Ce ar trebui să ne îngrijoreze, dincolo de cât e un euro și pragul de 5 RON
Panorama: Care sunt au fost motivele pentru care euro a atins acest nivel record în luna mai?
Adrian Codirlașu: Volatilitatea leului a fost mică în ultimii ani și a rămas redusă. Am avut această creștere peste nivelul de 4,95, până la 4,98 de lei pentru un euro, care tot reprezintă o volatilitate foarte redusă. Și pe seama cui aș pune acest lucru? Mai degrabă pe dezechilibre macro la nivelul României, și anume avem cele mai mari deficite gemene din Europa, adică deficitul de cont concurent și deficitul bugetar, care pun o presiune pe depreciere.
De asemenea, diferențialul de inflație (ecartul dintre creșterea medie a prețurilor din zona euro și cea din România, n.r.) ne duce la o depreciere lentă a leului. Ne putem uita la ultimii cinci, șapte ani și vedem că leul în general a pierdut undeva la 10 bani pe an, cu excepția anului trecut.
Panorama: Există avertismente, inclusiv de la CFA România, de multă vreme, că euro riscă să ajungă la 5 lei. Acum, deprecierea leului în raport cu euro s-a mai temperat, dar cât de aproape suntem de momentul în care vom atinge sau depăși 5 lei pe euro?
Adrian Codirlașu: Rezultatele sondajului CFA România sunt pentru următoarele 12 luni, deci cursul de schimb euro-leu (anticipat, n.r.) merge către 5,05 lei pentru un euro, iar pentru următoarele șase luni, puțin sub valoarea de 5. Deci, practic, această depreciere lentă va continua și în următorul an.
Panorama: Cauzele rămân aceleași, deficitele?
Adrian Codirlașu: Cauzele rămân aceleași: deficitul de cont curent și bugetar și diferențialul de inflație dintre România și zona euro.
Panorama: Ce ar însemna pentru români un euro care să treacă de pragul psihologic de 5 lei?
Adrian Codirlașu: E doar un prag psihologic. Impactul asupra economiei e zero, că e 4,98 sau că e 5,02 cursul, impactul efectiv asupra economiei este zero. Doar faptul că 5 este o cifră rotundă. Dar volatilitatea, cum spuneam, este extrem de mică. O volatilitate de 1-2% se întâmplă chiar și într-o singură zi pe cursul euro-dolar. În alte monede, inclusiv ale țărilor dezvoltate, toată această evoluție pe care leul o face într-un an se poate întâmpla într-o zi.
Deci volatilitatea va continua să rămână mică și, implicit, impactul asupra economiei este nesemnificativ.
Panorama: Dar pentru români, pentru că tot timpul când vorbim de deprecierea leului în raport cu euro, cred că primul gând pe care îl avem este legat de credite și de faptul că devin mai împovărătoare. Ar trebui sau nu să ne temem de un euro la 5 lei?
Adrian Codirlașu: Un euro la 5 lei, față de un euro la 4,98 cât a fost acum câteva zile, e exact același lucru. Chiar și transformat în lei, impactul monetar e la fel de mic.
Pe partea de creditare, majoritatea creditelor acum sunt în lei, nu mai sunt în euro. Creditarea în euro continuă să scadă, deci impactul și asupra creditării în euro la fel e redus. Populația nu se mai împrumută în euro.
Citește și:
Panorama: Deci nu sunt motive de spaima atât de mari, e doar un prag psihologic?
Adrian Codirlașu: E doar un prag psihologic, impactul efectiv asupra economiei este extrem de redus.
Panorama: Ca să fie un impact semnificativ, ar trebui să fie și pe o durată de timp mult mai mare și să aibă o depreciere mare?
Adrian Codirlașu: Un impact semnificativ ar fi, de exemplu, o depreciere de 3-4%.
Panorama: Cât ar însemna asta?
Adrian Codirlașu: Acesta ar fi un impact semnificativ, adică să trecem de repede de 5,1 lei pentru un euro.