Panorama: Cum se explică recordurile înregistrate pe BVB în ultima perioadă?
Bogdan Mugescu: Sunt mai multe motive care lucrau la baza performanței Bursei. Pe de-o parte, am avut elementul istoric al listării Hidroelectrica, care a adus foarte mulți bani în piață.
La Hidroelectrica, am avut o suprasubscriere și banii care se alocaseră pentru acel IPO au rămas, în mare parte din ei, tot în piață. Am avut și rezultate foarte bune ale companiilor din BET, mai ales băncile și companiile din energie, care, evident, pe măsură ce au raportat, trimestru după trimestru, date foarte bune, cotațiile s-au apreciat.
Apoi, la începutul verii și pe parcursul verii, am avut distribuția de dividende din profitul anului trecut, care, la fel, a fost un an foarte bun pentru companiile din indicele BET. Și mă aștept să țină ritmul acesta de creștere, mai ales că acum câteva zile, pe 29 septembrie, au intrat în piață dividendele de la Fondul Proprietatea.
Practic, banii pe care Fondul Proprietatea i-a încasat din vânzarea Hidroelectrica s-au întors către acționari. Vorbim de 9 miliarde de lei care s-au întors în piață, într-o formă sau alta, fie către investitorii instituționali, fie către investitorii persoane fizice.
Deci, mă aștept ca până la Crăciun să mai avem încă o perioadă bună pe BVB și să continue trendul ăsta, suntem deja la 29% aprecierea indicelui BET, cu tot cu dividendele (n.r. – indicele BET a avut un randament de 22,9% în primele nouă luni ale anului, restul fiind reprezentat de distribuirea de dividende), dintre care vreo 12-13% din creștere e doar din septembrie încoace. Am mai avut și dividende speciale, date de companii, care nu erau așteptate de investitori – OMV Petrom, Banca Transilvania sau Sphera Franchise Group.
Citește și:
Panorama: Cât timp poate să țină această minune, pentru că am văzut și în anii precedenți, Bursa a mers cu sincope, perioadele scurte, extrem de bune, erau urmate de unele mai puțin fericite?
Bogdan Mugescu: De obicei, trimestrul IV e un trimestru bun pentru bursă, iar bursa locală a mers puțin în ritm opus față de ce s-a întâmplat pe piețele dezvoltate. Bursa de la New York e pe un trend descendent de ceva vreme, la fel și cele din Germania și de la Londra, dar acest eveniment istoric pentru piața locală, listarea Hidroelectrica, unul dintre cele mai mari evenimente la nivel global de anul acesta, a dat multă euforie pieței.
Panorama: Anul trecut, BVB a șchiopătat și din cauza efectelor războiului din Ucraina, iar, într-adevăr, anul acesta IPO Hidroelectrica a dat un imbold și mai mare pieței locale de capital. Care ar fi factorii care pot perturba situația aceasta favorabilă în care suntem acum?
Bogdan Mugescu: Perturbarea poate veni în plan intern din măsurile fiscale, pe care Guvernul tot amenință că urmează să le aprobe. Aici vorbim de supraimpozitarea companiilor după cifra de afaceri cu acel procent de 1% și a băncilor cu 2%.
Ar putea să fie o continuare a incertitudinilor cauzate de persistența inflației, pare că inflația persistă în ciuda tuturor eforturilor Băncii Centrale de a o tempera. Nu mai e cum era în primăvară sau la începutul verii, dar mai durează puțin până o să o vedem consistent sub 10%. De asemenea, inflația ridicată ține și dobânzile sus, iar acest lucru duce la o scădere a cererii pe diverse domenii.
Deocamdată, real estate-ul este un pic mai blocat și piața materialelor de construcții, dar nu sunt două sectoare foarte prezente pe piața de capital cu jucători din domeniul acesta. Deci aici văd discuțiile, dar în special de la măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le ia.
Panorama: Cât de legați suntem de celelalte burse, de ce se întâmplă pe celelalte piețe? Spuneați mai devreme că Bursa de la București e cumva pe un trend ascendent, pe când celelalte burse mari au o traiectorie descendentă.
Bogdan Mugescu: Întotdeauna am fost corelați și suntem foarte corelați, anul acesta a fost o excepție și mai ales perioada asta din vară a fost o excepție, care s-a produs strict datorită IPO-ului Hidroelectrica. În rest, suntem foarte corelați cu piețele externe. Dar, acolo nu vedem motive majore de îngrijorare.
Piața americană, economia americană, deși ușor fragilă, nu este într-o situație delicată. Se vorbea despre recesiune la nivelul zonei euro, încă mai așteptăm acea recesiune, pare că întârzie puțin să apară sau statele importante – Germania, Franța – încă se țin bine. Dar, suntem foarte conectați de piețele celelalte. Ce s-a întâmplat în ultimele două trimestre este strict legat de listarea Hidroelectrica.
Bursa vs anul electoral: „De obicei, anii electorali în România vin cu multă risipă”
Panorama: În ce măsură anul electoral 2024, cu patru runde de alegeri, o să afecteze și performanța Bursei și încrederea investitorilor? Am văzut deja că măsurile fiscale au stârnit nemulțumiri în rândul mediului de afaceri.
Bogdan Mugescu: Mediul privat a tot ieșit și a fost vocal în privința acestor măsuri, dar nu pare că ascultă cineva de prin Guvern și de prin ministere. De obicei, anii electorali în România au venit cu multă risipă. Deci, mă aștept să fie și anul viitor la fel, că vor arunca cu bani în multe direcții.
Dar, economia României e mult mai stabilă decât era acum 10 ani sau 15 ani, la precedenta criză economică, când, practic, acea criză a fost, să spunem, „ajutată” de măsurile pe care le-au dat, la momentul respectiv, guvernele din România.
Cred că stăm mai bine decât atunci și mă aștept ca și anul viitor să fie un an stabil pentru economia locală, atât la nivel macro, cât și pentru cursul de schimb. Nu mă aștept să vedem ceva spectaculos în sens negativ.
Îți recomandăm și:
Panorama: E un moment prielnic să investim acum pe Bursă, pentru că în ultimele șase luni, un an, s-a tot vorbit despre acest tip de investiții, pornind de la IPO-ul Hidroelectrica, succesul pe care l-a avut și faptul că a atras și mulți mici investitori?
Bogdan Mugescu: Orice moment este bun să intri pe Bursă. Eu spun întotdeauna că piața de capital este cel mai bun instrument pentru orice om și cetățean pentru a-ți pune economiile la treabă.
În ciuda acestei aprecieri pe care am văzut-o pe cotațiile din acest an, în continuare sunt companii care se tranzacționează la multipli foarte jos. Avem în continuare companii solide din indicele BET care se tranzacționează la multiplu de patru, cinci, șase, adică sunt încă oportunități pe care oamenii pot să intre în domenii variate, adică și în energie, și în domeniul bancar, și în bunuri de larg consum, și în agribusiness.
Deci, oricând, bursa rămâne o destinație ideală pentru economiile personale ale cetățenilor.