Recomandările Panorama

Destinații de vacanță din România și din vecini unde poți ajunge cu mașina în 3-4 ore

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Pentru cei care vor să plece de acasă într-o minivacanță și nu vor să „riște” să călătorească cu avionul din cauza prețurilor, a întârzierilor, a vremii impredictibile sau pentru că s-au decis pe ultima sută de metri, avem câteva propuneri pentru un drum cu mașina pe distanțe relativ scurte, raportat la câteva dintre marile orașe din România.

Cu avionul sau cu mașina? De multe ori, ne punem această întrebare când ne facem planuri de vacanțe, oricât de „mini” sau „maxi” sunt ele. De la pandemie încoace, vedem însă că zborul cu avionul vine însoțit de tot mai multe emoții sau variabile care ne pot strica planurile de concediu.

În ultimul weekend din luna iunie, aproape 70.000 de zboruri au avut întârzieri la nivel mondial, iar peste 4.100 au fost anulate, potrivit calculelor flightaware.com. Prima zi a lunii iulie, care deși a picat într-o luni, menține și ea ștacheta din zilele anterioare și luna lui Cuptor a debutat cu aproape 35.000 de anulări și peste 1.700 de anulări. 


Citește și 
Vacanțe în epoca stresului. Cum călătorim când totul e scump și nu știi când ajunge avionul?

Așadar, pentru o minivacanță, mașina rămâne o opțiune la îndemână. Am luat principalele patru orașe din România și am căutat câte o sugestie de minivacanță în afara țării, dar și în țară, nu mai departe de mers în jur de trei ore cu mașina – în condiții normale de trafic. 

Uneori, după cum bine știm, nici drumurile cu mașina nu sunt cele mai predictibile, numeroasele accidente de pe șosele, dar și închiderile de drumuri – cum este recent anunțata închidere a Văii Oltului sau intrarea în reparații a Podului Prieteniei care leagă România de Bulgaria – pot duce la un timp mai mare petrecut pe drum.

Punct de plecare: 

București

Destinație în țară:  Vama Buzăului

Dacă vă doriți și altceva de la mult prea aglomerata Valea Prahovei, la trei ore și jumătate de București sau la circa o oră de Brașov, în condiții normale de trafic, se află Vama Buzăului. Zona a început să se dezvolte de câțiva ani și atrage deja curioși care își doresc și altceva de la împrejurimile Brașovului.

Aici a apărut, în 2008, o rezervație de zimbri, Valea Zimbrilor, cea mai nouă din țară, întinsă pe 12 hectare. În rezervație, sunt 27 de zimbri, dar mai pot fi observați și cerbi și ciute. Se poate ajunge aici cu mașina sau cu bicicleta.

Valea Zimbrilor. Foto: Shutterstock

Tot în Vama Buzăului s-a dezvoltat un punct gastronomic local, unde poți să mănânci ca la mama acasă, chiar în curțile localnicilor – este un trend care prinde tot mai mult avânt, despre care puteți citi mai multe aici.

Destinație în afara țării: Plaja Irakli (Bulgaria)

Dacă visați deja la vacanța de vară, dar nu vă doriți neapărat plaje aglomerate, atunci plaja Irakli ar putea să fie o opțiune bună. Se află la vecinii bulgari, unde găsești mai multe plaje sălbatice decât în România. Irakli este situată la circa 300 de kilometri de București, în apropierea stațiunii Obzor și a Capului Emine. 

Este considerată una dintre cele mai frumoase plaje de pe coasta sudică a litoralului bulgăresc. Foarte mare, întinzându-se pe mai bine de trei kilometri și având în spate o perdea deasă de pădure și în față doar marea, plaja este preferată de cei care caută o evadare din agitația cotidiană. Plaja este împărțită în două de râul Vaya și are o parte sălbatică, fără salvamar, și una mai mare, care e amenajată.

Este inclusă în lista ariilor protejate, scopul fiind acela de a apăra habitatele tipice de coastă ale speciilor florale rare și pe cale de dispariție, precum și multitudinea de păsări.

Irakli Beach. Foto: Facebook.com/Плаж Иракли / Irakli Beach

Punct de plecare: 

Cluj-Napoca

Destinație în țară: Sovata

Despre Sovata era și un cântec celebru de la finalul anilor ‘90 (Cindy Cat, „La Sovata”), însă stațiunea nu e doar locul unde a făcut Nicu armata, ci și un loc de relaxare, profitând de beneficiile apelor din Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume.

Lacul este denumit și „Marea Moartă a Europei” și, fiindcă are proprietăți curative, aici s-a dezvoltat un întreg ecosistem turistic și medical. Apa lacului Ursu este recomandată pentru tratarea multor boli, inclusiv afecțiuni reumatismale sau inflamatorii, probleme ginecologice și de infertilitate.

Sovata este pe harta destinațiilor balneo încă de la finalul secolului al XIX-lea, iar în ultimii ani, tot mai mulți turiști, de vârste variate, aleg să petreacă aici câteva zile.   

Stațiunea Sovata. Foto: Facebook.com/Ensana

Panorama a scris aici mai multe despre cultura spa în România, dar și despre alte spa-uri din România și din Europa:
Cum au descoperit românii vacanțele la spa și de ce nu avem încă o cultură a relaxării

Destinație în afara țării: Debrețin (Ungaria)

Al doilea cel mai mare oraș din Ungaria, Debrețin este situat în apropierea graniței cu România. Iarna, orașul foarte liniștit are un Târg de Crăciun impresionant, cu produse tradiționale – de la decorațiuni și până la clătite pregătite cu ajutorul unui vechi fier de călcat. În restul anului, centrul lui se umple de terase, unde se pot mânca fel de fel de mâncăruri tradiționale ungurești.

