Dintr-o persoană extrovertită și pusă pe glume, a devenit rapid mai închisă și mai temătoare. „Am simțit că mi-a fost luată o parte din personalitate. Pe lângă faptul că venirea aici m-a îndepărtat geografic de prieteni, umorul e altul, se râde despre altceva. De multe ori, nu mă încred să spun ceea ce simt, pentru că știu că nu sunt înțeleasă sau sunt interpretată greșit”, detaliază ea.
A avut însă noroc. Primul ei job presupunea comunicare în engleză, dar colegii au încurajat-o să vorbească și germană și au corectat-o când a fost necesar. „M-au susținut și au respectat faptul că le vorbesc limba, chiar și cu greșeli. Majoritatea nu vorbeau prea bine engleză, așa că înțelegeau cum e să te chinui să te faci înțeles”.
Cu toate astea, o stingherea felul în care unii germani o corectau: „Oamenii au impresia uneori că dacă știi mai puțină germană, înseamnă că știi mai puțin din orice altceva”.
Pentru a avansa în carieră, Anastasia mai are de așteptat. Încă nu vorbește germană suficient de bine pentru o poziție de management.
Domeniile în care se exploatează cei mai mulți muncitori
Dacă reușesc să treacă de interviu, muncitorii cu calificări minime sau deloc se confruntă cu probleme precum condiții de muncă precare, exploatare, izolare socială, adesea pentru că nu-și cunosc drepturile.
Sunt cazuri mai frecvente în domeniul îngrijirii la domiciliu și în industriile cărnii și agriculturii, unde angajații au programe de muncă obositoare și sunt expuși comportamentelor abuzive din partea angajatorilor.
„Îngrijitoarele la domiciliu românce (dar și bulgare sau poloneze) locuiesc izolate, muncesc de multe ori mai mult decât prevede legea și uneori angajatorul nu le plătește nici contribuțiile sociale”, detaliază pentru Panorama Alexandra Adamescu, jurist specializat în consilierea românilor care muncesc în Germania.
Criza de muncitori calificați și-a pus amprenta și asupra îngrijirii bătrânilor la domiciliu. Astfel, au apărut diverse firme care intermediază contracte de muncă pentru îngrijitoare din Europa de Est, majoritatea femei.
„Lipsa unui cadru legal pentru angajarea lor creează o zonă gri, în care apar tot felul de aranjamente. Multe sunt angajate cu PFA, adică au propria firmă, deși legal pot fi considerate angajate, pentru că lucrează pentru o singură persoană și nu își stabilesc ele programul și îndatoririle. Cu toate astea, nu beneficiază de avantajele unei angajate, precum limitările legale ale timpului de muncă, salariul minim și contribuțiile plătite de angajator”, explică Adamescu.
Firmele intermediare găsesc soluții la limita legii pentru angajarea lor, adesea fără a le informa despre contribuțiile plătite. O variantă este lucratul cu detașare, unde se aplică legile muncii germane, dar care lasă loc de interpretare.
„Detașarea presupune un angajator în țara de origine, care te trimite în altă țară pentru o perioadă de timp. Dar angajatele nu muncesc deloc în România, deci este semilegal. Adesea, nu știu ce contribuții le sunt plătite în țară, iar firmele achită uneori sume mai mici și le oferă asigurare de turist, în loc de card european de sănătate, ca să se poată trata în Germania. Uneori sunt angajate prin firme poloneze, cunoscute pentru exploatare prin muncă”, explică jurista.
Un contract de muncă german direct cu familia persoanei îngrijite ar fi cel mai avantajos tip de angajare, dar expații nu au putere de negociere și nu ajung la această formă.
Scandalurile din unele industrii au mai schimbat situația
Lucrurile s-au mai îmbunătățit în industria procesării cărnii, în urma scandalului de la firma Tönnies, în perioada pandemiei. Compania a încălcat atunci mai multe reguli și a ajuns un pericol pentru angajați și societate.
„Înainte de 2021, firmele care procesau carnea în Germania subcontractau muncitorii (prin detașare sau prin contracte de prestare servicii), ceea ce ducea la încălcarea multor drepturi. Nu erau respectate orele de muncă, siguranța la locul de muncă sau salariul minim. Firma Tönnies nu a luat măsuri de siguranță în timpul pandemiei și a devenit un focar de infecție. Unii angajați nu primeau asigurare de sănătate, ci de turist, la fel ca unele îngrijitoare”, povestește Adamescu.
Acum, subcontractările sunt interzise, iar muncitorii au un salariu minim mai mare decât în alte industrii.