CAMPANIE PANORAMA

Educație de inflație | Rată mare versus chirie mare: cum să alegem, în aceste vremuri scumpe?

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock/Panorama

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Creșterea prețurilor la chirii îi face pe unii chiriași să se gândească serios la varianta de a cumpăra o locuință, cu tot cu înăsprirea creditării și explozia ratelor. Cum să alegem ce e mai bine pentru noi, în plină inflație și incertitudine economică? Rămânem în chirie sau ne încumetăm să luăm un credit și să plătim o rată care, nu în puține situații, este la fel sau doar un pic mai mare decât prețul chiriei?

În continuarea campaniei Panorama „Educație de inflație”, Irina Chițu, analist financiar și country director Finzoom.ro, portal care compară produsele băncilor din România, ne explică ce calcule trebuie să ne facem înainte de a lua un credit imobiliar, indiferent că vorbim de programul Noua Casă sau de un credit ipotecar.

Experta aduce în discuție și riscurile la care ne supunem dacă optăm pentru un credit în perioadă inflaționistă, dar prezintă și detaliile de luat în seamă, astfel încât rata lunară să nu devină, pe termen mediu sau lung, o povară imposibil de gestionat.

În episoadele anterioare ale campaniei, Panorama a oferit răspunsuri la alte două întrebări spinoase: cum ne punem banii la adăpost în aceste vremuri atât de incerte și în ce măsură e indicat să investim în imobiliare.


Dacă vreți să abordăm, într-un material viitor, o temă legată de bugetare personală, economii, asigurări, investiții, trimiteți-ne întrebările dumneavoastră prin mesaj, pe pagina noastră de Facebook, sau prin intermediul unui e-mail, la adresa [email protected], cu titlul e-mail-ului „Educație de inflație”. Echipa Panorama va încerca să găsească oamenii cei mai potriviți să răspundă la întrebările recurente ale cititorilor noștri.


Pasul 1: ecuația „nevoie, dorință, putință”

Panorama: Cu ratele și ele foarte mari, merită să accesăm un credit imobiliar pentru achiziția unei locuințe în această perioadă?

Irina Chițu: Întotdeauna trebuie să îți faci propriile tale calcule, și nu mă refer doar la cele matematice. Sunt trei lucruri de care trebuie să ții cont înainte să iei o astfel de decizie: care este nevoia ta, care este dorința ta și care este putința ta. Pentru a avea un răspuns corect, e bine să te întrebi: de ce am nevoie de o casă? Vreau să locuiesc în ea sau vreau, spre exemplu, să investesc banii economisiți pentru a-i proteja de inflație?

Este important să ne imaginăm perioada în care vom locui în acea casă, dacă vom locui singuri și, nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim la zonă și la cum ne dorim să arate casa. După ce facem o listă cu răspunsuri la toate aceste întrebări, trecem la pasul următor. Vedem câtă casă ne permitem și de cât avans dispunem.

P: S-a redus apetitul românilor de a accesa credite? Ce ați remarcat?

I.C.: Inflația mare a dus la creșterea dobânzilor. Banii în sine au devenit și ei mai scumpi. Din cauza dobânzilor ridicate, oamenii nu se mai încadrează la același credit la care se încadrau anul trecut. Să vă dau un exemplu:

O persoană care anul trecut câștiga 4.000 de lei net și se împrumuta la maximum, putea obține un credit de 420.000 de lei, pe o durată de 30 de ani, la o rată lunară de 1.800 de lei. Cu aceeași rată lunară, poți să iei în prezent doar 253.000 de lei. Este o diferență foarte mare. Practic, o persoană primește cu aproape 35.000 de euro mai puțin dacă accesează un credit cu același salariu.
Dacă stai de 10 ani în chirie în același loc, asta poate deveni o problemă. Nu poți amenaja casa așa cum poate îți dorești, iar când realizezi cât ai dat pe chirie în acel interval, e firesc să iei în calcul varianta de a face un credit pentru achiziția unui imobil. Când ești tânăr, la început de drum, stai în chirie pentru că ai mai multe avantaje. Nu te interesează reparațiile, nu ai costuri suplimentare, nu dai avans, ai flexibilitate. Optica se schimbă în momentul în care devii stabil.

Pasul 2: câtă casă îmi permit?

P: Ce mai trebuie să luăm în calcul atunci când decidem dacă să facem un credit pentru casă?

I.C.: Pe lângă acele calcule despre care vorbeam, trebuie să fii pregătit emoțional și financiar. Este esențial să îți dai seama câtă casă îți permiți. E bine să nu ne întindem mai mult decât ne permite plapuma. Este necesar să facem un calcul, în funcție de salariu, sau de salarii, în cazul familiei.

Valoarea casei trebuie să fie de maximum patru salarii anuale. De pildă, dacă o familie câștigă 1.000 de euro pe lună, deci 12.000 de euro pe an, înmulțești cu 4, de unde rezultă că o familie cu un astfel de venit își permite o casă de 48.000 de euro.

Spre exemplu, o familie care s-a îndatorat la maximum prin programul Noua Casă (45% din venit, n.red.), a ajuns la un grad de îndatorare de 75% din venit (cu creșterea ratelor, n.r.), ceea ce este enorm. E bine să fim precauți.

P: Cum ne dăm seama care este „prețul corect” pentru achiziția unei locuințe?

