„ESCAPE THE MATRIX”

Beach, Please! Ce spun 2 minute despre o „generație cuminte și educată”

Computer Hope Guy
Andrew Tate și fratele lui, Tristan, la o audiere de la Curtea de Apel București, în mai 2024 / foto: Lucian Alecu/Alamy/Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Momentele în care, pe scena unui festival din România cu un public foarte tânăr, un artist acuzat de agresiune sexuală a avut invitat un influencer cercetat pentru trafic de persoane și viol, iar altul și-a aprins un joint, după care a fost arestat, au fost descrise de organizatori drept „2 minute din 4.500”.

„Fac parte dintr-o generație mult mai cuminte, mult mai conștientă și mult mai educată despre pericolul drogurilor”, a fost reacția influencerului Selly, co-organizatorul festivalului „Beach, Please!”, care s-a ținut la Costinești, între 10 și 14 iulie.

Dacă în scandalul Coldplay-manelistul Babasha, s-a vorbit mult despre ce ne spunea reacția publicului despre românii din Generația Millennials (născuți între ‘81-’96), categoria de vârstă majoritară în rândul fanilor trupei britanice, și de această dată, controversa de la „Beach, Please!” are o componentă generațională: ce ne spune el despre Gen Z (născuți între 1997-2010), tinerii „cuminți și educați” despre care vorbește Selly, care, spune stereotipul, sunt cea mai progresistă generație, dar care nu au avut nicio problemă să aplaude niște personaje extrem de problematice?

Care e discuția mai corectă: cea despre o generație sau despre a face diferența dintre artist și om, cum încearcă Selly să o facă atunci când spune că „așa e muzica hip-hop”?

Pentru a găsi răspunsuri, am discutat cu tineri participanți de la festivalul de la mare, care spun cum și de ce au reacționat într-un anumit fel. Am făcut și un pas înapoi și ne-am uitat la cultura promovată de frații Tate, pentru a arăta de ce expunerea – ,mai ales a tinerilor – la ea e o problemă. Și, pentru că și noi facem parte din aceeași generație, am tras linie printr-o contextualizare personală a discuției despre Gen Z și valorile ei.

Ce s-a întâmplat: scenă de scandal

Secvența care a provocat scandalul s-a desfășurat în felul următor: în timpul programului de pe scena principală a festivalului „Beach, Please!”, rapper-ul american (da, nu e francez) French Montana îl invită pe Andrew Tate, influencerul cunoscut pentru promovarea unei masculinități toxice în online, care, alături de fratele său, e urmărit penal în România pentru trafic de persoane.

French Montana îi mulțumește și îi spune lui Tate că e „fratele lui”. Au avut, recent, timp să se „înfrățească”, pentru că cei doi au înregistrat un podcast.

În mulțime, lumea începe să aplaude, să ovaționeze. Din boxe, se aude apoi pentru câteva secunde o manea – artistul i-a dedicat lui Tate o manea despre bani, de-ale lui Florin Salam.

Muzica se oprește și French Montana îi spune lui Andrew Tate că România, țara în care e urmărit penal, în care a fost arestat și din care nu are voie să plece, îl iubește. Din mulțime se aud chiote. Microfonul ajunge în mâinile lui Andrew Tate:

„Vreau să setăm un nou record mondial – cel mai mare Escape the Matrix din istorie (referință la filmul Matrix – n.r.)”.

Când Tate părăsește scena spre culise, o face în uralele publicului. Acolo, la Costinești, momentul pare să fi fost un succes.

Festivalul este transmis și în direct, pe Youtube. Aici, situația este ușor diferită de reacția entuziastă din offline. Din clipa apariției lui Tate pe scena principală, apucă să se difuzeze doar câteva secunde. Apoi, live-ul este direcționat către una dintre scenele secundare. În comentarii, lumea întreabă ce s-a întâmplat și de ce au schimbat imaginile. În mesajul YouTube, se precizează că feed-ul a fost blocat, din cauza unor probleme cu drepturile de autor.

