Educația pe YouTube: Cinci canale care te vor ajuta să înțelegi mai bine lumea din jur
Când vine vorba de atenția noastră, internetul se simte deseori ca un câmp de luptă infinit. De la toate rețelele sociale, la din ce în ce mai multe servicii de streaming pline cu seriale numai bune de binging, conținutul online care așteaptă să fie consumat pare să fie un bulgăre de zăpadă care devine doar din ce în ce mai mare.
YouTube a ajuns poate cea mai mare bibliotecă de pe internet, iar diversitatea de acolo e cu adevărat remarcabilă. Cu toate astea, atunci când ai prea multe variante, riști să te blochezi și să ajungi la „analysis paralysis” și nu mai putem alege nimic. Așa ne uităm la trailere după trailere, dar nu ne hotărâm la ce film să stăm locului două ore.
În marea de conținut de pe YouTube, există însă destul care e chiar util dacă vrei să afli informații noi și să înțelegi mai bine lumea care te înconjoară. Am selectat mai jos cinci astfel de canale.
Dacă vrei să întorci favoarea, așteptăm și noi recomandări, pe care ni le poți lăsa pe e-mail sau într-un mesaj, pe pagina noastră de Facebook.
„Almanahul YouTube”, top cinci canale
PolyMatter (1,84M subs)
PolyMatter e unul dintre cele mai mari și cele mai vechi (activ din 2015) canale educaționale de pe YouTube. Acoperă o varietate destul de mare de subiecte, de la tehnologie, mediul de afaceri, economie, geopolitică și probleme sociale.
Una dintre principalele calități e partea vizuală. Evan, creatorul canalului, se folosește de animații, infografice și imagini stock pentru a crea o poveste interesantă, chiar și pentru cei care nu aveau cunoștințe anterioare despre subiect.
Trei recomandări de început: Demographic collapse — China’s reckoning; What Putin fears more than war; How Singapore solved housing.
RealLifeLore (6,89M subs)
RealLifeLore e un canal uriaș, care o să te ajute să descoperi lucrurile fascinante despre lumea în care trăim, dar și să înțelegi mai bine evenimentele curente. Canalul se concentrează în principal pe geografie, istorie, știință și economie. În general, clipurile conțin hărți, grafice și animații care ilustrează conceptele discutate.
Trei recomandări de început: The Ocean is way deeper than you think; Why 80% of New Zeqland is empty; Why nobody can stop North Korea.
Johnny Harris (4,05M subs)
Johnny Harris face jurnalism video pe propriul canal de când și-a dat demisia de la Vox, acolo unde se ocupa de seria Borders, în care explora cele mai interesante granițe din lume.
Pe canalul lui, interesele lui Harris sunt din ce în ce mai variate. Așa că o găsești clipuri pe teme care par răsărite de nicăieri, cum ar fi de ce nu merge niciodată aparatul de înghețată de la McDonald’s sau de ce Elveția are peste 300.000 de buncăre.
Trei recomandări de început: Why people think the world is flat; What happens if China invades Taiwan; How the US stole Hawaii.
Wendover Productions (4,16M subs)
Canalul Wendover Productions își propune să explice cât mai pe înțelesul oamenilor cum funcționează lucrurile din jurul nostru, în special din perspectiva infrastructurii. Dacă te-ai întrebat vreodată cum fac profit companiile aeriene low-cost sau de ce logistica din Formula 1 e una dintre cele mai impresionante din lume, aici o să găsești toate răspunsurile.
Trei recomandări de început: Why China is so good at building railways; The logistics of living in Antarctica; How this Central African city became the world’s most expensive.
OverSimplified (7,67M subs)
Ceea ce face cel mai bine acest canal reiese parțial chiar din titlu: ia evenimente marcante din istorie, face o animație pentru a prezenta cât mai clar acțiunea și explică totul într-un mod clar și mai ales simplu. Suprasimplificat, dar cu acuratețea faptelor neatinsă.
Trei recomandări de început: The Cold War; The French Revolution; The Falklands – MiniWars.
Canale românești de urmărit pe YouTube
Zona de conținut educațional nu e la fel de dezvoltată în România ca afară, însă chiar și așa, există câteva locuri spre care te poți îndrepta dacă vrei eseuri video de calitate.
Poți să începi cu Zaiafet, care e, probabil, cel mai longeviv canal educațional de la noi, fiind activ de aproape nouă ani. În general, vei găsi clipuri despre istorie și politică, dar să nu te mire mici abateri de la temele clasice, cum s-a întâmplat în acest clip, despre filmul românesc „BOSS”.
O altă variantă bună e canalul lui Cătălin Moise, unde vei da peste eseuri video de lungă durată despre droguri, capitalism, filme sau istorie.
Dacă vrei ceva mai scurt, apelează cu încredere la Kinezărie, care face content scurt, amuzant și informativ despre de toate, de la kitsch-ul românesc, la manele sau scena modernă de dating.
Articol editat de Alina Mărculescu Matiș
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
Kinezărie mi se pare o mizerie și, sincer, cred că tot articolul ăsta e făcut special pentru promovarea canalului respectiv.
Deci spuneți că am scris un material întreg pentru „a promova” un canal menționat fugitiv în ultima frază? Ca regulă, orice conținut sponsorizat din Panorama e marcat ca atare, în trei puncte foarte vizibile ale textului: deasupra titlului, sub titlu și la finalul textului.
Ai promovat un hipster stângist ca pilon al cunoasterii, tovarasa,!!
Eu as mai recomanda:
Kurzgesagt – In a Nutshell
Quanta Magazine
Veritasium
Salut, Marius! Mulțumim! Și eu urmăresc Kurzgesagt și Veritasium, iar lui Quanta Magazine o să îi dau o încercare zilele astea.
Vsauce mai merita urmarit
Ii stiu pe toti creatorii de continuti mentionati, doar ca trebuie mentionat ceva.
1 RealLifeLore – ofera niste informatii geopolitice interesante, dar nu te poti baza doar pe el pentru a te informa corect. Si el mai da rateuri. In general e bun, dar trebuie sa fii atent, deoarece nu mentioneaza fiecare detaliu, relevant pentru povestea in cauza
https://www.youtube.com/watch?v=KMLgBiN4Dz4
https://www.youtube.com/watch?v=CROXlgEXrT8
2 Johnny Harris, desi este un jurnalist care isi documenteaza subiectele, asta nu inseamna ca are o agenda in spate. Am vazut ca si el a fost acuzat de faptul ca realizeaza o propaganda.
3 OverSimplified, desi are videoclipuri in general in care imbina educatia cu umorul, asta nu inseamna ca videoclipurile sale sunt foarte calitative. Un numar mare de abonati, nu inseamna o calitate mare. De exemplu Extra history face o treaba mult mai buna de a imbina comendia cu istoria si de a pune bazele pentru a invata despre un subiect care nu este prezentat foarte bine. cand adaugi si episodul special de Lies primesti si o bibliografie foarte importanta pe subiect. Alternativ sunt canale de youtube de istorie concentrate mai bine pe istorie, daca vrei sa inveti ceva: Flash Point History, HistoryMarche, World War 2, the great war etc.
4 Kinezarie ii un bun start, dar un canal de youtube pe care l-as recomanda este Dezaburit. El se concentreaza pe Romania si UE.