ww3?

Zece lucruri pe care trebuie să le știi despre Taiwan și China, următorul mare clinci pe harta războaielor lumii

Computer Hope Guy
China a organizat un exercițiu militar fără precedent în jurul Taiwanului prin care a simulat izolarea insulei de restul lumii. În imagine, aeronave F-16 ale Taiwanului. Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Ce faci, ca națiune, când o altă țară te înconjoară cu 36 de nave și 153 de aeronave militare și exersează chiar lângă tine diverse modalități de a te invada?

Pe 14 octombrie, China a efectuat cel mai mare exercițiu militar de până acum în preajma Taiwanului. 

Exercițiul a fost fără precedent, din două motive: totalitatea forțelor implicate și faptul că, în premieră, armata chineză a plasat la est, adică de partea cealaltă a strâmtorii care separă cele două teritorii, un portavion

Obiectivul a fost simularea impunerii unei blocade care să paralizeze porturile și bazele militare ale insulei, pentru a o izola de restul lumii, cu toate riscurile incluse. 

O astfel de mobilizare de forțe nu a venit de nicăieri. Sunt cel puțin doi ani de când China alimentează treptat un război hibrid împotriva Taiwanului, teritoriu autonom, pe care regimul de la Beijing îl revendică drept fiind al său. 

Planificarea s-a potrivit convenabil cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei și, între timp, cu situația tot mai gravă din Orientul Mijlociu. 

The Economist scrie că numai în primele opt luni ale acestui an, numărul ambarcațiunilor militare care efectuează manevre în jurul Taiwanului aproape că s-a dublat.

ambarcațiuni militare făceau manevre lângă Taiwan, în august 2024
0

Sursa: The Economist

Mai mult, în loc să navigheze câteva ore, navele patrulează câteva zile. 

Într-un interviu pentru Financial Times, ministrul Apărării din Taiwan declara că intensificarea operațiunilor în jurul spațiului aerian și al apelor teritoriale face din ce în ce mai dificilă capacitatea autorităților de a discerne între ceea ce este doar un antrenament și ceea ce ar putea fi izbucnirea războiului

Iar manevrele din 14 octombrie au venit să sublinieze această incertitudine.

China Taiwan exercitii militare razboi
Comandantul marinei taiwaneze acuză China că folosește „strategia anaconda”, pentru a slăbi până la paralizare Taiwanul. Foto: Profimedia.

Ca să înțelegem cât de aproape e lumea de izbucnirea unui al treilea război sau a celui de-Al Treilea Război Mondial am stat de vorbă cu Andreea Brînză, cofondatoare și vicepreședintă a think tank-ului Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific (RISAP). 

1. De ce vrea China Taiwanul?

Istoria Taiwanului e teribil de complicată. De reținut ar fi că până în secolul al XVI-lea, nu a avut nimic de-a face cu China continentală și că insula era locuită de indigeni. Situația s-a schimbat în perioada dinastiei Ming, iar de atunci istoria a adus împreună și a despărțit iar continentul de insulă. 

„Atât Republica Populară Chineză (RPC), cunoscută popular drept China, cât și Taiwanul, care are numele oficial de Republica China”, ne explică Andreea Brînză, „obișnuiau să se considere guvernul de drept al întregii Chine și al poporului chinez. Republica Chineză, care ulterior va fi limitată la insula Taiwan, a fost înființată de liderul partidului Kuomintang (KMT) Sun Yat-sen în 1911, după căderea Dinastiei Qing”. 

„Decenii ulterioare”, continuă Andreea Brînză, „succesorul său, Chiang Kai-shek, în urma pierderii unui război civil cu Partidul Comunist Chinez condus de Mao Zedong, a fugit în insula Taiwan, împreună cu elita chineză de la acea vreme, promițând însă să se întoarcă, pentru a recupera «mainland-ul». În același timp, Mao a proclamat înființarea Republicii Populare Chineze, care a ajuns să conducă tot teritoriul Chinei continentale”.

75 de ani mai târziu, Taiwanul, care e un teritoriu comparabil ca suprafață cu Republica Moldova, a evoluat într-un stat cu propriile instituții, cu o economie înfloritoare, dar căruia îi lipsește independența. 

Iar China e pregătită să meargă la război, pentru a împiedica obținerea ei. Independența și pacea în strâmtoarea Taiwan sunt incompatibile, declara recent un oficial de la Beijing. „Din perspectivă chineză, o RPC fără Taiwan înseamnă o Chină mai slabă, incapabilă să-și apere teritoriile și suveranitatea”, punctează experta RISAP.

