RECOMANDĂRILE PANORAMA

„Căldura te va ucide prima”: Temperaturile extreme sunt aici ca să rămână sau de ce ar trebui să ne pese de schimbările climatice

Computer Hope Guy
În Valea Morții, cel mai jos, cel mai cald și cel mai uscat loc din SUA, unde în unii ani nu plouă deloc, au fost montate indicatoare de pericol de căldură extremă. Foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Trebuie să dai doar un simplu search pe Google, ca să vezi zeci sau sute de titluri care anunță temperaturi record în toată lumea. Iar acest lucru nu ar trebui să fie trecut cu vederea.

De altfel, în ultimii ani, cam asta a fost realitatea. Cel mai recent, luna mai 2024 a devenit cea mai caldă lună mai din istorie, marcând a 12-a lună consecutivă în care se înregistrează temperaturi cu 1,5 grade Celsius peste media temperaturilor din era pre-industrială, potrivit Centrului Copernicus.

Nu mai departe de acum o lună, un val de căldură a lovit Indonezia, care s-a topit în cel mai fierbinte aprilie din ultimii 40 de ani. Nimeni nu are însă scăpare.

Nu doar temperaturile din ce în ce mai mari sunt o problemă, ci și faptul că vin însoțite de fenomene extreme. În România, de pildă, luna iunie a venit cu temperaturi care se învârt deja în jurul a 35 de grade, dar și cu furtuni puternice și grindină.

Și de ce ne-ar păsa de toate acestea? Răspunsul vine de la Jeff Goodell, jurnalist de mediu, în cea mai recentă carte a lui – „The heat will kill you first. Life and death on a scorched planet” (Căldura te va ucide prima. Viața și moartea pe o planetă pârjolită, apărută la editura ZYX BOOKS).

Goodell ne arată cum creșterile temperaturilor și efectele schimbărilor climatice sunt resimțite de fiecare dintre noi, pe propria piele – și, uneori, și de propriul buzunar – chiar dacă „inamicul” este invizibil și, de cele mai multe ori, riscă să fie trecut cu vederea. 

Noua carte a lui Goodell, care a mai scris alte câteva bestsellere New York Times tot pe teme de mediu, îmbină informațiile științifice cu reportaje de pe teren și explică cum căldura extremă va schimba dramatic lumea așa cum o știm până acum.

Scopul lui este acela de a-i face pe oameni să se raporteze altfel decât până acum la valurile de căldură și să înțeleagă că nimeni nu va fi ferit de efectele schimbărilor climatice. Pentru aceasta, a relatat experiențe din locurile unde a călătorit de la Cercul Arctic (Canada), Antarctica, Marea Barieră de Corali, până în India și deșerturile din America, din apropierea graniței cu Mexicul.

În opinia lui, „încălzirea globală” e un termen prea vag, preferând ceva mai concretul „valuri de căldură” și amintește în acest sens de faptul că, în ultimii 40 de ani, creșterea temperaturilor este cea mai mare din istorie. La fel, între 2015-2022, am asistat la cea mai abruptă creștere a temperaturii. 

0 milioane
de persoane trăiau în 2022, în regiuni cu recorduri istorice de temperatură.

La nivel mondial, valurile de căldură ucigătoare devin mai lungi, mai fierbinți și mai dese. Căldura devine ucigașul tăcut și invizibil cu care ne vom confrunta de acum încolo și care ne va schimba întreaga existență. 

Goodell explică de ce este dificil să înțelegem la scară largă că temperaturile extreme pot deveni o cauză a deceselor: credem, pe de-o parte că, trăind într-o lume tehnologizată, am îmblânzit forțele naturii și, pe de altă parte, este greu să înțelegem aceste schimbări, din cauza rapidității cu care se produc.

Orașele noastre sunt făcute din beton și asfalt care absorb căldura. În timp ce aparatele de aer condiționat ne răcoresc pe noi, simultan, încălzesc temperatura din oraș. Adevărul este că trăim în insule de căldură urbană – Panorama a scris aici despre cum putem îmblânzi valurile de căldură extremă în orașele și casele în care trăim – iar centrele orașelor devin adevărate cuptoare în timpul verilor toride. 

Până se va inventa un „aspirator” de dioxid de carbon care să poată ajuta la reglarea temperaturilor și dacă procesul invers va avea loc într-un interval rezonabil de timp, valurile de căldură vor rămâne cu noi și vor fi din ce în ce mai puternice. Așa se transformă căldura într-un „ucigaș tăcut”. 

