CU MASCĂ, FĂRĂ MASCĂ

INTERACTIV | Când și cum e cel mai probabil să te îmbolnăvești de COVID-19

Pentru a înțelege evoluția statistică a îmbolnăvirilor este important să înțelegem care sunt condițiile care favorizează răspândirea virusului. Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează să evităm cei trei C – crowded spaces, closed contact settings, closed and confined spaces. Răspândirea virusului poate fi favorizată de 4 condiții de mediu: temperatura aerului, ventilația spațiului, durata contactului și forma de exprimare verbală (tăcut, vorbit moderat sau tare). În funcție de ultimele 3 condiții, oamenii de știință au realizat o diagramă care ajută la catalogarea riscului de răspândire a virusului de la o persoană infectată care nu prezintă simptome. 

Riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la o persoană asimptomatică în diferite setări, în funcție de durată, densitate și ventilație

Dimensiunea bulinei roșii arată probabilitatea transmiterii infecției cu SARS-COV-2. Cu cât bulina este mai mare, cu atât probabilitatea de a transmite virusul de la o persoană infectată, dar asimptomatică este mai mare. 

Densitatea se referă la numărul de persoane dintr-un spațiu/amplasament.

Cum a favorizat asta dezvoltarea focarelor? Studii de caz

Restaurant din Guangzhou, China

Un focar COVID-19 a izbucnit într-un restaurant din Guangzhou, China, infectând zece persoane din trei familii. Durata minimă de timp în care persoana infectată a fost prezentă a fost de 46 de minute, iar posibilitatea infecției de contact a fost considerată a fi scăzută pe baza înregistrărilor camerei din restaurant. 50% (cinci din zece) dintre cei de la aceeași masă cu persoana infectată s-au dovedit a fi infectați în următoarele 7 zile. La masa de lângă, 75% (trei din patru) au fost infectați. Alte persoane aflate departe de fluxul de aer din jurul meselor infectate, precum și personalul restaurantului nu au fost infectați. Lu și colab. a concluzionat că fluxul de aer de la aparatele de aer condiționat a favorizat infectarea și a recomandat îmbunătățirea ventilației.

În acest caz, Li și colab. a efectuat o investigație detaliată a mediului interior prin măsurarea ratei de ventilație și efectuarea unei analize numerice termo-fluide. Drept urmare, au descoperit că doar ventilatorul din toaletă era în funcțiune. Ventilatorul de pe peretele restaurantului a fost sigilat și nu a funcționat. Ei au sugerat că ventilația slabă ar fi putut fi cauza principală a răspândirii infecției prin transmiterea aerosolilor.

Call center din Seul, Coreea de Sud

Nouăzeci și patru de persoane au fost testate pozitiv cu COVID-19 la un etaj al unui call-center unde lucrau 216 de angajați. Se crede că infectarea a avut loc pe o perioadă de 16 zile, începând cu data de 21 februarie, 2020. Din cele 94 de persoane infectate, 92 au avut simptome și două au fost asimptomatice. Faptul că infecția a fost concentrată într-o parte a biroului, în timp ce numărul persoanelor infectate în cealaltă parte a fost foarte scăzut, sugerează că SARS-COV-2 se poate răspândi cu ușurință într-un mediu aglomerat. De asemenea, specialiștii subliniază faptul că, deși ar fi putut exista numeroase contacte cu lucrătorii de la diferite etaje din lifturi, holuri etc., infecția s-a limitat la un singur etaj. Acest lucru indică faptul că timpul de contact poate fi un factor major în răspândirea SARS-COV-2.

Washington State Squadron, Statele Unite ale Americii

Din cele 61 de persoane care au participat la o practică de cor în data de 10 martie 2020, au fost identificate 53 de cazuri de infectări cu SARS-COV-2. Trei din cei 53 de pacienți au fost spitalizați (5,7%) și doi au decedat (3,7%). În timpul practicii de canto de 2.5 ore, membrii au stat aproape unul de celălalt, crescând astfel șansele de răspândire a infecției prin aerosoli sau contact. Actul de a cânta în sine poate să fii contribuit la infectarea participanților prin eliberarea de aerosoli, iar dispersia acestora a fost dată de intensitatea vocii.

Fabrica de procesare a cărnii din Nordul Westfaliei, Germania

Fabricile de procesare a cărnii au devenit zone principale de răspândire a virusului SARS-COV-2 în întreaga lume. Un focar de SARS-COV-2 la cea mai mare fabrică de procesare a cărnii din Germania a dus la peste 1400 de infectări confirmate în timpul testelor efectuate la o lună după focarul inițial. Guenther și colaboratorii au efectuat o investigație cauzală asupra focarului. S-a sugerat că persoana infectată a transmis virusul unui coleg aflat la mai mult de 8 m distanță în 3 zile lucrătoare consecutive. Temperatura scăzută într-un mediu cu admisie redusă de aer exterior și circulația aerului prin sistemul de aer condiționat din hol, combinată cu efortul fizic susținut al muncitorilor și respirația densă au fost factorii care au permis transmiterea pe distanțe mai mari de 8 m a particulelor de aerosoli care conțin virusul. Aceștia au declarat că în aceste condiții, distanțele de 1,5-3 m nu sunt suficiente pentru a preveni infecția și că purtarea măștilor, ventilația și fluxul de aer îmbunătățite și instalarea dispozitivelor de filtrare sunt necesare pentru a reduce riscul de infectare.

Cât trăiește virusul pe suprafețe?

Plastic: 3 - 4 zile

Oțel: 2 - 4 zile

Sticlă: 2 - 4 zile

Cupru: 4 - 8 ore

Mască chirugicală: interior 7 zile, exterior 4 zile

Lemn: 4 zile

Bancnote: 2 zile

Hârtie/șervețele de hârtie: 30 de minute

Design: Edit Gyenge

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x