2. Ce face China pentru a-și atinge scopul?

„Pe termen lung, există temerea că RPC va folosi forța militară pentru a cuceri Taiwanul, dacă încercările de a prelua controlul prin alte moduri vor eșua”, este de părere Andreea Brînză.

Mulți experți împărtășesc acest scenariu sumbru, ba chiar sunt voci care consideră că un conflict ar putea izbucni în 4-5 ani. Două dintre variabilele incluse în acest calcul sunt ambiția și orgoliul președintelui Xi Jinping.

Mai mult decât orice, pare să conteze dorința lui de a-și rezerva un loc în cărțile de istorie, drept liderul care a unificat China. 

Potrivit analistei RISAP, „momentan, acțiunile chineze se limitează la propagandă, amplificarea naționalismului, promovarea «Principiului de o Singură China», presiuni politice asupra altor state împotriva Taiwanului și liderilor taiwanezi, exerciții militare de fiecare dată când are loc un eveniment politic important în Taiwan și diverse operațiuni militare periodice în vecinătatea Taiwanului”.

Principiul unui singur stat se traduce prin ori noi, ori ei pentru China. Cu alte cuvinte, cine decide să recunoască Taiwanul ca stat își poate lua adio de la relațiile cu China.

Doar 12 națiuni au făcut acest lucru și asta spune cam tot despre influența Beijingului. Așadar, deși Taiwan funcționează ca orice alt stat, nu e recunoscut drept unul. Și să discuți la nivel diplomatic despre Taiwan e ca și cum ai încerca să pășești pe coji de ouă, fără să le spargi. 

Vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul american, al treilea om în stat, în august 2022, a provocat o furtună în relațiile Beijing-Washington. Vizita a echivalat cu validarea conducerii taiwaneze care contravine, desigur, principiului de o Singură China.

„Cine se joacă cu focul se va arde. Iar voi vă jucați cu focul”, le-au transmis chinezii americanilor. 

Dar, cea mai evidentă încercare a Chinei de a șterge identitatea teritoriului contestat o vedem în sport.

„Intră delegația din Chinese Taipei, se aude la fiecare patru ani, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Dacă ar fi să răsfoiești un atlas geografic, n-ai putea găsi pe nicio hartă vreo țară cu această denumire. 

Chinese Taipei (Taipei-ul chinezesc) este convenția la care s-a ajuns, după ani de fricțiuni, pentru prezentarea Taiwanului la competițiile sportive internaționale. Iar embargoul nu se rezumă doar la nume. Steagul este altul, imnul este altul, iar oricine încearcă să afișeze însemne naționale ale Taiwanului în timpul concursului este împiedicat, uneori prin forță.

3. Ce avantaj are China?

„China are avantajul numeric, din multiple puncte de vedere”, este părerea Andreei Brînză. 

„China are una dintre cele mai mari și bine finanțate armate din lume, are echipamente militare moderne, are o economie mult mai mare și în creștere, este o putere tehnologică în ascensiune. Foarte important, are și voință politică și un curent naționalist foarte popular, care pune mult accent pe Taiwan și pe importanța sa”.

China și-a asigurat „spatele” și în Consiliul de Securitate al ONU. Ca cel mai mare aliat diplomatic, și nu numai, al Rusiei în războiul din Ucraina, China se așteaptă la reciprocitate. În cazul în care se va ajunge vreodată la vreo rezoluție împotriva ei, se bazează pe dreptul de veto al rușilor.

4. De ce nu vrea Taiwanul să fie parte din China?

„Taiwanul a devenit în ultimele decenii o democrație, fapt ce este în opoziție cu politica autoritară și comunistă din RPC. În plus, ca urmare a trecerii timpului, populația nu se mai identifică atât de mult ca fiind chineză, ci taiwaneză, dorind să locuiască într-o țară independentă”, ne-a explicat vicepreședinta RISAP.

Deocamdată, taiwanezii prioritizează pacea. Așa că, spune Andreea Brînză, „pentru a evita un conflict militar, preferă să păstreze status-quo-ul, fără a proclama oficial independența”.

5. Ce face Taiwanul pentru a-și atinge scopul?

„Taiwanul încearcă să își întărească relațiile cu statele receptive cauzei sale. Se promovează ca un stat democratic, aflat în opoziție cu RPC, care este un stat comunist. De asemenea, Taiwanul încearcă să-și crească cercul de aliați politici. Pe plan militar, investește mai mult în apărare, pentru a putea descuraja o posibilă invazie”, ne lămurește Andreea Brînză.

6. Ce avantaj are Taiwan?

Chiar dacă la dimensiuni geografice e mai aproape de Republica Moldova, la capitolul economie, Taiwan are un PIB pe cap de locuitor similar Spaniei, arată datele Fondului Monetar Internațional, una dintre puținele instituții de acest calibru care ține o evidență separată pentru China și Taiwan. 