Cu toate acestea, înregistrările din zilele 1, 2 și 3 n-au avut astfel de probleme și sunt toate pe canalul BEACH, PLEASE! Festival.

De participanți la „Beach, Please!”
0
De participanți străini
0

Sursa: Organizatorii festivalului

Deși momentul efectiv de pe scena de la Costinești a fost scurt, pentru că a fost transmis și live, el a căpătat amploare, în zilele următoare, pe internet. Lumea a întrebat o bună porțiune a live-ului unde este Tate și ce s-a întâmplat cu el, iar discuția s-a prelungit pe social media. TikTok-ul, Instagram-ul și restul de platforme au fost pline de postări despre asta, tinerii au dezbătut la ei pe story, în comentarii, dar au făcut și meme-uri pe subiect.

Așa e-n hip hop, csf ncsf

„Beach, Please!” se autointitulează pe rețelele de socializare ca fiind „cel mai mare festival urban din sud-estul Europei”. Organizatorii se laudă că sunt evenimentul „cu cel mai puternic line-up al unui festival autohton, ever”.

În fața criticilor, Selly, organizator și influencer, s-a apărat, într-un story pe Instagram: „nu cerem niciodată o listă nominală a invitaților pe care un artist îi are pe scenă, nu e treaba noastră” și „orice declarație făcută pe scena festivalului nu reprezintă poziția organizatorului”.

Influencerul român a fost categoric: „Beach, Please!” e o poveste de succes, una care aduce bani comunității locale, care „a zdruncinat din temelii piața de divertisment din România”.

„Vorbim despre cel mai mare festival de hip-hop din LUME”, a spus el.

Spun organizatorii că a adus festivalul la economia locală
0 mil. euro

Apoi, Selly s-a plâns pe Facebook că, din cele cinci zile în care festivalul a fost un succes, media se uită la două evenimente controversate, care „în total, nu au durat mai mult de două minute”. Al doilea moment la care face referire influencerul a fost acela în care rapperul Wiz Khalifa a fost arestat, după ce și-a aprins un joint de marijuana pe scenă.

Două minute și nu prea

Și totuși, nu e vorba doar de aceste „două minute”. Versurile misogine din piesele trap și rap repetate la unison de o generație deschisă la minte, în cadrul acestui festival, transformă corpurile femeilor în simple produse, accesorii stilistice ale acestor artiști.
La asta se adaugă și profilele unora dintre persoanele care s-au urcat pe scenele la care au fost atenți cei 120.000 de tineri cu care se mândresc organizatorii.

Într-o postare realizată de Centrul Filia, este prezentată o listă cu mai mulți artiști de la festival, și ei anchetați sau acuzați de cel puțin o formă de abuz sexual, inclusiv asupra unui minor (6ix9ine). Până și cel care l-a urcat pe Andrew Tate pe scenă, French Montana, este acuzat că ar fi agresat sexual o femeie aflată în stare de inconștiență.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Centrul FILIA (@centrulfilia)


Publicul poate nu știa ce acuzații îi sunt aduse lui Andrew Tate – și asta este, de fapt, una dintre probleme:

„El a venit acolo și n-a zis nimeni: «Hei, ăsta e Andrew Tate, știți voi…ală acuzat de viol și de trafic de persoane». Au zis «uite-l pe Andrew Tate, Top G (top guy – n.r.) mare șmecher, ce culoare are Bugatti-ul tău?» (replică folosită ca să-și arate superioritatea – n.r.). A fost pus într-o lumină bună în fața multor oameni care poate nu-l știau și care pot fi ușor de manipulat”, povestește Alexander (18 ani), despre experiența lui la festival.

„Știam despre el că stă în România, că are studio de videochat, că a făcut sport de contact și că are probleme cu poliția în ultima vreme… nu știu ce probleme”, spune Teodosie, un alt tânăr de 18 ani prezent la momentul apariției lui Tate pe scenă.

