Books for Curious Minds

Secret în văzul tuturor. Cum să faci lumea mai bine, om cu om, dar începând cu tine

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică realizată în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți care îi ajung în mână. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 


Self-Compassion – Kristin Neff

Fără să ne dăm seama – așa cum peștele nu se prinde că e în apă –, trăim într-o lume toxică. Critică. Cu noi și cu ceilalți. E ceva ce curge firesc în cultura noastră: încercăm să-i îndreptăm pe ceilalți și să ne îndreptăm pe noi prin judecată.

În ultimul deceniu, s-au scris mii de cercetări care ar trebui să ne spună deja că tot ceea ce reușim să facem e să provocăm – și să ne provocăm – mai multă suferință.

Kristin Neff e, probabil, cea mai recunoscută autoritate în compasiune de sine. Și în efectele ei: departe de a fi o atitudine moale, care ne justifică nereușitele și defectele și ne transformă în ființe leneșe – așa cum tindem să credem –, e o recunoaștere a ceea ce simțim și trăim care ne dă putere.

„Judecata de sine nu poate opri judecata de sine”, scrie Neff. Cea mai bună cale este să ne înțelegem, să ne observăm și să ne dăm grija necesară ca să depășim momentele mai puțin glorioase. Indiferent că e vorba despre mici greșeli, momente obișnuite de nepuțință, eșecuri epice sau catastrofe.

Self-Compassion e un manual, o călătorie și o carte de știință, care dezvăluie un drum către ceea ce ne dorim, de fapt, cu toții: apropiere de ceilalți, o stare de bine, optimism.

„Nu e nevoie să fim perfecți pentru a ne simți bine cu noi, iar viețile noastre nu trebuie să fie într-un anumit fel pentru a fi mulțumiți. Fiecare dintre noi are capacitatea pentru reziliență, creștere și fericire, dacă ne putem raporta la experiența fiecărui moment cu compasiune și apreciere”. – Kristin Neff

Nota redacției:

În arhiva Panorama veți găsi numeroase materiale despre cum să fim mai bine cu noi înșine, dar și cu cei de lângă noi. Cele mai multe sunt în rubrica Work-Life Balance. Extragem câteva dintre ele, pentru că pot fi complementare cu cartea lui Kristin Neff despre compasiune și optimism:


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x