Timp pentru noi

Cum să-ți alegi un hobby atunci când n-ai deloc timp pentru tine? Despre centura de siguranță a vieții noastre ocupate

Computer Hope Guy
Hobby-urile sunt esențiale pentru sănătatea noastră emoțională. © Viktor Pravdica | Dreamstime.com

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

HOBBY, hobby-uri, s. n. Îndeletnicire plăcută, în afara preocupărilor profesionale, exercitată în timpul liber. [Scris și: hoby] – Din engl. fr. hobby. – dexonline.ro. 

Și? Tu ce faci în timpul liber? Pescuiești? Asamblezi miniaturi? Cânți la un instrument? Mergi cu cortul? Te murdărești până la cot de ulei în timp ce meșterești la motocicleta pe care ai cumpărat-o pentru că-ți place să colinzi Podișul Dobrogei pe două roți? Împletești un fular? Colecționezi scoici? Ai grijă de microgrădina din balcon? 

Ce se întâmplă: Felul în care ne petrecem timpul liber influențează direct performanțele noastre profesionale și sociale. Un hobby ne oferă prilejul să ne refacem forțele și să ne punem în centrul atenției.

De ce este important: Hobby-urile sunt esențiale pentru sănătatea emoțională și ne ajută să facem un detox mental. Când facem o activitate plăcută, ne încărcăm cu energie, iar organismul nostru ajunge să funcționeze mai bine.

Ce e de făcut: Cei mai mulți ne plângem că nu avem timp pentru un hobby, așa că putem începe prin a ne gestiona mai bine săptămâna, planificând activitățile relaxante la fel cum planificăm și celelalte responsabilități. Descoperirea unui hobby se poate face la orice vârstă, câtă vreme suntem deschiși la minte și dornici să experimentăm.

Surse de inspirație: Prin intermediul unui hobby, ne punem pe noi în centrul atenției, așa că trebuie să pornim de la ce credem sau știm deja că ne place. Poate fi vorba despre proiecte creative, citit, activități în aer liber, jocuri.

De la pasiune la sursă de venit: Mulți au transformat pasiunea lor pentru tot felul de îndeletniciri migăloase într-un job part-time sau full-time.  

Stai, care timp liber? Uneori aproape că ți-e rușine să recunoști că ai timp liber. Un sentiment de vinovăție te cuprinde când ai vrea să faci ceva doar pentru tine, în loc să scoți hainele care stau în uscător de 4 zile, să te interesezi de un meșter care să vină să repare robinetul care picură sau să te perfecționezi pentru job.

Hobby-urile sunt însă esențiale pentru sănătatea noastră emoțională, ne spun psihologii. Oferă acea evadare din rutină și acea formă de relaxare care ne ajută să ne refacem forțele și să ne ocupăm cu mai multă concentrare de restul responsabilităților din viața noastră. Dacă n-ai un hobby, e momentul potrivit să-l pui pe lista de rezoluții pentru anul viitor.

Terapie pentru minte și corp

Să stai cu telefonul în mână și să navighezi la infinit pe rețelele sociale a devenit cel mai la îndemână mod de a-ți petrece timpul liber. Deschizi aplicația să verifici o notificare și te trezești că au trecut 15 minute și tot cu ochii în telefon ești.  Mai adăugai cinci și puteai să fi citit câteva pagini dintr-o carte sau să fi făcut un pic de sport, cât să compensezi statul pe scaun la birou. 

Trăim cu destul de multă anxietate, tracasările zilnice sunt tot mai frecvente, iar resursele noastre de a le gestiona corect, tot mai scăzute. Când nu știm cum să facem față stresului, ne distragem atenția pentru a <<lua o pauză>> de la ce se întâmplă în interiorul nostru. Ne deconectăm de la noi înșine și ne conectăm la un ecran. Asta ne oferă o recompensă instantanee, o stare diferită de cea pe care încercăm să evităm”, spune psihologul Iulia Bârcă, într-un interviu pentru Panorama.

Hobby-urile sunt privite adesea ca un moft, ca o pierdere de vreme, ca o gaură neagră în care investești timp și bani, fără să obții nimic palpabil. Nimic mai fals.

„Prin dezvoltarea unei pasiuni, putem să avem o altă satisfacție a vieții și putem să constatăm ce rol benefic au hobby-urile pe termen lung. Ele reprezintă și o formă de autocunoaștere și de dezvoltare personală”, explică pentru Panorama psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină și specialist în adicții.