Hustler’s University, lecție introductivă

Tate nu a fost mereu cunoscut pentru imaginea lui de „consilier de afaceri și stil de viață” – sau ce a mai rămas din ea. Iată cum arată parcursul lui, în ultimii zece ani:

  • 2014: se retrage din kickbox, lăsând în urmă o carieră bună dar nu la fel de populară ca ce va urma.
  • 2016: participă la programul de televiziune Big Brother în SUA, dar este eliminat, în urma apariției unui videoclip în care agresează fizic o femeie cu o curea.
  • 2017: se mută în România, unde își începe „afacerea”, alături de fratele său.
  • 2017-2022: își consolidează în online personalitatea de consilier de afaceri și stil de viață; vinde programe menite să-ți aducă succesul, prin Hustler’s University. Realizează sau e invitat în podcasturi în care promovează masculinitatea tradițională și discută despre relaționarea dintre femei și bărbați.
  • 2022: majoritatea platformelor de social media îi șterg conturile, din cauza discursului violent.
  • 2023: este trimis în judecată de DIICOT, împreună cu fratele său și două femei complice, acuzați de constituire a unui grup infracțional, trafic de persoane și viol.
  • prezent: Frații Tate sunt în continuare cercetați penal și se află sub control judiciar.

Tate promovează pe social media un stereotip al masculinității, de mascul superior, Alfa, lider de haită. El spune publicului ce și cum trebuie să facă atât bărbații, cât și femeile, că ele trebuie să respecte masculinitatea. Aduce în discuție adesea natura femeilor. La momentul apogeului popularității sale, discursul lui „Top G” era foarte agresiv. Ultraconservatorismul său se opunea mișcării de egalitate de gen, care câștiga popularitate în acea perioadă.

„Oriunde te uitai pe Internet, îl vedeai pe Andrew Tate”, spune Alexander, un participant la „Beach, Please!”, care are 18 ani.

Potrivit unei investigații The Guardian, strategia de marketing a lui Andrew Tate s-a bazat pe vânarea unui public cu încredere de sine scăzută, format aproape exclusiv din băieți și bărbați. Opiniile lui sunt validate de mesajele despre cât este bogat, iar asta automat îl face de succes și un model de urmat.

„Prin urcarea lui Tate pe scenă, li s-a confirmat tinerilor care îl urmăresc că este un om OK, un model, cineva sus, dacă a urcat pe o asemenea scenă. Când tinerii au văzut că și alți băieți îl susțin, că majoritatea băieților îi strigă numele și îl ridică în slăvi, li s-a dat undă verde să facă la fel”, povestește Ramona (22 ani) participantă la „Beach, Please!”.

De aceea, în acest scandal, un element a fost, deci, cultura pe care o promovează – și din care face bani, inclusiv cu acest eveniment – chiar Selly.

Aparițiile lui Selly de-a lungul timpului, atât la TV, cât și în presă, portretizează imaginea unui tânăr influencer preocupat de bunăstarea mintală a adolescenților și a tinerilor adulți. A fost chemat să vorbească despre asta chiar și în Parlamentul European.

Dacă standardele după care se simte evaluat Selly acum sunt prea ridicate, când vine vorba de puterea sa de a impune mesaje și culturi în rândul publicului tânăr, asta e pentru că el și-a creat această imagine.

Cine a aplaudat, cine a huiduit și de ce?

Pericolul reprezentat de Tate nu stă doar în discurs, ci și în modul în care tratează femeile. Ele sunt văzute drept o proprietate a bărbatului – partenerele lui Tate aveau tatuat mesajul Owned by Tate/Deținută de Tate). Multe tinere știu asta despre el, chiar dacă au tăcut când el a urcat pe scenă.

„În spatele meu, era un tip cu iubita sa. Ea, când l-a văzut pe Tate, a avut o față, așa… Nu i-a convenit, era vizibil obosită de chestia asta”, povestește Alexander.

