INFOGRAFICE

Cât „poluează” sarmalele? Amprenta de carbon a principalelor alimente de pe masa de Sărbători

Sărbătorile sunt un prilej de desfătare culinară. Sunt acel moment din an în care vrem „câte puțin” din toate. Cumpărăm și gătim mult, mâncăm în exces

Așa se explică de ce, înainte de Sărbători, toate magazinele se confruntă cu un volum crescut de vânzări. Nu de puține ori, rafturile ajung să fie goale pentru că ritmul aprovizionării nu poate să susțină ritmul achizițiilor. Iar cozile de la casele de marcat ajung să fie test de răbdare și distrus spiritul festiv.

Mari iubitori ai tradițiilor și „meselor îmbelșugate”, românii se aprovizionează din belșug cu carne, lactate, ouă și dulciuri pentru preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion. Vorbim aici de preparatele din carne de porc, sarmale, salata de boeuf și cozonaci.

Pentru că nu ne pricepem la rețete, ne-am uitat în schimb la date, pentru a-i ajuta pe cei care vor să fie cumpătați pentru sănătatea lor și a bugetului personal, dar și pentru sănătatea planetei. 

Infograficul de mai jos arată impactul asupra mediului pe care îl are consumul acestor alimente pe care le includem în mesele de Sărbători. De exemplu, pentru o rețetă clasică de sarmale de porc, pentru care se folosesc 1 kg de carne de porc și 200 g de orez, sunt produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră.

Iar dacă vreți să aflați sfaturi despre combaterea risipei alimentare, am vorbit despre acest subiect aici.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x