Cele două motive pentru care Călin Georgescu face turul influencerilor americani

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
- Călin Georgescu încearcă să se poziționeze ca un politician anti-sistem similar lui Donald Trump, folosind teme precum lupta cu „elitele globale” și promisiuni de a aduce pacea în Ucraina.
- După anularea primului tur al alegerilor de către CCR, Georgescu și-a intensificat eforturile de a-și construi o imagine internațională, mai ales în SUA, prin Twitter, pentru a atrage atenția susținătorilor MAGA (n.r. – Make America Great Again).
- Apropierea de rețeaua de influenceri MAGA îi oferă lui Georgescu un avantaj simbolic și ideologic, legitimându-l în fața publicului său intern ca fiind un „martir” anti-sistem, în timp ce partenerii internaționali sunt criticați pentru susținerea „elitelor globale”.
- Deși nu au un impact semnificativ în SUA, conexiunile internaționale ale lui Georgescu sunt parte a unei strategii mai mari pentru a-și crește vizibilitatea și a se legitima ca lider anti-sistem.
- În România, Georgescu vrea să se asigure că va fi lăsat să candideze și să arate unui public român pro-NATO că are susținerea partenerului nostru strategic.
Călin Georgescu încearcă să se profileze ca un Donald Trump de România, candidatul anti-sistem care luptă cu „elitele globale” în numele omului de rând.
Ca să își legitimizeze această poziție în țară, Georgescu a apelat la rețeaua de influenceri MAGA (n.r. – Make America Great Again) din SUA, plină de extremiști și conspiraționiști. De la Alex Jones, condamnat pentru dezinformare și defăimare, până la Jackson Hinckle, autoproclamat „comunist MAGA”, Georgescu pare să se fi integrat într-o rețea globală a dreptei radicale.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
E o aliniere strategică prin care vrea să câștige capital politic pe baza unor narațiuni cu priză la public: lupta cu „sistemul corupt”, „salvarea democrației” și retorica anti-NATO sau anti-UE.
În continuare, cu ajutorul experților, ne uităm la felul în care Călin Georgescu încearcă să se integreze în această rețea. Analizăm de ce l-au primit cu brațele deschise aceste figuri controversate din SUA, dar și cum îl poate ajuta asta în perspectiva alegerilor prezidențiale din România.
Călin Georgescu se vrea un „Donald Trump de România”
Încă de când a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la sfârșitul lui noiembrie, Călin Georgescu a încercat să se portretizeze ca fiind un fel de Donald Trump al României, adică un candidat anti-sistem, gata să se lupte cu „elitele globale soroșiste” în numele oamenilor de rând. Mai mult, la fel ca Trump, și Georgescu vrea să aducă pacea în Ucraina, în timp ce elitele vor război.
„Electoratul lui Georgescu își mulează acum valorile pe care așteaptă să le vadă de la un politician pe modelul Trump. Pentru că Trump e portretizat de presa de extremă dreapta ca fiind acest apărător al drepturilor celor neascultați. Chiar el se autocataloghează, la fel ca Georgescu, ca fiind cel care a venit să scuture barca sistemului învechit și să pună bazele unui alt sistem, în care democrația nu va mai fi doar a elitelor”, spune Rufin Zamfir, expert în dezinformare, specializat în ascensiunea dreptei radicale.
După ce au început să circule în spațiul public informațiile că ar fi fost susținut de Rusia în campania sa electorală, Georgescu a profitat și a plusat în încercarea de alipire la Trump: a subliniat că și în SUA Donald Trump a fost acuzat că a beneficiat de implicarea Rusiei în alegerile americane.
Aceste eforturi s-au intensificat după anularea primului tur de către Curtea Constituțională. La o zi după decizia CCR, Georgescu și-a făcut cont de Twitter, iar în prima sa postare îi mulțumea lui Elon Musk pentru că a reacționat la știrea cu anularea alegerilor printr-un reply în care spunea „what the heck?” („ce naiba?”).
A doua zi, tot pe Twitter, Georgescu a făcut și un apel direct la președintele american, invocând niște teme care aveau să se repete în următoarele săptămâni în toate dialogurile sale cu influencerii MAGA.
