INFOGRAFICE

Celălalt loc de muncă e acasă și neplătit. Cât timp alocă femeile din România pentru treburile casnice

Astăzi, una din trei persoane din întreaga UE este îngrijitor informal neplătit pentru membrii familiei sau prietenii aflați în dificultate din cauza problemelor de sănătate și/sau a dizabilităților.

Ca urmare a restricțiilor provocate de pandemia Covid-19, mai mulți oameni ca oricând au petrecut timp acasă și astfel, volumul muncilor gospodărești a crescut.  Potrivit unui raport al UN Women, deși pentru ambele sexe volumul de muncă neplătită a crescut, femeile suportă în continuare mai mult din această povară decât bărbații.

De la gătit și curățenie, până la sarcini în afara gospodăriei sau îngrijirea copiilor și a bătrânilor din familie, femeile gestionează un volum disproporționat de muncă neremunerată în întreaga lume. 

Munca neplătită are un impact puternic în economie și adesea peticește golurile din bugetele de cheltuieli publice pentru servicii sociale și infrastructură. De altfel, îngrijirea neremunerată și munca casnică sunt evaluate la nivel global ca fiind între 10 și 39% din Produsul Intern Brut al unei țări.

Infograficul de mai jos arată diferențele dintre bărbați și femei când vine vorba despre munca neremunerată.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x