Printre participanți au fost, totuși, destui care consideră că Andrew Tate este misogin, îi cunosc stilul de viață bazat pe hipermasculinitate și sexism. Asta nu înseamnă și că au simțit că se pot exprima liber, în mijlocul unei mulțimi care îl aclama:

„Nu am aplaudat și nici nu am huiduit, nu eram într-un grup suficient de mare, încât să mă exteriorizez”, spune Alma, de 23 de ani.

O altă participantă era acolo cu sora ei mai mică, de 19 ani. În cazul lor, una a huiduit și cealaltă nu a spus nimic – spune ea, „de frică”:

„Mi s-a spus să nu mai huidui, că se ia de noi lumea din jur. Majoritatea oamenilor din mulțime erau băieți, toți ascultau ce zice și au ridicat toți mâinile când le-a zis să o facă”, adaugă Ramona, 22 de ani.

Influencerii și Gen Z, nota autorilor

Noi, Gen Z, suntem o generație cu foarte multe diferențe în opinii, dar tindem să ne conformăm la ce face majoritatea, mai ales când suntem în public. Am crescut uitându-ne la influenceri și la ce fac oamenii din jur și am vrut să fim ca ei. Dacă un influencer cumpără ceva, cumpărăm și noi, dacă mănâncă ceva, mâncăm și noi.

Suntem o generație foarte ușor de influențat, pentru că am trăit mare parte din copilărie și adolescență pe Internet. Tocmai de aceea, discuția despre modelele pe care le găsim în online și offline este atât de relevantă în cazul nostru.

S-a aplaudat la „Beach, Please!” pentru că alții aplaudau. Persoanele care au vrut să își exprime părerile în contradictoriu au tăcut, pentru că era evident că nu erau în majoritate. Dacă zici ceva cu care lumea nu este de acord, ești judecat, iar repercusiunile nu există doar în lumea fizică, ci și în mediul online, unde rămân pentru totdeauna. Iar asta face mai dificil să fii curajos. Chiar dacă ești anti-abuz, odată ce abuzatorul este aplaudat pe scenă de mii de oameni, aplauzi și tu.

În căutarea unei concluzii pozitive, ne-am oprit la „Bottom G”, o persoană care seamănă foarte mult fizic cu Andrew Tate și care și-a creat o personalitate online prin felul în care contestă imaginea hipermasculină a lui “Top G”.

Ce trebuia să facă Top G pe scena de la Costinești:

@brianmichaelhinds3 bottom g on top 💋 +1 million streams for my version of Tourner dans le vide 🥹🙏🏽 #bottomg #brianmichaelhinds #tournerdanslevide #liveperformer ♬ Tourner Dans Le Vide – Brian Michael Hinds

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Suliman

A ajuns la Panorama în cadrul primului program de practică organizat de redacție, în toamna anului 2023. Pornește la drum în presă cu dorința de a îmbina pasiunea ei pentru lectură și cercetare cu jurnalismul. 

Cristina e studentă a departamentului de Sociologie, din cadrul Facultății de Științe Politice, SNSPA. Caută să înțeleagă modul în care cultura și societatea noastră se influențează reciproc. E interesată de inegalitățile sociale și în special de intersecția dintre inegalitatea economică și de gen. Vrea să aducă astfel de subiecte în atenția publicului larg și să contribuie, astfel, la dezbaterile necesare dezvoltării unei societăți echitabile și mai incluzive.

 

Cristina Suliman

Am devenit stagiar al redacției Panorama în iulie 2024, imediat după ce am absolvit Psihologia, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). 

Sunt pasionat de oameni și de poezie, militez pentru egalitate și vreau ca asta să se simtă în discursul meu jurnalistic. Cred că, prin cunoașterea mediului din jurul nostru, indiferent de natura sa (psihologic, social sau economic), suntem mai aproape de autenticitate și adevăr.

Mă intrigă felul în care individualitățile oamenilor au efecte asupra întregului în care ne aflăm cu toții, ca societăți, și ne adaptăm schimbărilor din jurul nostru, fie ele climatice, economice sau emoționale.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
2 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x