În schimb, datele INS pentru sectorul turismului arată o creștere mai moderată, cu 21% față 2022 și, respectiv, o scădere cu 1%, raportat la 2019.
Creșterile se datorează în mare măsură orașului Brașov, care în 2023 a fost a doua piață imobiliară din România din punct de vedere al numărului de tranzacții, ca urmare a interesului în creștere pentru achiziția de locuințe.
Pe de altă parte, în acest an, Brașov ocupă doar locul șase în topul tranzacțiilor și este singurul județ din top 10, în care numărul de tranzacții imobiliare a înregistrat o scădere comparativ cu anul trecut.
Sezonul turistic la mare durează doar două luni
Cea mai mare discrepanță în privința numărului lunar de nopți de cazare rezervate se înregistrează de departe în regiunea de dezvoltare Sud-Est, a cărui „locomotivă” este județul Constanța, datorită litoralului.
Principala problemă a regiunii este că sezonul estival durează doar două luni: iulie și august. Datele centralizate de Eurostat arată că aceste luni au asigurat peste 62% din numărul total de nopți rezervate pe parcursul lui 2023.
În plus, comparativ cu august 2023, numărul de nopți rezervate a fost de aproape trei ori mai mic în iunie 2023 și de aproape patru ori mai mic în septembrie 2023.
Durata scurtă a sezonului estival este în contradicție cu schimbările climatice din ultimii ani, mai ales că în iunie și septembrie se poate face plajă cel puțin parțial.
O posibilă explicație este că, statistic, iunie este cea mai ploioasă lună a anului, în timp ce septembrie marchează debutul unui nou an școlar. Motiv pentru care familiile își programează concediile în special în iulie și august.
În ansamblu, și în această regiune se observă o creștere constantă a numărului de nopți de cazare pe parcursul timpului. Dacă în anul pre-pandemic 2019 s-au înregistrat aproape 600.000 de nopți de cazare rezervate, în 2023 numărul acestora a crescut cu circa 50%, depășind 900.000. Comparativ cu 2022, creșterea este de aproape 7%.
În schimb, datele publicate de INS care includ cazările la hoteluri indică o creștere cu 25% comparativ cu 2022 și o scădere cu 2,4% raportat la 2019.
Creșteri puternice în regiunea care include Cluj-Napoca și Oradea
Regiunea de Vest este apropiată ca număr de nopți de cazare de cea de Sud-Est, în special datorită județelor Cluj și Bihor, cu cele două reședințe de județ care atrag atât turiști, cât și clienți din mediul business: Cluj-Napoca și Oradea. În această regiune, mai sunt incluse și județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care au însă un aport semnificativ mai mic.
Anul trecut, numărul de nopți de cazare rezervate în această regiune a depășit un milion, în creștere cu 88% față de 2019 și cu 35% de 2023.
La fel ca și în cazul precedentelor regiuni, și aici INS raportează date mult mai modeste: creștere cu 15% comparativ cu 2022 și o scădere cu 2,6% față de 2019.
Și în acest caz, lunile de vară sunt de departe cele mai importante: cel mai prietenos anotimp a strâns peste 38% din numărul total de nopți rezervate.
La polul opus, primele trei luni ale anului sunt cele mai slabe, cu un total de numai 15% din numărul nopților de cazare rezervate de-a lungul anului.
Cifre modeste în celelalte patru regiuni ale României
În linii mari, aceste tendințe se observă și în cazul celorlalte patru regiuni de dezvoltare ale României, însă la un nivel semnificativ mai mic al numărului de nopți de cazare rezervate.
Astfel, pentru regiunile Vest (cu județul Timiș ca „locomotivă”), Nord-Est (cu Iași ca județ de referință), Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, 2023 a fost cel mai bun an din ultimii cinci, cu cele mai multe nopți rezervate în luna august și, într-o măsură mai mică, în iulie.
Interesant este că datele INS care includ cazările la hoteluri arată că două dintre regiuni au reușit să depășească cifrele raportate în 2019: regiunile Vest și Nord-Est, cel mai probabil datorită popularității orașelor Timișoara și Iași.
Concluzii utile pentru proprietarii de apartamente închiriate în scop turistic
Datele furnizate de Eurostat oferă câteva informații utile pentru persoanele care sunt interesate să cumpere proprietăți imobiliare, cu scopul de a le închiria pe termen scurt în scop turistic:
- București – Ilfov este singura regiune unde numărul lunar de nopți de cazare rezervate de turiști este relativ constant, pentru o perioadă mai lungă de timp din an. Mai exact, între iulie și decembrie, datorită interesului călătorilor business.
- Regiunea Centru, care include județul Brașov, este singura cu un număr de nopți de cazare similar celui din București – Ilfov, deși depinde puternic de cazările din august și, într-o măsură mai mică, din iulie.
- Regiunea Sud-Est, care include Constanța și toate stațiunile de pe litoral, are o activitate turistică semnificativă doar în iulie și august. Ceea ce reduce randamentul anual al unei proprietăți închiriate pe termen scurt.
- Regiunea Sud-Muntenia ocupă locul 7 din 8 în clasamentul regiunilor cu cele mai multe nopți de cazare rezervate în 2023, deși include județul Prahova, cu stațiunile montane Sinaia, Bușteni și Azuga. Acest lucru se explică prin prevalența hotelurilor, blocurile cu apartamente fiind mai degrabă o anomalie.
- Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara și Iași, deși au potențial turistic pe tot parcursul anului și găzduiesc numeroase evenimente culturale, se află în regiuni unde cele mai multe nopți de cazare sunt rezervate în august și, într-o măsură mai mică, în iulie.