută cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, după ce s-a prăbușit în februarie.
De asemenea, Uniunea Europeană, care a menținut o poziție fermă împotriva Rusiei, promovând sancțiuni tot mai dure pentru a descuraja eforturile Kremlinului din Ucraina, are probleme tot mai mari să mențină un echilibru între presiunea pusă pe președintele Putin și apărarea propriilor interese economice. Europa este extrem de dependentă de gazul rusesc.
Prețurile crescute la petrol și cererea ridicată pentru combustibil, în contextul crizei energetice, au făcut ca Rusia să vândă și mai mult țiței decât o făcea înainte de război, chiar dacă e vândut la un preț mai mic. Fluxul de export al Rusiei s-a reorientat însă către India și China, care sunt printre cei mai entuziaști cumpărători de petrol rusesc, mai ales că îl obțin cu discount.
Situația se poate repeta și în cazul aurului. Odată cu interzicerea importurilor de aur rusesc în țările din G7, o altă piață ar putea profita de pe urma acestor sancțiuni, obținând astfel aur rusesc la un preț mai avantajos. E vorba de India, care este una dintre cele mai mari piețe de aur din lume, al doilea cel mai mare cumpărător de aur după China și un partener imprevizibil pentru liderii occidentali. India ar putea beneficia de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a-și consolida un rol tot mai important în economia globală.
Așa cum se întâmplă deseori pe timp de criză, achiziția de aur pentru investiții a crescut, după ce pandemia a lovit economia globală. Investitorii se așteaptă ca aurul să-și păstreze valoarea, iar băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a Statelor Unite, au cumpărat aur rusesc prin intermediari. Dat fiind că aurul este deținut pe scară largă în rezervele băncilor centrale din întreaga lume, Rusia avea o piață bine consolidată și pregătită, relatează o analiză New York Times.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.