Books for Curious Minds

Războiul cipurilor. De ce lupta pentru controlul industriei de semiconductori ne va decide viitorul

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică realizată în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți care îi ajung în mână. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 


Chip War* – Chris Miller

chip

Dacă este ceva ce ar da lumea complet peste cap, acel ceva este un scurtcircuit în industria de semiconductori. De la telefoane la automobile, de la mașini de spălat la cloud computing și industria militară, aproape nimic nu funcționează azi fără cipuri.

Chip War” e o carte care se citește ca un roman de aventuri: de la nașterea industriei, în anii 1960, la figurile titanice care au definit-o, la luptele politice și strategice din jurul ei.

E o istorie fascinantă a celor mai mici obiecte fabricate vreodată de om, a celor mai scumpe fabrici construite vreodată, a celei mai sofisticate și complicate rețele de design, producție și asamblare. O lume pe care Statele Unite au dominat-o, pe care China încearcă să o cucerească, unde Rusia a eșuat lamentabil și Taiwanul a construit cea mai puternică apărare posibilă: cea mai mare fabrică de semiconductori din lume.

Veți înțelege mai bine tensiunea între Statele Unite și China, cum câțiva oameni pot construi o lume și înclina balanța strategică globală, cum intervenția guvernelor schimbă destinul unei țări și cum aroganța prăbușește industrii și națiuni.

Ne gândim rareori la cipuri, dar ele au creat lumea modernă. Soarta națiunilor s-a schimbat în funcție de abilitatea de a acumula putere de procesare.

(*titlu complet: Chip War. The Fight for the World’s Most Critical Technology)


Despre geopolitica semiconductorilor și goana după cipuri ca o nouă cursă a înarmării Panorama a scris pe larg aici.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x