OPEN MINDS

Start la dăruit viață. Ce hopuri urmează pentru cel mai nou spital din România

Computer Hope Guy
Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață, alături de pacienți și o asistentă, în noul spital. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Aproape 2.200 de zile. Atât i-a luat Asociației „Dăruiește Viață” să construiască de la zero o unitate sanitară dotată la cele mai înalte standarde. În acest timp, la Ministerul Sănătății au trecut 12 miniștri.

Pe 10 aprilie 2024, clădirea de nouă etaje, amplasată pe terenul Spitalului Marie Curie din Capitală, a început să-i primească pe micuții pacienți, după săptămâni de contre între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și fondatoarele „Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Deși spitalul a fost finalizat încă din toamna anului trecut, bâlbele birocratice și lipsa de reacție a autorităților au făcut ca și procesul de mutare a secțiilor dintr-o clădire în alta să întârzie. Transferul s-a împiedicat în miile de documente care au trebuit predate de ONG și preluate de către stat. Tocmai teancurile de hârtii au fost folosite ca scuză pentru nepreluarea de către stat a spitalului pe care l-a primit la cheie.

Primele zile de funcționare au fost un moment emoționant nu doar pentru Uscatu, Gheorghiu și personalul de la spital. Imaginile cu micii pacienți aduși acolo au fost redistribuite masiv pe Facebook. Pentru mulți români, ele reprezintă dovada că putem spera, că putem face lucruri mari împreună, lucruri pe care statul ar trebui să le facă, dar pe care, iată, nu le face.

a stat spitalul cu ușile închise, deși era gata să fie dat în folosință
0 de zile

Însă cei de la „Dăruiește viață” nu au avut prea mult timp de sărbătorit în prima zi de funcționare a spitalului.

Chiar dacă lucrurile par să se miște în direcția potrivită, provocările sunt departe de a se fi încheiat, explică într-un interviu acordat rubricii Open Minds președinta organizației, Carmen Uscatu. Cele două fondatoare își doresc, în continuare, să găsească o modalitate prin care să facă parte din boardul spitalului. Adică din conducerea lui, pentru a putea avea un cuvânt de spus și asupra viitorului acestui spital devenit emblematic pentru societate.

Și este de înțeles, câtă vreme îi reprezintă pe 350.000 de români dar și 7.000 de firme care au contribuit financiar „la acest efort imens”, după cum îl descrie Carmen Uscatu, de a construi un spital într-o Românie în care statul se laudă de ani buni că va face unități sanitare, dar în realitate nu se întâmplă nimic.

„Noțiunea aceasta de împreună, de colaborare trebuie construită și construcția asta probabil va trebui să înceapă tot de la noi. Atunci când am văzut-o pe prima fetiță intrând în lift, mi s-au derulat prin fața ochilor toți acești ani care au trecut și am înțeles că a meritat efortul”, spune Carmen Uscatu.

de copii transferați în noul spital, în prima săptămână de funcționare
0

Puterea lui „împreună”

Panorama: În ce măsură veți face parte din structura de conducere a spitalului și cât de deschise sunt autoritățile spre un parteneriat cu asociația în această direcție?

Carmen Uscatu: Momentan, nu ne-am ocupat de asta și n-a venit nimeni către noi să ne propună acest lucru. Probabil că fără să ne ducem noi către politicieni și către autorități, acest lucru nu se va întâmpla de la sine – să îți fie recunoscut un drept pe care îl ai, pentru că reprezinți 350.000 de oameni. Sunt slabe șanse să vină ei spre noi și să ne zică să facem parte din boardul acestui spital, pentru că doar împreună putem face lucrurile mai departe.

Noțiunea aceasta de împreună, de colaborare trebuie construită în România și construcția asta probabil că va trebui să înceapă tot de la noi. Din păcate, e o chestiune care ține de educarea societății și de educare a politicienilor. Nimeni nu a văzut această oportunitate.

Panorama: Care sunt următorii pași în privința personalului medical care va oferi asistență medicală pe secțiile din noua structură?

Carmen Uscatu: Practic, aici totul e integrat. În prezent, sunt venite două asistente medicale de la cel mai mare centru de oncologie pediatrică din Europa, Princess Maxima, cu care suntem în parteneriat, pentru a oferi sprijin cadrelor medicale. Ulterior, vor pleca medici la traininguri în străinătate, pe perioade de un an, doi ani. Vor fi și traininguri pentru asistentele medicale.

