Secret în văzul tuturor. Cum să faci lumea mai bine, om cu om, dar începând cu tine
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
„Books for Curious Minds” e o rubrică realizată în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți care îi ajung în mână. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
Self-Compassion – Kristin Neff
Fără să ne dăm seama – așa cum peștele nu se prinde că e în apă –, trăim într-o lume toxică. Critică. Cu noi și cu ceilalți. E ceva ce curge firesc în cultura noastră: încercăm să-i îndreptăm pe ceilalți și să ne îndreptăm pe noi prin judecată.
În ultimul deceniu, s-au scris mii de cercetări care ar trebui să ne spună deja că tot ceea ce reușim să facem e să provocăm – și să ne provocăm – mai multă suferință.
Kristin Neff e, probabil, cea mai recunoscută autoritate în compasiune de sine. Și în efectele ei: departe de a fi o atitudine moale, care ne justifică nereușitele și defectele și ne transformă în ființe leneșe – așa cum tindem să credem –, e o recunoaștere a ceea ce simțim și trăim care ne dă putere.
„Judecata de sine nu poate opri judecata de sine”, scrie Neff. Cea mai bună cale este să ne înțelegem, să ne observăm și să ne dăm grija necesară ca să depășim momentele mai puțin glorioase. Indiferent că e vorba despre mici greșeli, momente obișnuite de nepuțință, eșecuri epice sau catastrofe.
Self-Compassion e un manual, o călătorie și o carte de știință, care dezvăluie un drum către ceea ce ne dorim, de fapt, cu toții: apropiere de ceilalți, o stare de bine, optimism.
Nota redacției:
În arhiva Panorama veți găsi numeroase materiale despre cum să fim mai bine cu noi înșine, dar și cu cei de lângă noi. Cele mai multe sunt în rubrica Work-Life Balance. Extragem câteva dintre ele, pentru că pot fi complementare cu cartea lui Kristin Neff despre compasiune și optimism:
- O discuție necesară despre fericire, pornită tocmai din țară căreia i s-a lipit eticheta că e „cea mai fericită”
- Despre FOMO, un acronim despre o obsesie de a nu rata nimic. Nimic, în afară de a ne da voie să ne lăsăm și purtați de val din când în când și să nu mai stăm cu ochii pe ce fac ceilalți
- Și pentru că lumea pe care ne-o „vând” rețelele sociale e un factor atât de puternic în sănătatea noastră mintală și satisfacția cu viața, vă mai recomandăm și acest material, despre cum să ieșim din capcana dezbinării, în care cădem atât de ușor pe Internet.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Investiție, randament și un exercițiu inedit: cum arată o familie, dacă ne uităm la ea din perspectivă economică
- „Nerezonabil”. Nouă oameni care au clădit ceva remarcabil în România, despre lecțiile succeselor și eșecurilor lor
- Să nu ne îmbătăm cu o „Rezervă”. Dacă România toată ar fi un cititor, ar termina cartea prințului Harry peste cel puțin 6 luni