Cluburile de seniori schimbă și viața copiilor lor
Cluburile de acest fel nu doar că umplu viețile seniorilor, dar le iau și copiilor lor o piatră de pe inimă. Căci, pe măsură ce-ți îmbătrânește un părinte, nu e vorba doar dacă a reușit să mai treacă o zi în care nu l-a înțepat inima sau nu a avut o criză de fiere, ci și dacă a avut parte de vreo bucurie.
Părinții lui Andrei (40 de ani) au trecut de 70 de ani și, deși se au unul pe altul, uneori îi acaparează seceta rutinei în apartamentul lor din Brașov. Totuși, în urmă cu un an, o cunoștință le-a sugerat să se înscrie într-o asociație – privată de această dată – dedicată seniorilor. De atunci, viața lor e mai plină, iar a lui Andrei mult mai liniștită, la gândul că părinții săi și-au condimentat puțin viața.
Îi bucură în primul rând că acum au și alt subiect de discuție. Dacă până acum povestea se învârtea în jurul lui „ai mâncat?”, acum au răsărit conversații noi, unele înduioșătoare, altele hazlii.
„S-a mai deschis o lume de subiecte, de bârfe, de cotizații și evenimente. Mama este destul de introvertită și în ultimii ani nu prea și-a mai făcut prieteni noi, iar acum, după aproximativ un an și mai bine de 10 evenimente și excursii cu asociația, are WhatsApp-ul plin de doamne care-i scriu diverse și îi trimit trandafiri la cafeluță. Tatăl meu, pe de altă parte, este foarte sociabil, dar, odată cu ieșitul la pensie, în afară de piață, nu prea avea unde să-și manifeste această dorință socială. Acum, are unde”, explică Andrei situația părinților săi.
Viața acestora înseamnă acum și câteva ieșiri pe an. Ultima a fost în Maramureș, de unde, spune fiul lor, s-au întors mai entuziasmați decât i-a văzut el vreodată. Au fost mulțumiți de mâncare, de locurile vizitate, în care nu mai ajunseseră până acum, dar și de atmosfera aproape școlărească de pe autobuz, unde lumea a ținut-o aproape numai într-un cântec.
Curând, urmează o nouă excursie, de această dată peste hotare. Vreme de opt zile, se vor plimba prin Grecia, „țară pe care au visat mereu să o vadă, dar nu au avut dispoziția”.
„Astfel, aceste «prime dăți», aceste împliniri mi se pare că dau rotunjime unei vieți dedicate celorlalți, în speță copiilor. Acum, au timp și context pentru a se bucura și ei. Am observat chiar un regret că nu au intrat în acest club mai devreme și parcă vor să recupereze timpul pierdut, așa că participă la toate acțiunile”, mai spune Andrei.
Clubul de seniori pe care îl frecventează părinții săi oferă activitățile de acest fel la un preț foarte avantajos, ceea ce face totul mai ușor. Dar, marele plus este socializarea și faptul că primesc „propunerile gata configurate”.
„Uneori, mă gândesc că împreună cu mersul la «tratament», fac mai multe activități decât cei tineri, decât mine poate, ceea ce este surprinzător, mai ales pentru ai mei”, adaugă fiul.
De altfel, un club sau o asociație de seniori le conferă acestora uneori și o latură democratică. Au membrii de board, responsabili, și organizează voturi. Deși n-ai zice, genul ăsta de lucruri îi încântă și îi motivează să fie prezenți la marile decizii, să urce pe scara administrativă de la cotizanți la membri care iau decizii, după cum a mai povestit Andrei.
Nu toți seniorii găsesc motivația să scape de singurătate
Din păcate însă, una dintre caracteristicile multor oameni în vârstă o reprezintă scepticismul. Când te-ai obișnuit în singurătate, e greu să-ți găsești motivația și curajul să te dezbraci de ea. Dacă doamna Corina a căutat să-și găsească un grup, alții nu fac acest pas, așteptându-și pur și simplu sfârșitul.
„Ce să caut eu acolo? La mine e gata, mi-am ajutat copiii, de aici înainte nu prea mai am rost și, oricum, nici sănătatea nu mai ține. De aici înainte, aștept să mor”, era replica unuia dintre vecinii mei când era întrebat dacă pleacă pe undeva, în vacanță.
Era un domn la 79 de ani care, contrar celor spuse, încă se ținea bine pe picioare și fără prea mari probleme de sănătate. Din păcate, nu profita. Și fondatoarea Magic Seniors ne spune că a întâlnit destui cetățeni seniori, asemenea vecinului meu. Nu se pot detașa de problemele cotidiene, fie ele financiare sau de sănătate, așa că nu doresc să facă parte din niciun grup:
„Întotdeauna e dificil să imersezi omul în activități, pentru că obișnuința și comoditatea sunt cei mai mari dușmani. Seniorii sunt mereu sceptici în ceea ce privește noutatea. Sunt curioși, însă frica de penibil, sentimentul inutilității, instalat odată cu pensionarea și lipsa de activitate, îi opresc de cele mai multe ori din a încerca ceva nou. Există o luptă constantă cu mentalitatea seniorilor din România, dar, încetul cu încetul, din ce în ce mai mulți încep să se deschidă și se lasă purtați de… magie”.
„Nu considera că tu ai, până mori, numai obligații”
Dincolo de scepticism, mai e însă ceva. Sunt foarte mulți cetățeni în vârstă care își văd drept unic scop a ceea ce le-a mai rămas din viață să crească nepoții. Deși îngrijirea copiilor e o activitate care le produce și bucurie, aceasta nu ar trebui să le devină unicul ghidaj în viață.
Doamna Corina, de pildă, e în complet dezacord cu viziunea că cetățenii seniori au drept unic scop ajutorarea copiilor și creșterea nepoților. I se pare ceva nefiresc după o viață de muncă, atât la slujbă, cât și în familie:
„Este una dintre cele mai mari greșeli. Am și eu prietene care sunt în situația asta. Și eu sunt bunică. Când facem un copil, e ca și cum am semna un contract, părintele și copilul, ambii avem și obligații, și drepturi, în funcție de ce ne permite vârsta. În copilărie, noi suntem cei care-i ajutăm pe ei cel mai mult, pentru că nu au posibilitatea fizică, în primul rând, și apoi materială. Dar, când noi suntem seniori, trebuie să-și aducă aminte și ei că avem viața noastră. E foarte bine să-ți ajuți copiii, să-ți ajuți nepoții, dar nu te exclude pe tine ca om. Nu considera că tu ai, până când mori, numai obligații”.
Fondatoarea Magic Seniors este de părere că în România avem o problemă destul de acută cu privire la felul în care îmbătrânim. Ne sperie, la fel de mult cum ne sperie să rămânem fără job sau să nu reușim să ne întemeiem o familie.

„Credinţele înrădăcinate în prejudecăţi care nu ne aparţin la nivel individual, ci sunt moştenite, ne transformă în indivizi ce se subjugă mai degrabă problemelor decât soluțiilor”, punctează Andreea.
Urmarea? Seniorii ajung să creadă că bătrânețea nu e o etapă care trebuie trăită, ci doar pregătirea pentru moarte, mai ales că mulți nu au bani, nici răbdare, nici medicamentele care să le ușureze viața. Așa că, pentru oameni precum Andreea, marea bătălie nu e de a găsi activități sau finanțări, ci să-i mobilizeze pe seniori „să își depășească limitele”.