Se schimbă totul – proceduri, protocoale, cu scopul de a eficientiza, de a crește calitatea actului medical. În final, ne dorim să crească rata de supraviețurile în această afecțiune – cancerul la copil.
FOTO: Dăruiește Viață Facebook
FOTO: Dăruiește Viață, Facebook/ Banu Ștefan și Bogdan Dincă

Singurul centru care are toate specialitățile la un loc

Panorama: Care e marele câștig pentru pacienți odată ce sunt tratați aici?

Carmen Uscatu: Cel mai important lucru este că acest spital asigură o multidisciplinaritate copilului bolnav de cancer. E pentru prima dată în România când se întâmplă așa ceva. Din 12 centre oncologice de copii, e primul în care sunt aduse toate specialitățile dedicate copilului bolnav de cancer la un loc.

Panorama: Despre ce specialități e vorba?

Carmen Uscatu: Spitalul are radioterapie, are transplant de celule stem, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă, bloc operator. În momentul acesta, dacă sunt copii care au, spre exemplu, tumoră pe creier sau cancer de os, sunt mutați de la un spital la altul prin țară. Acum, nu vor mai avea de ce să fie mutați, au totul aici. Practic, e totul integrat.

Până acum, din clădirea Spitalului Marie Curie s-au mutat în noua clădire neurochirurgia, chirurgia, terapia intensivă, oncologia, blocul operator.

Panorama: Părinții stau cu pacienții de pe secții?

Carmen Uscatu: Da. Este prima dată când, în acest spital, părinții sunt integrați în tratamentul copilului. Au paturi în fiecare salon, dedicate lor, au spații în care să se întâlnească. Lângă spațiile de joacă ale copiilor există și spații ale părinților. E un proiect pentru care e nevoie de mult efort în continuare, de colaborare, astfel încât să își atingă potențialul maxim. Dar e un efort care merită.

Să vezi că un copil se ridică pentru prima dată din pat și vine la locul de joacă pentru că e curios și nu mai stă culcat cu orele e foarte motivant. Până acum, 50 de copii au ajuns deja aici. E un proces care se întâmplă, e ongoing, apropo și de cum vom reuși să creștem numărul pacienților.

Camera de joacă a pacienților. FOTO: Dăruiește Viață Facebook
Camera de joacă a pacienților. FOTO: Dăruiește Viață, Facebook/ Banu Ștefan și Bogdan Dincă

„Fac parte dintr-un miracol”

Panorama: Deci, birocratic, lucrurile au intrat în linie dreaptă?

Carmen Uscatu: În prezent, își fac ei (Ministerul Sănătății, n.red.) inventarul cu ce au primit. Ce e important e că a început activitatea. Restul, hârțogăraia, se întâmplă în spate. Totul e rezolvat.

A încercat ministrul să complice lucrurile, dar s-a liniștit. Chiar număram, au fost 12 miniștri ai Sănătății de când am început acest proiect în 2015 și spuneam, cu ironie, că îl așteptăm pe al 13-lea.

Panorama: Cât de dificil a fost pentru voi să vedeți bâlbele autorităților și faptul că spitalul nu primea pacienți, deși era finalizat de luni bune?

Carmen Uscatu: Cred că e vorba de maturizarea noastră și de a înțelege că lucrurile nu se pot întâmpla fără eforturi imense. Și e ceea ce am resimțit în acest proiect în mod permanent: un efort imens de a ajunge aici. Miercurea trecută, când au fost mutați primii pacienți în spital, mi s-a umplut sufletul de speranță.

Atunci când am văzut-o pe prima fetiță intrând în lift, mi s-au derulat prin fața ochilor toți acești ani care au trecut și am înțeles că a meritat efortul. Fac parte dintr-un miracol, dintr-un proiect despre care la început nici noi nu am crezut că este posibil. Și, iată, a devenit un vis îndeplinit.


Despre Carmen Uscatu

Carmen Uscatu, președintele asociației Dăruiește Viață

Carmen Uscatu este președinta Asociației Dăruiește Viață. A terminat Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din București și a lucrat în mediul privat până în iunie 2012, atunci când a pus bazele Asociației Dăruiește Viață alături de Oana Gheorghiu. De-a lungul timpului, asociația a fost implicată în diverse proiecte de dotare, renovări sau extinderi a unor secții de spital din București și din țară.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Claudia Spridon-Drăgodan

Beneficiară a unei burse Fulbright, Claudia are 14 ani de experiență în presa scrisă și online, fiind specializată în domeniul Sănătății. Înainte de a se alătura echipei Panorama, a făcut parte din redacția ziarului Adevărul și a scris pentru Ziare.com. A fost premiată de Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. În 2012, Claudia a co-fondat asociația Observatorul Român de Sănătate. Timp de șase ani a fost membru în juriul Galei Societății Civile, la secțiunea Sănătate. Este licențiată în jurnalism și are un masterat în management media.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
4 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x