„Hobby-urile au rolul de a ne ajuta să facem un detox mental”, completează Iulia Bârcă. „Când facem o activitate plăcută, ne încărcăm cu energie, avem o dispoziție mai bună, iar organismul nostru va funcționa mai bine datorită nivelului mai ridicat de serotonină (hormonul fericirii) și dopamină (hormonul plăcerii)”. 

Cel mai important e faptul că, prin intermediul unui hobby, ne punem pe noi înșine în centrul atenției, ne arătăm interesul față de propriile nevoi. „Așa nu vom ajunge la frustrare și la senzația de copleșire, la tristețe, la sentimentul de gol interior, care apar de regulă când ne ignorăm prea mult timp pe noi înșine”, adaugă Iulia Bârcă.

Psihologul Mihai Copăceanu ne asigură că hobby-urile pot fi descoperite la orice vârstă – tot ce trebuie să facem este să experimentăm, să fim deschiși la minte și încrezători.

O afacere din pasiune

Bende Andras are 44 de ani și e pasionat de desen și pictură de când se știe. Cu 17 ani în urmă, și-a spus că poate mai sunt și alții care împărtășesc aceleași preocupări și s-a gândit să deschidă un magazin online cu produse pentru cei care trăiesc din artă, dar și pentru cei care o privesc doar ca pe o sursă de relaxare.

Pare că a găsit echilibrul perfect între hobby și afacere. Se bucură în continuare să deseneze și să picteze, fără să simtă presiunea unui rezultat, dar și-a dezvoltat și spiritul antreprenorial care i-a permis să construiască un business. Industria globală a hobby-urilor e în plină expansiune. O evaluare Nasdaq estimează, doar în SUA, venituri de aproape 30 de miliarde de dolari generate de aceasta în perioada 2023-2027.

decoupage hobby arts and crafts
Industria de arts and crafts a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Foto: © Olena Smyrnova | Dreamstime.com

De când are business-ul, Bende Andras a constatat că hobby-urile sunt ca moda, au tendințe care durează 2-3 ani. De la pictură și desen, magazinul lui s-a extins la aproape toată gama de activități care țin de lucrul manual sau, așa cum se spune azi, de arts and crafts. Acum doi ani, era foarte populară tehnica decoupage care presupune decorarea meticuloasă a unui obiect, precum o cutie din lemn, cu șervețele. Un tutorial în limba română care demonstrează tehnica și care a fost postat pe YouTube în 2022 are 8.500 de vizualizări. 

Acum, ne spune antreprenorul, sunt căutate jocurile de strategie cu figurine în miniatură pe care jucătorii le pot colora pentru a le personaliza. Un kit pentru începători pornește de la 150 de lei. 

Cum să găsești un mix bun

Nu e simplu să găsești un hobby potrivit. Va fi nevoie de mai multe încercări până la descoperirea aceluia care să ne aducă beneficiile descrise de specialiști. Și mai există o problemă asupra căreia atrage atenția Iulia Bârcă: uneori ne îngrădim curiozitatea de teamă că imaginea noastră publică va fi afectată și că vom fi considerați ridicoli.   

Nu e de neglijat nici sentimentul de vinovăție, mai ales dacă, pe lângă carieră și socializare, mai faci parte și din generația „sandwich” care are în grijă atât propriii copii, cât și părinții în vârstă. Psihologul Iulia Bârcă scoate în evidență un lucru pe care uneori îl calibrăm greșit.

Copiii vor fi fericiți dacă și părinții sunt fericiți, nu dacă au părinți care <<se sacrifică>> pentru ei, mai ales dacă acel <<sacrificiu>> se traduce prin frustrări, lipsă de răbdare, nervozitate sau reproșuri. Este necesar să păstrăm un echilibru între ce facem pentru copii și ce facem pentru noi, iar nevoile noastre trebuie să conteze așa cum contează și ale lor. Totodată, noi oferim modelul, tiparul după care copiii vor învăța. Ce dorim să rețină, că nu contează decât ceilalți?!” 

Părinții încep să înțeleagă această logică a bunăstării emoționale. E un lucru pe care l-a observat și Bende Andras la clienții săi. „În general, mamele sunt cele care cumpără din magazin pentru că vor să se joace acasă cu copiii. Avem vânzări mai mari din toamnă până în primăvară, pentru că stau mai mult în casă și atunci se orientează către un hobby”.

