Criza din Sri Lanka, descrisă de la fața locului: Benzină cu pipeta, prețuri uriașe și oameni la capătul răbdării
În această perioadă, în care imaginile dramatice din Sri Lanka, țară aflată în colaps economic, fac înconjurul presei globale, Panorama vă arată cum se vede această criză prin ochii celor care o trăiesc. În continuare, am selectat câteva relatări din conversații pe care le-am purtat în ultima săptămână cu oameni din Sri Lanka – cetățeni srilankezi, oameni cu dublă cetățenie sau expați care s-au dus acolo sperând să ducă o viață mai liniștită, într-un paradis tropical ieftin pentru un occidental.
Panorama a explicat AICI cauzele și consecințele crizei din Sri Lanka
- Sam Pelpola, 53 de ani, cetățean canadian și srilankez. S-a stabilit în pandemie în Sri Lanka, când s-a mutat aici din Coreea de Sud. Locuiește la nord de Colombo, lucrează remote pentru clienții coreeni și are un vlog despre Sri Lanka.
A fost, weekendul trecut, în Colombo, unde erau uriașele protestele antiguvernamentale. „Protestatarii erau fericiți, erau ușurați că s-a făcut primul pas”, spune el, despre alungarea președintelui și a premierului. „Oamenii sunt sătui. Părerea mea e că faptul că am dat jos guvernul nu înseamnă că nu mai avem o criză. Nu s-a rezolvat. Da, poate ne ajută să o luăm pe drumul cel bun. FMI a spus deja că speră să poată negocia cu un guvern stabil”.
„Nu mai avem butelii de gaz pentru gătit de luni de zile. Tocmai am reușit să obțin o butelie, pentru care am plătit de două ori jumate cât ar costa ea. Noi gătim acum cu lemne, avem o bucătărie în aer liber și gătim acolo. Toată lumea folosește lemne”. Sam povestește că nu mai găsește medicamentele pe care le ia. Se va duce curând în Thailanda special pentru asta, povestește. Operațiile care nu sunt urgențe sunt amânate, din cauza lipsei de medicamente.
„Am mai avut și pene de curent de opt ore. Ca să am curent și să pot lucra în continuare, a trebuit, la un moment dat, să închiriez o cameră de hotel pentru două săptămâni”. Hotelurile și zonele cu statut turistic sunt exceptate de la penele de curent. Nici cei care au generatoare nu au ce face, pentru că nu au combustibil pentru ele.
Sam Pelpola spune că e conștient că e într-o categorie diferită de marea majoritate a populației. „Am norocul de a fi înstărit, familia mea o duce bine. Îmi permit să plătesc cât costă totul acum. Nu pretind nicio clipă că suntem în aceeași barcă. Eu nu sufăr, pentru mine toate astea sunt inconveniente și atât. Dar e infinit mai puțin decât prin ce trec cei mai mulți dintre oamenii de aici”.
- Lakshan Fernando, 33 de ani, din Sri Lanka. Locuiește la câteva zeci de kilometri de capitala Colombo și lucrează remote pentru o companie britanică.
„Magazinele de cartier și supermarketurile rămân deschise, în ciuda problemelor. Multe dintre ele, însă, au probleme cu aprovizionarea, mai ales când vine vorba de bunuri esențiale, ca laptele praf și conserve”.
Andrea Boekel, 64 de ani, din Australia, cu cetățenie srilankeză. Freelancer, profesoară și scriitoare.
„Situația e foarte volatilă în acest moment, foarte nesigură. E un mare grad de neîncredere din partea publicului când vine vorba de intențiile reale ale președintelui și ale premierului”. Oficial, președintele și guvernul ar urma să demisioneze pe 13 iulie.
„Penele de curent sunt suportabile. Vreo trei ore pe zi. Problema e că nu se țin de program și te trezești că au oprit curentul când nu te aștepți. E imposibil să îți faci vreun plan. Lucrez de acasă, dar nu pot lucra la capacitate maximă. Stau mereu cu teama că voi pierde ce am în lucru din cauza unei pene de curent neanunțate”.
Anne Helenius, din Finlanda. E de 7 ani în Sri Lanka. Locuiește în sud-estul țării, pe coastă.
„Au adus niște carburant, dar tot nu ai avut voie să cumperi decât foarte puțin și s-a terminat imediat”.
Nilani Ljunggren de Silva
„Pe drumurile mai puțin circulate se folosesc biciclete. Am un prieten care e director al unei companii foarte mari și și-a parcat BMW-ul și se duce la birou cu bicicleta”.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
-
12.07.2022
- Crăciun de inflație. 30 de idei de cadouri de Crăciun care costă sub 100 de lei
- Inflația, explicată: Concret, cum afectează ea economia și la ce să ne așteptăm acum
- Inflație în România | Topul scumpirilor și singurul lucru care e mai ieftin în 2022
- De ce a ajuns euro umăr la umăr cu dolarul și la ce să ne așteptăm acum
- De ce nu vor scădea ratele bancare în următorii doi ani
- Cum să falimentezi o țară: paradisul pierdut din Sri Lanka
- De ce e inflația atât de mare în SUA și cât de mare e pericolul de recesiune
- 50 de ani de inflație în România
- Investițiile care te pot pune la adăpost de inflație în 2022