Cu un tag pentru Trump, el spunea următoarele: „Fac apel la Donald Trump și la cetățenii americani. Cineva se joacă un joc foarte periculos și ia ostatică democrația în România! Grupuri mari de interese vor să folosească România ca un câmp de război (…) Pentru a obține bani și putere, aceste grupuri de interese vor să provoace un război”, scria el, făcând referire la faptul că România ar putea fi folosită ca loc de lansare a unui război NATO împotriva Rusiei.
„Vor invoca articolul 5 al NATO, ceea ce va duce la o stare de urgență în SUA și îl vor opri pe PeaceMaker (n.r. – cel care aduce pacea) Trump să păstreze pacea în lume”, mai susținea Georgescu.
Twitter nu e o platformă populară în România, însă Georgescu (sau echipa lui, dacă există așa ceva) știe că americanii, mai ales cei care votează Trump, petrec mult timp pe această platformă, de unde își și iau majoritatea informațiilor. Așadar, nu are cum să fie întâmplătoare alegerea Twitter pentru propagarea acestor mesaje. De altfel, Georgescu a început să încarce pe Twitter cu subtitrare în engleză și videoclipurile care înainte erau prezente doar pe contul său de Facebook.
Contul de Twitter al lui Georgescu, unde postează numai în limba engleză, nu e deloc de neglijat: are aproape 44.000 de urmăritori, iar postările sale depășesc câteva sute de mii de vizualizări.
În țară, Georgescu a lăsat să se înțeleagă că e în relații apropiate cu Robert F. Kennedy Jr., numit de Donald Trump la conducerea Departamentului american al Sănătății, lucru negat de reprezentanții americanului. Mai recent, Georgescu a spus că a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Trump în funcția de președinte, informație negată și ea de ambasadorul României în SUA.
Încercarea de apropiere a lui Călin Georgescu de Donald Trump trebuie văzută și într-o cheie practică. E logic ca orice politician român să încerce să se apropie cât de mult posibil de președintele celei mai mari puteri a lumii. SUA este și un aliat esențial pentru România.
„El încearcă să se bage în seamă cu Trump pentru că toată lumea face asta. Mulți lideri europeni fac același lucru, vedem asta și la Viktor Orban sau Giorgia Meloni, de exemplu. E firesc să încerci să te apropii de conducerea SUA, mai ales când vii dintr-o țară cu o dependență crescută față de Statele Unite”, explică pentru Panorama profesoara Iulia Joja, care predă studii de securitate europeană la universitățile Georgetown și George Washington, din SUA.
Suprapunerea ideologică a lui Călin Georgescu cu mișcarea MAGA e departe, însă, de a fi totală. Există o aversiune comună față de „sistem, elite, soroșism sau globalism”. Însă dacă analizăm mai îndeaproape, observăm o diferență cheie: în România aversiunea față de „sistem” e una față de „sistemul” național, „față de partidele mari, clasice din România”, după cum explică Joja. „Nu e vorba neapărat de o aversiune față de UE și NATO, după cum am văzut și în cercetările recente”, spune ea.
Are vreun succes această încercare a lui Georgescu? Nu chiar, spune Joja: „Nu e suficient de important pentru a fi băgat în seamă de Trump și nici de oamenii din cercul său restrâns”.
„Nu se discută despre România aici, la nivel de politicieni sau persoane publice cu tracțiune. SUA sunt o țară imensă, care trebuie să se preocupe de problemele sale interne, care se adună tot mai mult în această perioadă. E multă agitație aici odată cu preluarea mandatului lui Trump, americanii au alte preocupări. Și în ceea ce privește politica externă, Europa în general nu mai reprezintă o prioritate pentru SUA acum, deci România cu atât mai puțin”, adaugă ea.
„Singurul președinte legitim al României”: povestea de dragoste dintre Călin Georgescu și influencerii MAGA
Neavând neapărat succes la Trump sau la oamenii din imediata sa apropiere, Georgescu s-a reorientat rapid și a „mărit cercul”. În ultimele săptămâni, a făcut un adevărat tur de forță la podcasturile unora dintre cele mai controversate personaje afiliate cu mișcarea MAGA (Make America Great Again) a lui Donald Trump.
