Dacă vrei să mergi la sigur, cel mai probabil asta va însemna un drum la o cafenea de specialitate, însă în ultimii ani și anumite supermarketuri au introdus în gama lor boabe de calitate. Însă, pentru că nu sunt la mare căutare, nu le vei găsi întotdeauna.
În continuare, un ghid scurt și util pentru cei care vor să îmbunătățească aromele cafelei preparate acasă.
Cafea boabe sau măcinată? Cele patru reguli de aur ale cumpărării cafelei
Cu siguranță că boabe. Dacă vrei să bei o cafea cât mai proaspătă și aromată, cafeaua boabe este cea mai bună alegere. Odată ce boabele sunt măcinate, încep să își piardă rapid aromele și uleiurile esențiale, iar gustul devine tot mai fad. În plus, cafeaua boabe îți dă ocazia să o macini exact înainte de preparare, ceea ce e ideal pentru că își va păstra astfel prospețimea și complexitatea gustului.
În ceea ce privește boabele, ar fi bine să ții cont de cele patru reguli de aur ale lui James Hoffmann, fost barista campion mondial și fondatorul prăjitoriei Square Mile din Londra:
- Cumpără cafea care are data prăjirii boabelor pe ambalaj.
- Încearcă să cumperi în primele două săptămâni de la data prăjirii.
- Cumpără cafea care să-ți ajungă pentru două săptămâni, nu mai mult.
- Cumpără boabe de cafea pe care să le macini tu acasă.
Mulți dintre noi nu ne gândim la cafea ca la un produs proaspăt, mai ales pentru că ani de zile ne-am obișnuit cu cafeaua instant, care pare să reziste o veșnicie. În supermarketuri, cafeaua are de obicei un termen de valabilitate de 12-24 de luni de la prăjire, dar asta nu înseamnă că va avea un gust bun după atâta timp – doar că e sigură pentru consum. Pentru comercianți, e mai convenabil să trateze cafeaua ca pe un produs cu viață îndelungată, dar singurii care pierd sunt cei care vor o cafea bună.
În industria cafelei de specialitate nu există încă un consens clar despre cât de repede își pierde cafeaua calitățile. Totuși, majoritatea prăjitorilor recomandă ca ea să fie consumată în maximum o lună de la prăjire. În primele săptămâni, aromele sunt cele mai intense și complexe, iar după aceea încep încet, încet să se piardă.
Cum să depozitezi boabele acasă
Dacă vrei să știi cum să îți alegi cafeaua, nu e important doar să alegi cafeaua sub formă de boabe, ci să știi și cum să o depozitezi. Ca să te bucuri de cea mai bună cafea posibilă, iată câteva sfaturi simple pentru depozitare:
Ține cafeaua într-un recipient etanș – Dacă punga în care a venit se poate resigila bine, e perfect. Dacă nu, mută boabele într-un recipient cu capac care se închide. Există și recipiente speciale pentru cafea, dar și un borcan sau o cutie de plastic bine închisă își poate face treaba.
Ferește cafeaua de lumină – Lumina, mai ales cea directă de la soare, accelerează degradarea cafelei. Dacă ai un recipient transparent, mai bine îl ții într-un dulap sau, în orice caz, protejat de lumina de afară.
Cum să îți alegi cafeaua: boabe Arabica vs Robusta
Cele mai cunoscute două variante de boabe sunt Arabica și Robusta, fiecare cu propriile avantaje. Vei observa că scrie pe ambalajul tuturor cafelelor ce fel de boabe au fost folosite.
Arabica e considerată „crema” cafelei – are arome mai fine, note fructate sau florale și o aciditate echilibrată. E genul de cafea pe care o vei găsi în cafenelele de specialitate. Dacă vrei să te apropii de gustul cafelei din cafenele, ar fi bine să alegi Arabica, însă trebuie să știi că vei scoate mai mulți bani din buzunar.
Pe de altă parte, Robusta e mai puternică, mai amară și conține de aproape două ori mai multă cofeină decât Arabica. Dacă vrei o cafea tare, pentru un plus de energie, dar și mai ieftină și accesibilă, aceasta este varianta pentru tine.
În general, cafeaua de pe rafturile supermarketurilor e făcută din boabe Robusta, pentru că această specie e mai ușor de cultivat și rezistă mai bine la prăjire intensă: multe cafele din supermarket sunt foarte prăjite pentru a uniformiza gustul, iar Robusta suportă mai bine acest proces.
Ce ar trebui să știi despre felul în care sunt prăjite boabele
Prăjirea boabelor de cafea joacă și ea un rol important atunci când te gândești la cum să-ți alegi cafeaua. Asta pentru că tipul de prăjirea e crucial pentru gustul cafelei. Sunt trei tipuri principale de prăjire: ușoară, medie și închisă, fiecare având un impact diferit asupra băuturii. Prăjirea ușoară (light), de obicei, se face la temperaturi mai scăzute și pentru un timp mai scurt, ceea ce aduce un gust vibrant, cu o aciditate mai mare. Cafelele prăjite ușor vin cu arome fructate și florale și vei simți foarte clar gustul boabelor, pentru că prăjirea nu le-a schimbat prea mult.
Prăjirea medie (medium) este perfectă pentru cei care caută un echilibru între aciditate și corp. Este pentru o băutură mai fină și mai complexă, cu note mai dulci și o textură mai cremoasă.
În schimb, prăjirea închisă (dark), care presupune temperaturi mari și o perioadă mai lungă de prăjire, duce la o cafea mult mai intensă. Aici, aciditatea e aproape inexistentă, iar gustul devine mai amar și mai puternic.