The Washington Post scrie că cele 125 de milioane de dolari oferite de Timothy Mellon pentru sprijinirea alegerii lui Donald Trump la Casa Albă au ajuns la Super PAC-ul Make America Great Again INC. MAGA INC. a strâns până acum peste un sfert de miliard de dolari.
Directorul executiv al Super PAC-ului este un fost consilier al lui Donald Trump și câțiva dintre oamenii din funcțiile cheie au lucrat alături de fostul președinte, la campaniile din 2016 și 2020.
Același lucru este valabil și în tabăra democrată. Super PAC-ul cu cele mai mari încasări, Future Forward USA, e condus de un om care a lucrat în campania de realegere a lui Barack Obama, în 2012.
Așadar, neafilierea politică pe care o impune legea americană rămâne de multe ori doar la stadiul teoretic.
Câtă frunză, câtă iarbă
Există sute de astfel de comitete de acțiune politică, unele intitulate cât mai sugestiv pentru asocierea cu unul dintre candidați, așa cum e cazul de mai sus, altele pentru a stârni măcar curiozitate.
Așa am ajuns la Anti-Psychopath PAC, un Super PAC creat împotriva lui Donald Trump. În spatele lui este avocatul american George Conway, veche cunoștință a politicianului republican. Conway a fost soțul luiKellyanne Conway, unul dintre principalii consilieri ai lui Donald Trump, pe vremea când acesta era președintele SUA.
Comitetul a strâns jumătate de milion de dolari, pe care îi investește în afișe și spoturi TV prin care pune la îndoială capacitățile intelectuale și sociale ale lui Donald Trump.
Îngerii păzitori ai partidelor
Dacă ne uităm pe lista marilor donatori, în dreptul sumelor cu cel puțin opt cifre vom vedea deseori patronii unor corporații care nutresc ideologii conservatoare sau liberale din tată-n fiu.
Donațiile pe care le fac la fiecare ciclu electoral nu se îndreaptă neapărat spre candidatul la președinție. Banii merg acolo unde cred ei că ideologia are nevoie de cea mai mare susținere. Poate fi o luptă strânsă pentru un loc în Camera Reprezentanților sau spre o campanie de comunicare care să slăbească un candidat din tabăra adversă.
În topul celor mai mari donații individuale, primele patru locuri sunt ocupate de susținători ai Partidului Republican. Primul democrat de pe listă este fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, care a contribuit cu 41 de milioane de dolari. Jumătate din această sumă a fost donată pentru susținerea campaniei Kamalei Harris, restul banilor au fost împărțiți între candidați democrați pentru diverse funcții.
Cash, card sau monedă virtuală
Proaspăt intrate în hora donațiilor sunt companiile de criptomonede. Coinbase, una dintre marile firme americane de tranzacționare a monedelor digitale, a donat deja peste 91 de milioane de dolari unor Super PAC-uri. Dar nu pe criterii ideologice. Banii au fost împărțiți egal între comitetele care susțin democrați și cele care susțin republicani. Miza e susținerea candidaților prietenoși cu criptomonedele, indiferent că sunt liberali sau conservatori.
Unul dintre cele mai mari Super PAC-uri pro-crypto se numește Fairshake și a adunat în acest ciclu electoral peste 200 de milioane de dolari, adică aproape cât cel mai mare Super PAC republican, MAGA INC.
Banii de la stat există, dar nu-i vrea nimeni
Candidații la Casa Albă pot accesa și un fond de campanie pus la dispoziție de statul american. Suma disponibilă se ridică la puțin peste o sută de milioane de dolari.
Banii sunt strânși de la contribuabilii care aleg să redirecționeze trei dolari din impozitul pe venit. Așadar, bugetul pentru partide este condiționat de numărul de americani care-și plătesc taxele și, specific, de numărul celor care decid să ofere cei trei dolari.
În plus, dacă un politician recurge la acest fond al statului, el nu mai poate strânge bani și individual.
De aceea, din 2008, candidații au renunțat treptat la banii statului, pentru că din donații obțin semnificativ mai mult.
De asemenea, 2012 a fost ultimul an în care statul a mai contribuit financiar la organizarea convențiilor partidelor pentru nominalizarea candidatului la prezidențiale.
Politica e un sport costisitor
20 de miliarde de dolari, costul estimat al alegerilor de anul acesta, reprezintă o sumă astronomică în comparație cu sumele cu care sunt obișnuiți alegătorii europeni.
Dar, Statele Unite sunt o țară cu aproape 350 de milioane de locuitori și o suprafață de 10 milioane de kilometri pătrați. Numai transportul, cazarea și închirierea spațiilor pentru mitingurile electorale presupun costuri uriașe.
Iar în ultima etapă a campaniei electorale, candidații la Casa Albă obișnuiesc să sprinteze și prin câte două-trei state, într-o singură săptămână.
Acestor cheltuieli li se mai adaugă, desigur, cele pentru promovarea electorală propriu-zisă: spoturi TV, reclame pe rețelele de socializare, afișe, contactarea alegătorilor și așa mai departe.
Un raport întocmit de Wesleyan Media Project, referitor la cheltuielile pentru publicitatea TV, radio și online arată că în campania din 2020, nota de plată a fost de 1,8 miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a mers către promovarea la televizor: 1,3 miliarde de dolari.
Dar, și-a luat avânt și publicitatea digitală care acum patru ani înghițea aproape jumătate de miliard de dolari.
Cât e lege și cât e tocmeală
În fața atâtor surse de finanțare, pare greu, dacă nu chiar imposibil, să fii mereu pe urma banilor. Dar, cumva, mașinăria de campanie se autoreglează.
La o discuție cu jurnaliști din mai multe țări, găzduită de Departamentul de Stat al SUA, profesorul de științe politice Ray La Raja, de la Universitatea Massachusetts Amherst, spunea că principalii gardieni ai respectării regulilor sunt tabăra adversă și jurnaliștii.
„Dacă eu sunt un candidat și candidez împotriva lui Gini, să zicem, voi cerceta cu atenție înregistrările de finanțare ale campaniei ei. Voi accesa site-ul Comisiei Electorale Federale, pentru a vedea de unde primește fonduri, iar dacă observ ceva suspect, voi folosi acea informație în campania mea. De asemenea, voi depune o plângere la Comisia Electorală Federală”, exemplifică profesorul La Raja.
Un alt grup important, mai spune el, sunt jurnaliștii de investigație. „Ei analizează aceste înregistrări, văd de unde provin banii și, dacă nu pot explica anumite sume cheltuite, încep să ridice întrebări. Astfel, jurnaliștii joacă un rol foarte important în sistemul american de aplicare a legii, deoarece semnalează problemele și atrag atenția autorităților asupra lor”, adaugă expertul american.