INFOGRAFICE

Diaspora, investitorul nostru. Câți bani trimit acasă românii de peste granițe și de unde vin cei mai mulți

Românii din diaspora au trimis acasă, în 2021, peste 9 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Mondiale. E o valoare record a remitențelor pentru ultimii 30 de ani. Totalul transferurilor din diaspora echivalează cu 3,2% din PIB-ul României și plasează România pe locul 3 în rândul statelor UE, după valoarea remitențelor raportată la PIB. 

Diaspora rămâne, deci, marele investitor extern al României. Valoarea banilor care vin în țară de la românii din străinătate ține pasul cu cea a investițiilor străine directe, chiar dacă acestea din urmă au crescut foarte mult: 9 miliarde de euro în 2021, potrivit BNR.

Peste 60% din remitențe provin din Spania, Italia și Germania, țări în care sunt cele mai mari comunități de români.

Pentru multe țări, mai ales pentru cele aflate în curs de dezvoltare, transferurile de bani de la persoanele care lucrează în străinătate sunt o sursă de dezvoltare economică. 

Transferurile de bani sau remitențele tind să fie mai stabile decât fluxurile de capital și sunt contraciclice. Asta înseamnă că ele cresc în timpul recesiunilor economice sau după un dezastru natural în țările de origine ale migranților, când fluxurile private de capital au tendința de a scădea. În țările afectate de conflicte politice, banii trimiși de diaspora acasă reprezintă o sursă majoră de subzistență.

În cazul țării noastre, transferurile pe care le fac românii de peste granițe alimentează economia națională în multe feluri: de la investiția în educația copiilor, la stimularea pieței imobiliare (vezi AICI), la alimentarea consumului intern și până la, după cum Panorama a arătat AICI, stimularea antreprenoriatului. 

Mai multe despre puterea economică a diasporei românești, alături de un inventar al exodului, puteți vedea în acest material interactiv.

Notă: Banca Mondială are o metodologie de calcul diferită de raportările Băncii Naționale a României privind remitențele. 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x