Panorama: Care ar fi impactul economic al singurătății? Pentru că aveți o definiție mai largă a singurătății, care nu este legată doar de prietenii noștri, de familiile apropiate, ci și de societate, economie și politică.
Noreena Hertz: În primul rând, sunt costurile asociate sănătății. Singurătatea costă sistemele de sănătate miliarde de euro pe an din cauza creșterii numărului de boli grave pe care le creează. Deci, singurătatea creează o povară în acest fel.
Dar ea are și un impact asupra locului de muncă, deoarece angajații singuri sunt mai puțin productivi, mai puțin motivați, mai predispuși să renunțe.
Citește și:
Panorama: Vorbim aici și despre însăși relația oamenilor cu spațiile deschise la birou? Ea pare să fie o problemă, deoarece, la fel ca în cazul social media și al conectivității, cu cât stau mai mult laolaltă, cu atât se simt mai singuri. De fapt, poate că este vorba de lipsa sentimentului de apropiere.
Noreena Hertz: Da, dar și lipsa de intimitate. Nu poți avea o conversație privată cu nimeni, pentru că toată lumea te poate auzi. Așa că devii mai puțin dispus să vorbești în birouri deschise. Paradoxal, oamenii sunt mai predispuși să trimită un e-mail sau un mesaj unui coleg decât să vorbească cu el. Chiar și atunci când vorbim despre oameni care sunt pe o rază de trei birouri.
Și acum, nu știu dacă este la fel aici în România, dar în alte părți, ceea ce văd este că, după pandemie, o mulțime de companii își reduc amprenta fizică. Astfel, am ajuns să avem spații deschise, fără a avea un birou alocat. Deci nici măcar nu ai propriul birou. Nu apuci să construiești o relație cu persoana lângă care stai, pentru că de fiecare dată stai lângă altcineva.
Așadar, locul de muncă fizic este în pericol și, în cazul în care companiile nu se ocupă în mod activ de acest aspect, va deveni un loc și mai singuratic. În același timp, sunt mulți angajați care se plâng de munca la distanță din cauză că se simt singuri.
Nu vreau să idealizez vechiul loc de muncă. Avea o mulțime de probleme, dar noul loc de muncă este și mai singuratic, pentru că, atunci când ești la birou, s-ar putea foarte bine să nu te afli nici măcar în apropierea cuiva pe care îl cunoști și cu care să poți construi o relație, tocmai din cauza acestei discontinuități.
Și apoi, munca la distanță îi face pe oameni să se simtă mai singuri, iar munca să fie mai tranzacțională și mai comercială.
Pledoarie pentru munca hibridă, nu doar de acasă
Panorama: Așadar, în noul spațiu de lucru post-pandemic, ar trebui să avem munca hibridă. Este aceasta soluția pentru a avea intimitatea de care nu beneficiezi în biroul open space, dar și conexiunea cu alți oameni care lipsește acasă?
Noreena Hertz: Cred că este absolut esențial ca oamenii să fie prezenți la birou un anumit număr de zile pe săptămână și, în mod ideal, în același timp. Fie că vorbim de trei zile pe săptămână la birou sau de patru zile pe săptămână la birou, cred că există o anumită perioadă de timp critică pe care oamenii trebuie să o petreacă la birou.
Și multe companii își dau seama acum că pierd productivitate, că au o fluctuație mai mare a personalului. Cum poți să dezvolți un fel de loialitate atunci când lucrezi, mai ales dacă ești nou angajat în acel loc? Iar atunci când ești în acel loc, ce pot face companiile pentru a-i ajuta pe oameni să se simtă mai conectați și să mănânce împreună?