Chiar dacă trecem destul de repede la energia verde, jumătate din populația lumii va fi expusă la o combinație de căldură și umiditate care va pune în pericol viața oamenilor, până în 2100.

Temperaturile din anumite părți ale lumii ar putea crește atât de mult, încât doar ieșind afară pentru câteva ore, avertizează un alt studiu citat de Goodell, „va duce la moarte chiar și pentru cei mai puternici oameni”. Deocamdată, încep să fie înregistrate decese ale unor persoane care făceau hiking în ciuda căldurii foarte mari, iar Goodell are un întreg capitol în carte despre un astfel de caz tragic.

Pană acum, cei mai vulnerabili în fața valurilor de căldură au fost persoanele în vârstă, care locuiesc singure și nu au locuințe dotate cu aer condiționat. La fel, nici cei aflați în risc de sărăcie nu sunt feriți de pericole – nu toată lumea își permite achiziționarea unui aparat de aer condiționat și plata facturii la energie pe timp de vară.

Goodell dă numeroase exemple din Statele Unite, de persoane decuplate de la rețeaua de energie, pentru că se aflau în imposibilitatea materială de a plăti factura la curent. Ulterior, au fost găsite decedate în casă, din cauza căldurii. 

Dar, pe măsură ce valurile de căldură se vor intensifica și vor deveni mai dese, și decesele vor fi mai „democratice” – căldura nu va mai face diferențe între cei mai bogați și cei mai săraci, între cei mai sănătoși sau cei mai bolnavi.

Căldura ne aduce și fenomene meteo extreme

Sigur că schimbările climatice nu înseamnă numai căldură excesivă, ci și vreme extremă – de la furtuni violente, incendii și fenomene meteo neobișnuite. Iar în fața acestora, întregul ecosistem este vulnerabil. Animalele se mută în zonele mai reci, la fel fac și peștii sau animalele marine care se mută în ape mai puțin calde. Plantele migrează și ele, la fel și insectele. 

Țânțarii ne-ar putea acompania pe tot parcursul anului, iar noi boli vor apărea din această cauză. De ce este important să ne uităm tocmai la țânțari? Jeff Goodell explică faptul că, anual, peste un milion de oameni mor din cauza înțepăturilor de țânțar. Aceștia devin, de departe, mai periculoși decât marele alb sau cobra. Așa că, bolile pe care le aduc cu ei pot avea consecințe fatale, precum malaria, dar și unele care pot genera complicații, precum virusul Zika sau West Nile. 

Din aceeași categorie de insecte care își pot muta liniștite habitatul, neavând niciun fel de bariere naturale care să le împiedice, sunt și căpușele, responsabile de boala Lyme. Autorul explică cum, din cauza încălzirii globale, căpușele care se găseau mai cu seamă în statul Connecticut, situat în nord-estul Statelor Unite, au urcat până spre granița cu Canada.

Pentru oameni, decizia de a rămâne sau de a pleca din locuri extrem de calde depinde adesea de bani, care le asigură accesul la sisteme de răcire, apă curată și hrană. Dar majoritatea ființelor vii nu au luxul de a avea aer condiționat sau de a comanda o ladă de Pellegrino de la Whole Foods. Pentru ele, adaptarea înseamnă adesea mutarea la latitudini mai mari sau la altitudini mai mari, unde este mai răcoare. Dacă nu pot găsi un refugiu, mor”.

Dar, modul în care putem reuși să supraviețuim în condiții de temperatură extremă este strâns legat, în opinia autorului, de modul în care vom construi de acum înainte orașele, cum vom construi insule de verdeață și de umbră, dar și spații unde te poți răcori.

El dă exemplul Parisului, unde locuitorii nu doar că nu sunt foarte obișnuiți cu temperaturile extreme, dar mulți locuiesc în mansarde, situate chiar sub acoperișuri, care sunt cele mai vulnerabile la căldură. Mulți dintre ei nici nu au aparate de aer condiționat instalate. În valul de căldură din 2003, 15.000 de francezi au murit din cauza căldurii.

Între timp, capitala Franței a început să ia măsuri pentru a transforma orașul într-unul pregătit pentru schimbările climatice din secolul XXI: de la spații de recreere, la încercarea de a curăța fluviul Sena și de a-l face accesibil pentru locuitori, până la locuri unde te poți răcori pe timpul verii.

Cartea „Căldura te va ucide prima. Viața și moartea pe o planetă pârjolită” (trad. Horia Ghibuțiu), publicată la editura ZYX Books, se găsește aici. Titlul este disponibil pentru precomandă, iar în stoc se va regăsi din 20 iulie.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    8
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x