Primul pe listă a fost Jackson Hinckle, cu aproape trei milioane de urmăritori pe Twitter. Hinckle, numit de CNN „o mașinărie de propagandă pro-Putin”, se autodescrie ca fiind un „comunist MAGA”. Fan înrăit al lui Trump și promotor al mai multor teorii ale conspirației, Hinckle face parte „dintr-o rețea de influenceri care exploatează algoritmii rețelelor sociale prin conținut controversat pentru beneficii financiare”, conform Center for Countering Digital Hate, un ONG americano-britanic care lucrează pentru a opri răspândirea discursul urii online.
Hinckle e și el un „adevărat patriot american” care laudă constant lideri autoritari precum Vladimir Putin (Rusia), Xi Jinping (China) sau Ayatollahul Ali Khamenei (Iran).
„Am avut onoarea să îl intervievez pe singurul președinte legitim al României, Călin Georgescu”, scria Hinckle. Discuția sa cu Georgescu, care e în întregime doar pe Twitter, pentru că Hinkle are conturile suspendate pe YouTube și Twitch din cauza dezinformării, a adunat aproape un milion de vizualizări.
Doar o zi mai târziu, Georgescu era intervievat online și la NewsMax TV, un canal american descris de mai mulți experți ca fiind de extremă dreapta. Georgescu a fost descris de NewsMax ca fiind „o figură de tip Trump, cu o politică Romania-first” (n.r. – România pe primul loc, aluzie la motto-ul lui Donald Trump, „America First”).
Nu a durat mult și Georgescu a ajuns și la Alex Jones, unul dintre cei mai cunoscuți conspiraționiști din SUA.
Jones a promovat de-a lungul timpului mai multe teorii ale conspirației, printre care și faptul că atacul armat de la școala Sandy Hook din 2012 a fost o înscenare a guvernului american. El spunea că totul a fost pus la cale pentru a lua armele americanilor, ba chiar că părinții victimelor erau de fapt actori plătiți. Pentru asta, a fost găsit vinovat de defăimare și pus de o instanță să plătească peste un miliard de dolari daune familiilor victimelor.
Acum, chiar înainte de Revelion, Jones a postat pe Twitter că „NATO a executat o lovitură de stat împotriva poporului român și instaurează dictatura. Câștigătorul populist anti-globalist, Călin Georgescu, a numit aceste acțiuni ca fiind tiranie”.
Pe 14 ianuarie a venit și interviul live, în întregime pe Twitter, pentru că și Alex Jones a fost interzis pe toate celelalte rețele sociale. „Adevărul despre lovitura de stat dată de globaliști președintelui de drept al României”, spunea Jones despre discuția care a adunat aproape trei milioane de vizualizări.
Turul lui Georgescu a continuat la Shawn Ryan, un fost infanterist marin american care a venit special la București pentru a sta de vorbă cu candidatul român în podcastul său, clip care a adunat peste 300.000 de vizualizări. A urmat și un interviu cu youtuber-ul canadian Viva Frei, susținător al lui Donald Trump, discuția fiind promovată cu titlul „moartea democrației”.
Dincolo de aceste discuții directe, Georgescu a mai primit susținere pe Twitter de la nume importante din rețeaua de influenceri extremiști de dreapta sau conspiraționiști precum Elon Musk, Andrew Tate, Jim Ferguson sau Jack Poso.
Ce urmărește Călin Georgescu prin apropierea de mișcarea MAGA
La toate podcasturile la care a fost prezent, într-o engleză mai degrabă improvizată în care au apărut cuvinte inexistente, precum „bombons” sau „changement”, Georgescu repetă aceeași poezie: el, candidatul anti-sistem, nu a fost lăsat să câștige de elitele naționale și globaliste pentru că vrea să aducă pacea în Ucraina. UE și NATO vor război și se vor folosi de România pentru a declanșa Al Treilea Război Mondial.
