Disponibilitatea și diversitatea pe piață a drogurilor au atins cote ridicate și sunt printre cele mai importante provocări ale prezentului, atrage atenția raportul pe anul 2023 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA).
Drogurile sintetice devin din ce în ce mai răspândite. Tot mai des apar noi substanțe, necunoscute până acum, iar industria drogurilor adoptă metode noi de producție. În rândul utilizatorilor, multe dintre efectele negative legate de consumul de droguri sunt amplificate, atunci când diferite tipuri de droguri sunt folosite în același timp.
În 2021, Uniunea Europeană a înregistrat o cifră record în ceea ce privește capturarea de droguri. Au fost confiscate 303 tone de cocaină în țările membre ale Uniunii Europene. Capturi consistente au fost înregistrate și la canabis, în continuare cel mai larg răspândit drog, conform raportului.
Consumul devine o problemă la vârste din ce în ce mai fragede. Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, în medie, 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au consumat canabis, 2,3% au consumat cocaină și 1,3% amfetamine.
Potrivit acestor date, în România, 6% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani au declarat că au consumat canabis în ultimul an. Cel mai mare procent îl înregistrează Italia, 20,9%.
România se poziționează în segmentul de jos al ierarhiei europene, cu valori relativ reduse, în comparație cu alte state precum Irlanda, Olanda sau Croația.
De exemplu, 0,7% dintre tinerii din România cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au declarat consumul de Cocaină, 0,1% au menționat consumul de amfetamine, 0,8% au indicat consumul de ecstasy, iar 0,5% au recunoscut folosirea LSD.
Sigur că aceste cifre sunt mai degrabă orientative. Este imposibil de măsurat dimensiunea reală a consumului de droguri, din simplul motiv că nu e ceva ce poți măsura prea ușor prin sondaj. De aceea, informația statistică nu redă cu acuratețe realitatea din teren, unde cifrele sunt cu siguranță mai mari.
Prevalența și modelele de consum de droguri în rândul populației (adulți sau copii) sunt studiate prin intermediul unor chestionare aplicate unor eșantioane probabilistice reprezentative.
Informația finală este dependentă de dimensiunea eșantionului, de forma de raportare, printre altele. Și, bineînțeles, de disponibilitatea celor care răspund de a fi sinceri pe un asemenea subiect sensibil.
Se poate observa, de altfel, că în țările unde folosirea canabisului este decriminalizată sau reglementată mai puțin strict decât în țări precum România sau Turcia, de exemplu, gradul de utilizare reieșit din chestionare este mai ridicat.
Totuși, datele rămân relevante doar și prin faptul că sunt singurele disponibile. Informații detaliate despre metodologie și clarificări privind limitările setului de date se găsesc pe site-ul EMCDDA.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.