Povestea în două minute

Criza din Sri Lanka, descrisă de la fața locului: Benzină cu pipeta, prețuri uriașe și oameni la capătul răbdării

Computer Hope Guy
Buteliile de gaz sunt foarte greu de găsit acum în Sri Lanka / foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

În această perioadă, în care imaginile dramatice din Sri Lanka, țară aflată în colaps economic, fac înconjurul presei globale, Panorama vă arată cum se vede această criză prin ochii celor care o trăiesc. În continuare, am selectat câteva relatări din conversații pe care le-am purtat în ultima săptămână cu oameni din Sri Lanka – cetățeni srilankezi, oameni cu dublă cetățenie sau expați care s-au dus acolo sperând să ducă o viață mai liniștită, într-un paradis tropical ieftin pentru un occidental.


Panorama a explicat AICI cauzele și consecințele crizei din Sri Lanka


  • Sam Pelpola, 53 de ani, cetățean canadian și srilankez. S-a stabilit în pandemie în Sri Lanka, când s-a mutat aici din Coreea de Sud. Locuiește la nord de Colombo, lucrează remote pentru clienții coreeni și are un vlog despre Sri Lanka

A fost, weekendul trecut, în Colombo, unde erau uriașele protestele antiguvernamentale. „Protestatarii erau fericiți, erau ușurați că s-a făcut primul pas”, spune el, despre alungarea președintelui și a premierului. „Oamenii sunt sătui. Părerea mea e că faptul că am dat jos guvernul nu înseamnă că nu mai avem o criză. Nu s-a rezolvat. Da, poate ne ajută să o luăm pe drumul cel bun. FMI a spus deja că speră să poată negocia cu un guvern stabil”.

„Pe mine, personal, m-a afectat lipsa carburanților. Nu pot să merg nicăieri. Am combustibil în rezervor, dar îl țin pentru urgențe. Prețurile de taxi s-au triplat chiar, din acest motiv”.

„Nu mai avem butelii de gaz pentru gătit de luni de zile. Tocmai am reușit să obțin o butelie, pentru care am plătit de două ori jumate cât ar costa ea. Noi gătim acum cu lemne, avem o bucătărie în aer liber și gătim acolo. Toată lumea folosește lemne”. Sam povestește că nu mai găsește medicamentele pe care le ia. Se va duce curând în Thailanda special pentru asta, povestește. Operațiile care nu sunt urgențe sunt amânate, din cauza lipsei de medicamente.

„Am mai avut și pene de curent de opt ore. Ca să am curent și să pot lucra în continuare, a trebuit, la un moment dat, să închiriez o cameră de hotel pentru două săptămâni”. Hotelurile și zonele cu statut turistic sunt exceptate de la penele de curent. Nici cei care au generatoare nu au ce face, pentru că nu au combustibil pentru ele.

Sam Pelpola spune că e conștient că e într-o categorie diferită de marea majoritate a populației. „Am norocul de a fi înstărit, familia mea o duce bine. Îmi permit să plătesc cât costă totul acum. Nu pretind nicio clipă că suntem în aceeași barcă. Eu nu sufăr, pentru mine toate astea sunt inconveniente și atât. Dar e infinit mai puțin decât prin ce trec cei mai mulți dintre oamenii de aici”. 

  • Lakshan Fernando, 33 de ani, din Sri Lanka. Locuiește la câteva zeci de kilometri de capitala Colombo și lucrează remote pentru o companie britanică.

„Magazinele de cartier și supermarketurile rămân deschise, în ciuda problemelor. Multe dintre ele, însă, au probleme cu aprovizionarea, mai ales când vine vorba de bunuri esențiale, ca laptele praf și conserve”.

Andrea Boekel, 64 de ani, din Australia, cu cetățenie srilankeză. Freelancer, profesoară și scriitoare.

„Situația e foarte volatilă în acest moment, foarte nesigură. E un mare grad de neîncredere din partea publicului când vine vorba de intențiile reale ale președintelui și ale premierului”. Oficial, președintele și guvernul ar urma să demisioneze pe 13 iulie.

„Tot nu e combustibil, decât dacă ești dispus să stai 2-3 zile la coadă. Cei care stau la coadă au devenit mai agresivi, pentru că sunt absolut epuizați și fără speranță. M-am operat săptămâna trecută și nu am putut să merg la controalele de după operație pentru că nu mai am benzină aproape deloc, iar taxiurile se găsesc foarte greu”.

„Penele de curent sunt suportabile. Vreo trei ore pe zi. Problema e că nu se țin de program și te trezești că au oprit curentul când nu te aștepți. E imposibil să îți faci vreun plan. Lucrez de acasă, dar nu pot lucra la capacitate maximă. Stau mereu cu teama că voi pierde ce am în lucru din cauza unei pene de curent neanunțate”.

Anne Helenius, din Finlanda. E de 7 ani în Sri Lanka. Locuiește în sud-estul țării, pe coastă.

„Au adus niște carburant, dar tot nu ai avut voie să cumperi decât foarte puțin și s-a terminat imediat”.

Nilani Ljunggren de Silva

„Pe drumurile mai puțin circulate se folosesc biciclete. Am un prieten care e director al unei companii foarte mari și și-a parcat BMW-ul și se duce la birou cu bicicleta”.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alina Mărculescu Matiș

Redactor-șef Panorama.ro

E jurnalistă cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. A fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE.


Urmărește firul poveștii
Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    2
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x