Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Pe vremea când era administrator al unei școli din București, una dintre responsabilitățile Ioanei Ilie era să preia banii din trezorerie și să le plătească colegilor ei salariile. Pe atunci, cardurile bancare erau ca și inexistente în România, iar misiunea era una extrem de stresantă.
„De multe ori, am fost singură și am venit cu banii în (autobuzul – n.r.) 331, până la școală și nu era comod. Când au apărut cardurile, pot să spun că am fost cel mai fericit om”, povestește Ioana Ilie pentru Panorama.ro.
Astăzi, este unul dintre pensionarii care își încasează pensia prin virament bancar, folosește o aplicație de banking și face shopping online. Însă mulți dintre românii ajunși la vârsta pensionării nu au nici măcar un card.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
„Am văzut că sunt foarte mulți care așteaptă un poștaș ca să le aducă pensia. (…) Sunt multe persoane care ar dori să aibă card, dar chiar au nevoie de ajutor”, crede ea.
Într-o țară cu puține servicii dedicate seniorilor, cei mai buni profesori de educație digitală și banking pentru bunici ar putea fi chiar nepoții lor.
Maria Ilie, nepoata Ioanei Ilie, este elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și crede că, pentru seniori, contul bancar este cea mai bună cale de a-și ține banii în siguranță și de a face economii. „E riscul mai mare de a-ți fura cineva portofelul decât de a-ți fura cineva informațiile de pe card”, explică Maria.
Ce învață Ioana Ilie de la nepoata ei în materie de banking vedeți în materialul video de mai jos.
Pentru că bunicii sunt supereroii noștri și pot orice, inclusiv să învețe banking, a fost lansat primul program intergenerațional de educație financiară din România. Campania „Banking pentru bunici”, un proiect Asociația 50 de Minute, susținut de CEC Bank, îi îndeamnă pe tineri să-i ghideze pe vârstnicii din viețile lor prin noile tehnologii, să-i ajute să descopere online banking-ul și felurile în care își pot ușura, astfel, crâmpeie din viața de zi cu zi.
„Bunicii tăi au inventat calculatoare. Tu inventează un mod să-i înveți banking” e unul din apelurile programului. Sau: „Te-au învățat cum e cu banii. Tu învață-i cum e cu cardurile”.
Astfel, elevii de liceu și studenții din anul I și II sunt invitați să facă un video de maximum un minut, în care explică pe limba bunicilor teme de educație financiară și pot să înscrie videoul în concurs. Click oriunde pe acest chenar pentru detalii.
Banking pentru bunici e un proiect al Asociației 50 de Minute, susținut de CEC Bank.
Raluca Ion s-a alăturat echipei Panorama la finalul lui 2024, după ce anterior a fost vreme de nouă ani editor la Republica.ro. Are 23 ani de experiență jurnalistică și a scris de-a lungul timpului la Dilema Veche, Cotidianul, Evenimentul Zilei și Gândul, unde a realizat reportaje, interviuri și articole de opinie. Crede în forța poveștilor de a aduce oamenii împreună și a fondat alături de soțul ei proiectul Povești Românești, care prezintă istorii mai puțin știute despre lucruri arhicunoscute.
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a fost bursieră International Visitor Leadership Programme.