Pentru că este o economie înfloritoare, bazată printre altele pe produse de maximă necesitate pentru marile companii internaționale, națiunea din Pacific are bani să investească în apărare. 

„SUA susțin Taiwanul inclusiv prin vânzări de echipamente militare și se presupune că îl va apăra în cazul unei invazii, deși nu există niciun tratat formal de apărare mutuală. Tocmai această posibilitate a descurajat RPC de la o invazie militară, întrucât statul chinez este conștient că nu este momentan pregătit pentru a câștiga un conflict militar cu SUA”, spune vicepreședinta RISAP.

Un avantaj și în același timp un dezavantaj e faptul că Taiwan este o insulă. E greu de invadat, dar în același timp e greu de apărat de către aliați, în cazul în care cel mai negru scenariu se va concretiza.

7. De ce este Taiwanul atât de evoluat economic?

Andreea Brînză descrie Taiwanul ca unul dintre „tigrii asiatici” care și-a început ascensiunea economică încă din vremea Războiului Rece

În cartea sa „The Tiger Leading the Dragon: How Taiwan Propelled China’s Economic Rise” (Tigrul care conduce dragonul: cum a propulsat Taiwanul creșterea economică a Chinei), profesoara de științe politice Shelly Rigger vorbește despre cum, la finalul anilor ’80, un exod al industriei manufacturiere  clasice din Taiwan în China a lăsat loc dezvoltării industriei hi-tech.

Tot Rigger susține că o parte din succesul economic de azi se bazează pe reforme introduse la jumătatea secolului trecut, prin care regimul autoritar instaurat în Taiwan de partidul Kuomintang spera să consolideze Republica China și să o transforme într-o rampă de lansare pentru recucerirea Chinei continentale din mâinile lui Mao. 

Continuarea dezvoltării, e de părere Andreea Brînză, „s-a datorat unei combinații fericite între democrație și capitalism, cumulate cu apariția de companii centrate pe industriile viitorului”.

8. De ce îi interesează pe americani ce se întâmplă între China și Taiwan?

„Pe lângă relațiile apropiate, deși informale”, explică experta RISAP, „există și motive geopolitice. Întrucât Taiwanul este un partener al SUA, cucerirea acestuia de către China ar afecta reputația Statelor Unite și ar putea crea temeri între alți aliați. De asemenea, puterea Chinei ar crește prin cucerirea Taiwanului, atât datorită economiei sale dezvoltate, cât și datorită poziției geografice care oferă acces deschis la Oceanul Pacific”.

Comandatul marinei taiwaneze declara la începutul acestei luni, într-un interviu pentru The Economist, că armata chineză folosește ceea ce el numește „strategia anaconda” pentru a slăbi până la paralizare Taiwanul.

China poate institui o blocadă oricând dorește, e concluzia amiralului Tang Hua, care se traduce mai degrabă printr-un strigăt de ajutor.

Acapararea acelei zone ar avea efecte economice uriașe pentru care nimeni nu e încă pregătit, nici măcar China. Un calcul făcut de Bloomberg la începutul acestui an punea pe nota de plată a unui pontențial război o sumă imensă:

echivalentul a
0 tril. $
din PIB-ul global
0 %

E un cost cu mult mai mare decât cel al războiului din Ucraina sau al unui posibil război în Peninsula Coreeană, între Nord și Sud.

Sunt două motive principale. Unul este industria hi-tech din Taiwan, care furnizează piese pentru produse ce variază de la jucăria cu baterii a copilului până la dispozitive care au la bază inteligență artificială. Aici, își are sediul cel mai mare producător de semiconductori din lume.

Al doilea ține de faptul că prin Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, trece 20% din traficul comercial maritim. 

9. De ce ar trebui să ne intereseze și pe noi ce se întâmplă între China și Taiwan?

Răspunsul e destul de simplu, lasă de înțeles Andreea Brînză. „Un posibil conflict între China și SUA ar putea implica și aliații globali ai SUA, nu doar pe cei din regiunea Asia-Pacific. România este un aliat al SUA, participând la toate conflictele militare americane din ultimele decenii. Chiar dacă nu ar exista nicio implicare militară directă din partea europeană, cu siguranță ar exista un impact economic imens, inclusiv în urma impunerii unor sancțiuni”.

10. Al Doilea Război Rece sau al Treilea Război Mondial? 

„Momentan, se poate spune că ne aflăm într-un al Doilea Război Rece, cu șanse ca pe termen lung să se declanșeze un al Treilea Război Mondial”, concluzionează vicepreședinta Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alexandra Albu

S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
3 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x