O activitate recreativă alături de copii e benefică pentru părinți, dar și pentru cei mici, punctează Mihai Copăceanu. „Pentru copii, hobby-urile sunt  recomandate pentru dezvoltarea încrederii în sine, a unei identități personale, și prezintă totodată efecte în plan cognitiv, social și educațional. Dacă ne referim la deconectarea de tehnologie și social media, hobby-urile care implică o interacțiune umană ridicată devin recomandări esențiale mai ales în primii ani de școală, deoarece riscul de a deveni dependenți este atunci deosebit de ridicat”. 

hobby copii familie timp liber
Pentru copii, hobby-urile au efecte pozitive în plan cognitiv, social și educațional. Foto: © Wanida Prapan | Dreamstime.com

Cât despre vinovăția menționată anterior, Iulia Bârcă spune că o simțim atunci când nu suntem obișnuiți să facem lucruri pentru noi. Există însă un egoism sănătos pe care ar trebui să-l învățăm. Psihologul ne îndeamnă să planificăm timpul pentru noi cu aceeași diligență cu care ne planificăm responsabilitățile. „Noi suntem cei care ne facem timp pentru noi”, insistă Iulia Bârcă. 

O statistică a guvernului SUA arată că americanul de rând, cu vârsta peste 15 ani, aloca în 2023 un pic peste cinci ore pe zi pentru activități recreative. Mai bine de jumătate din acest timp era petrecut pasiv în fața televizorului. Sportul și cititul abia dacă strângeau împreună o jumătate de oră. 

35,2% dintre românii care n-au citit nicio carte în ultimele 12 luni declarau, pentru un studiu Eurostat, că motivul a fost lipsa timpului. Dintre europeni, doar ciprioții ne-au întrecut în această statistică negativă.

Lipsa timpului este scuza invocată cel mai des pentru absența unui hobby. Dar să fim sinceri cu noi, ne recomandă Iulia Bârcă. „Cred că dacă am evalua timpul pe care îl petrecem zilnic pe social media, am constata că avem destul timp și pentru un hobby cu care să înlocuim dependența de dispozitive electronice”. 

Pandemia, catalizatorul de hobby-uri

În urmă cu patru ani, când măsurile de carantină impuse de pandemia de coronavirus ne-au pus în față foarte mult timp liber, s-a văzut de câtă creativitate este capabilă ființa umană, observă Mihai Copăceanu.

Bende Andras își amintește că vânzările din magazinul său online au explodat. Studiile au arătat că oamenii au experimentat tot felul de modalități de relaxare: au început să gătească, să bricoleze, să grădinărească, să facă diverse activități sportive. Industria de arts and crafts a avut o evoluție spectaculoasă.  Potrivit unei cercetări făcute de o platformă de profil din Marea Britanie, un milion de britanici și-au transformat în perioada pandemiei hobby-urile în surse de venit și au început să vândă online haine și diverse obiecte manufacturate chiar de ei.

Când hobby-ul nu mai e hobby

Se spune că dacă faci un job din plăcere, nu vei munci o zi în viața ta. Nenumărate cariere s-au născut dintr-un hobby, cu atât mai mult în ultimii ani de când tehnologia ajută atâtea mici afaceri pornite din pasiune. Dar mai e hobby-ul hobby dacă faci bani din el sau dacă devine sursă de validare? 

Problema apare când miza se mută de pe plăcere pe performanță, ne atrage atenția Iulia Bârcă. „Atunci, cel mai probabil, avem o dificultate în a ne juca, în a ne bucura în intimitate de o activitate, în a ne relaxa. Știm cu toții că avem nevoie de relaxare, însă tot mai mulți am uitat cum să ajungem la această stare”, explică specialista.  

Așa cum se întâmplă cu toate lucrurile din viața noastră, abuzul dăunează. Iulia Bârcă ne sfătuiește să analizăm dacă nu cumva un comportament aparent pozitiv nu ne creează probleme din alte puncte de vedere. Dacă neglijăm anumite responsabilități sau dacă nu mai avem grijă de noi, e necesar să reevaluăm timpul alocat unei pasiuni. Un exemplu sunt jocurile pe calculator. 