Probabil atracția orașului este Aquaticum Debrecen, un centru spa și wellness, care are tobogane și piscine pentru copii și saune sau piscine exterioare cu ape termale, pentru adulți.

La mică distanță de Debrețin este parcul național Hortobágy, aflat în Patrimoniul UNESCO, care reprezintă un loc de deplină relaxare și de a fi mai aproape de natură. 

De asemenea, tot din Debrețin se poate ajunge și la Tokaj, regiune care a dat și numele primului vin cu denumire de origine controlată din lume. La Tokaj se pot face tururi ale podgoriilor și degustări de vin.

Aquaticum Debrecen Spa. Foto: Facebook.com/Aquaticum

Punct de plecare: 

Iași

Destinație în țară: Stațiunea Durău

La poalele Ceahlăului, pe teritoriul județului Neamț, stațiunea montană Durău, situată la o altitudine de 800 de metri și la doar 170 de kilometri de Iași, oferă liniștea de care avem nevoie pentru zilele agitate pe care le trăim. 

De aici, se pot face trasee către Vârful Toaca (1.904 metri) sau la cascada Duruitoarea, aflate în Parcul Național Ceahlău. În apropiere, sunt și Cheile Bicazului, unul dintre drumurile spectaculoase din România și printre puținele legături între Moldova și Transilvania. De asemenea, aici este și lacul Bicaz, cunoscut sub numele de Izvorul Muntelui. Este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România.  

Debarcaderul Ceahlău. Foto: Facebook.com/Statiunea Durau

Destinație în afara țării: Un tur al cramelor vinicole din R. Moldova

Vinul este unul dintre principalele produse pe care Republica Moldova le exportă și cu care, pe bună dreptate, se mândrește. Ca atare, o vizită la cramele de aici e o experiență inedită. Una dintre cele mai spectaculoase este Cricova, situată la doar un sfert de oră depărtare de Chișinău, cu al ei oraș subteran, unde o mașinuță te plimbă pe străzi aflate între 35 și 100 de metri sub pământ, toate cu nume de vinuri. În total, sunt peste 120 de kilometri de străzi și un milion de sticle în acest univers subteran.

Există păstrată aici și ultima sticlă dintr-un lot de 400, din anul 1902. Un trofeu pentru colecționari, la care crama nu vrea însă să renunțe. Printre cei care au colecții de vin aici se numără și Angela Merkel, Donald Tusk sau Traian Băsescu.

Vizitele aici trebuie programate din timp. Republica Moldova are, însă, foarte multe crame care merită vizitate: Mileștii Mici, Chateau Vartely sau vinăria Purcari, iar dacă totuși aveți ceva mai mult timp liber și o disponibilitate mai mare de a călători, puteți ajunge până în satul Bulboaca, situat cam la vreo 40 de kilometri de Chișinău.


Dacă vreți să citiți mai multe despre povestea Castel Mimi și care sunt legăturile cu România, Panorama a scris aici: 
Frăția vinului. Cum au făcut tandem sârbul de la Liliac și moldoveanul de la Castel Mimi

Crama Cricova. Foto: Profimedia

Punct de plecare: 

Timișoara

Destinație în țară: Parcul Național Retezat 

Situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat se află la circa trei ore și jumătate de Timișoara.

Retezat este primul parc național din România și a fost înființat în 1935. Întins pe o suprafață de peste 38.000 de hectare, Parcul Național Retezat are peste 50 de vârfuri de 2.000 de metri. Cel mai înalt vârf este Peleaga, 2.509 m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, al doilea vârf ca înălțime din Retezat, 2.508 m. 

În Parcul Național Retezat sunt și multe lacuri glaciare. Aici e și lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din țară, care se întinde pe nouă hectare și reprezintă un punct de plecare pentru multe trasee montane, pentru începători sau avansați deopotrivă. Se poate face și mountain biking, iar iarna, schi. În Parcul Național Retezat se poate ajunge și cu mașina, însă nu toate drumurile sunt asfaltate.

Zonă de campare în Parcul Național Retezat. Foto: Profimedia

Destinație în afara țării:  Novi Sad (Serbia) 

Doar 150 de kilometri despart Timișoara de al doilea cel mai mare oraș din Serbia și capitala provinciei Voivodina. Novi Sad sau „Atena sârbească” a fost capitală culturală europeană în 2022 și se mândrește cu o diversitate etnică specifică Balcanilor. A fost casă, de-a lungul anilor, pentru unguri, croați, slovaci și români. Un oraș bun de descoperit cu bicicleta sau pe jos, unde cetatea Petrovaradin, cu turnul ei cu ceas baroc, situată pe malul Dunării, este un bine-cunoscut obiectiv turistic.

Novi Sad este cunoscut pentru arta stradală, iar dacă vă plac mai mult activitățile în aer liber, există o plajă la malul Dunării. În apropiere este și Parcul Natural Fruška Gora, unde se poate ajunge cu bicicleta, se poate face și hiking sau se poate sta la plajă, pe malul lacurilor. 

Novi Sad. Foto: Lazar Gugleta/Unsplash

* sursă animație: LottieFiles.com

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x