Prezența lui Călin Georgescu la aceste podcasturi nu ar trebui să surprindă, pentru că el are viziuni despre lume similare cu cei care l-au găzduit.
Georgescu apelează la frică și face parte din „profeții unui Nou Obscurantism, care în loc de politică corectă și transparentă oferă soluții magice, o aură de spiritualitate, superstiție și cultivarea fricii, după cum a scris și istorica și jurnalista americană Anne Applebaum în The Atlantic.
Analiza lui Applebaum oferă un context esențial care ne ajută să înțelegem apropierea lui Georgescu de aceste figuri controversate din SUA:
Promotor și el al anti-vaccinismului și al altor teorii ale conspirației privind pandemia de coronavirus, om anti-sistem care se luptă cu „elitele globale”, Georgescu devine astfel un vehicul perfect prin care acești influenceri pot dovedi că lupta lor cu establishment-ul (politic, de sănătate publică sau de orice fel) e una internațională.
Dincolo de interesul lor generat de această aliniere a ideologiilor, expertul în dezinformare Rufin Zamfir spune că ar putea fi vorba și de o motivație mai practică: banii. „Toți acești oameni funcționează după sistemul pay per view. Dacă ai suficienți bani să îl plătești, Alex Jones va vorbi despre tine. Dacă nu i-a plătit direct, atunci undeva, la un moment dat, oamenii ăștia intuiesc un avantaj material. Așa funcționează acest univers al conservatorilor americani trumpiști”, spune el.
Totuși, firul ideologic care leagă această rețea stă la baza apropierii lui Georgescu de mișcarea MAGA din SUA. Dani Sandu vorbește și despre un nou filon de dreapta radicală, care exploatează nemulțumirile oamenilor.
Dacă extrema dreaptă tradițională militează deschis pentru abolirea democrației și distrugerea instituțiilor, noua dreaptă radicală internațională spune că tocmai pentru a proteja democrația trebuie să facem niște schimbări care pot duce la restrângerea drepturilor.
„Printre primii lideri importanți se află chiar Viktor Orban, din Ungaria, el fiind văzut ca un erou al acestei mișcări globale”, spune Sandu.
Această mișcare globală, din care vrea să facă parte și Georgescu, nu aduce laolaltă neapărat lideri aliați ideologic în totalitate, ci mai degrabă unii aliați conjuncturali: „Ei schimbă experiență, ce funcționează într-un loc e preluat imediat altundeva. Iar această cooperare le dă posibilitatea să-și pună laolaltă resursele, iar atunci când ai lideri de opinie precum Musk, extrem de bogați și influenți, aceste resurse transnaționale devin foarte utile”, explică Dani Sandu.
Racordarea la MAGA are și rolul de a-i oferi lui Călin Georgescu o oarecare legitimitate în fața poporului român.
Astfel, Georgescu vrea să obțină două lucruri: să invalideze ideea că, dacă el va câștiga alegerile, relația României cu partenerii importanți va avea de suferit și să crească foarte mult costurile unei eventuale anulări a candidaturii lui. „Pentru că, dacă semnalezi că ești susținut de acel grup și instituțiile noastre te invalidează, te poți duce la un grup mult mai mare al populației să spui că invalidarea ta nu poate avea ca scop protejarea relațiilor euroatlantice”, este de părere Sandu.
„Orice este american, mai ales în România, unde vedem cât de mare este în continuare susținerea pentru NATO, este văzut bine și Georgescu calculează că această apropiere îl poate ajuta”, consideră și Iulia Joja.
Articol editat de Raluca Ion
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.

Vlad Dumitrescu
E jurnalist din 2016, când a început să scrie despre cultură pentru feeder.ro. Ulterior, a mai scris despre politică externă la News.ro, despre sport la Eurosport, Lead.ro și ThePlaymaker.ro, iar la DoR a ținut newsletterul zilnic Concentrat, unde făcea un rezumat al celor mai importante știri ale zilei. Fan Manchester United și Boston Celtics, pasionat de wrestling, content creator la @despre.ce.vorbim pe Instagram.