În aceeași categorie intră și sportul în exces, adaugă Iulia Bârcă, „când nu suntem atenți la limitele corpului nostru și ne stabilim obiective nerealiste sau când încercăm să mascăm o imagine corporală distorsionată pe care o compensăm prin dorința de a arăta <<altfel>>, obiectiv la care, de altfel, nu ajungem niciodată”. 

De la pasiune la obsesie și înapoi

Elena Ucenic e medic specializat în obstetrică și ginecologie. Într-o profesie unde minutele și chiar secundele fac diferența între viață și moarte, „un hobby este o supapă de siguranță, care îți permite să evadezi într-un spațiu în care ai tot timpul din lume la dispoziția ta”,  povestește ea. 

„Este centura de siguranță a normalității, a bucuriei și recunoștinței pentru fiecare clipă de viață pe care o trăim”.

Dar recunoaște că lucrurile n-au fost mereu echilibrate. Pasionată de echitație, Elena Ucenic își amintește cum s-a transformat practicarea acestui sport dintr-o activitate plăcută într-o obsesie. „E simplu să ajungi să adopți un comportament până la extreme. Mi-am spus că e un lucru pozitiv, sănătos, să faci mișcare în aer curat, să fii înconjurat de oameni cu care ești pe aceeași lungime de undă. Dar am realizat într-un final că prețul plătit era mult prea mare. Te îndepărtezi încet și sigur de toți cei dragi care nu îți împărtășesc pasiunile, pentru că le au și ei pe ale lor, pasiuni sau probleme”.

echitatie, cai, hobby, pasiune, timp liber
Activitățile în aer liber sunt printre cele mai benefice pentru corp și minte. Foto: © Lincolnrogers | Dreamstime.com

Elena Ucenic a reușit să facă un pas în spate și să redescopere bucuria simplă de a practica echitația, fără a simți nevoia de a face performanță.

Pornind de la propriile experiențe, Elena Ucenic organizează întâlniri cu adolescenți și cu părinții lor, în care le vorbește despre beneficiile hobby-urilor, dar și despre granițele care trebuie stabilite pentru a păstra echilibrul.

Întrebată cum a ales echitația, sport pe care îl practică deja de 40 de ani, Elena Ucenic spune că i-a fost simplu pentru că a iubit caii de mică. Între timp a început să fie interesată și de domenii conexe, precum comportamentul cabalin. Pentru aceia dintre noi care nu s-au gândit niciodată la beneficiile unei pasiuni și nu știu acum ce li s-ar potrivi, medicul are un răspuns foarte simplu: întrebați copilul din voi, cu siguranță va face alegerea perfectă. 

Spune-mi ce vârstă ai, ca să-ți spun ce hobby ți se potrivește

Acum, ne spune Bende Andras mai în glumă, mai în serios, e la modă să te pui pe TikTok în timp ce pictezi și apoi să întorci desenul la cameră și să arăți rezultatul. Așadar, rețelele de socializare au început să devină din ce în ce mai importante și în această nișă. 

O alergare parcă nu e reală dacă nu postezi rezultatele de pe aplicația care-ți urmărește activitatea fizică. Și exemplele sunt multe, iar nevoia de validare din spatele lor subminează tocmai ce oferă mai valoros un hobby: posibilitatea de a te reconecta cu tine însuți, la adăpost de constrângerile exterioare. 

Uneori, constrângerile exterioare țin de bani. O plimbare în aer liber poate fi soluția la îndemână atunci când nu vrem sau nu putem să facem vreo investiție materială în vreo pasiune. Orice activitate relaxantă în natură aduce un plus de energie și contribuie la păstrarea sănătății mintale, punctează Mihai Copăceanu. „Mi-a spus cineva: sunt atât de pasionat de munte, încât nu-mi permit să fiu în depresie“. 

Un joc de societate al cărui cost este împărțit între prieteni e o altă variantă de a ține investiția la minimum, fără a sacrifica un hobby. 

Un studiu realizat în Australia, ale cărui rezultate acoperă de fapt o tendință globală, arată că Gen Z preferă să-și petreacă timpul liber într-o strânsă legătură cu tehnologia. Așa că hobby-urile celor mai tineri țin foarte mult de crearea de conținut, de editarea video, de jocuri sau de streaming. Cei din generația Millennials preferă să se relaxeze în fața televizorului, să se apuce de diverse proiecte de renovare a casei, să citească, să facă sport sau să experimenteze culinar.

Foto: Dreamstime

Articol editat de Raluca Ion


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alexandra Albu

S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x