I.C.: Poți să vezi care e prețul chiriei în zona respectivă, înmulțești cu 15 ani și apoi înmulțești cu 80%.  Restul de 20% îi scazi pentru eventuale cheltuieli, reparații, perioade în care locuința nu a fost închiriată. De pildă, la o chirie de 500 de euro pe lună, prețul corect al unui apartament este de 72.000 de euro. Dacă vânzătorul cere mai mult, teoretic acel apartament nu-și merită banii.

Piața imobiliară, „fotografie la minut”

P: De ce au ajuns prețurile apartamentelor să fie atât de mari? Încotro ne îndreptăm?

I.C.: Dacă facem o comparație cu țările din jur, în România încă avem prețuri mici la apartamente. Cererea este în continuare mare, pentru că programul Noua Casă a susținut un anumit preț la apartamente. Sunt avantaje și dezavantaje. Așa cum menționam anterior, nu te mai încadrezi la același credit în prezent, față de 2022, deși venitul este același.

Cei care nu au bani suficienți sau nu mai pot accesa un credit vor aștepta, fie pentru a strânge avans suficient, fie în speranța că prețul locuințelor va scădea. De cealaltă parte, cei care construiesc locuințe au costuri foarte ridicate și nu pot pot da prețurile cu mult în jos. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitorul apropiat însă în prezent piața pare că stagnează. În unele zone, pe la periferie, prețurile locuințelor au scăzut. În alte zone, dimpotrivă, au crescut.

P: E important să dăm un avans cât mai mare atunci când achiziționăm o locuință prin credit?

I.C.: Avansul contează foarte mult, da. Pentru că, dacă dai un avans mare, poți să te împrumuți mai puțin din bancă. Inclusiv la programul Noua Casă se cere un avans minim de 5%, dar dacă tu ai contractul de vânzare pe 70.000 de euro și banca evaluează imobilul la 60.000 de euro, diferența trebuie achitată din avans. Niciodată nu va fi făcută o evaluare în plus a unui apartament. Din contră, va fi spre mai puțin. Contează foarte mult avansul, să fie cât mai mare posibil.

P: Ce fel de obiceiuri de cheltuire/economisire trebuie să avem înainte de a lua un credit pentru casă?

I.C.: Este important să exersăm economisirea lunară. Și bine ar fi să învățăm să facem asta cu cel puțin un an înainte de a accesa un credit. Dacă, de pildă, o persoană nu poate economisi lunar nici măcar 100 de lei, nu va putea susține plata unei rate timp de 30 de ani. De asemenea, e important să ai puse deoparte, într-un fond de siguranță, trei salarii. Ideal ar fi să avem șase, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Nici pandemia, nici războiul nu au fost luate în calcul de nimeni. Iar atunci când îți faci un credit, rata devine obligatorie, indiferent ce se întâmplă.

Ce e de preferat: reducem perioada de creditare sau rata?

P: În ce măsură e bine să facem rambursare anticipată, dacă avem această posibilitate?

I.C.: Indiferent de avansul cu care a fost luată o locuință, pentru orice tip de credit imobiliar, cele mai importante sunt plățile anticipate parțial. Cu alte cuvinte, să plătești în fiecare lună niște bani în plus față de rata stabilită de bancă. Dacă ne uităm pe un scadențar, putem vedea că la început plătim foarte puțin din credit și foarte multă dobândă.

În contextul actual, când dobânzile cresc, rambursarea anticipată este mai eficientă. Anul trecut, rata de 1.800 de lei era formată din 320 principal și restul dobândă. Aceeași rată, la același credit, s-a făcut acum 2.050 de lei și este formată din 130 de lei principal și restul de 1.920 de lei dobândă. Deci scade principalul în rată în momentul în care cresc dobânzile. Într-o astfel de situație, plățile anticipate sunt și mai eficiente.

P: Ce se va întâmpla cu prețurile la chirii în perioada următoare?

I.C.: Sunt trei factori care influențează prețurile mai mari la chirii, ce pot fi remarcate în ultima perioadă. În primul rând, piața chiriilor a crescut în urma izbucnirii războiului din Ucraina, au venit în țară refugiați, sunt zone întregi unde sunt cazați ucraineni. Apoi, sunt persoane care nu se mai încadrează la credite din cauza creșterii dobânzilor și a ratelor și, atunci, preferă să mai aștepte.

Nu în ultimul rând, e vorba de modificările legislative din acest an, care duc la creșterea prețului chiriilor. Impozitul anual pe contractele de închiriere crește de la 6% la 10%, costuri care, cel mai probabil, se transferă la chiriaș.

Per ansamblu, au crescut costurile proprietarilor cu chiriașii. Să nu uităm că e o perioadă de inflație ridicată iar cei care au bani investesc în imobiliare pentru a fenta inflația sau pentru a avea randamente pe partea aceasta. Prin urmare, își fructifică investiția prin chirii. Dacă ne uităm pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru, două treimi din proprietăți sunt cumpărate cu bani cash, nu cu credit.

P: Și dacă, totuși, nu rămânem chiriași, la ce riscuri ne supunem dacă ne împrumutăm la bancă într-o astfel de perioadă?

I.C.: În momentul în care achiziționezi un apartament, cea mai mare economie o faci la cumpărarea în sine, dacă reușești să negociezi foarte bine prețul respectiv. E important să reducem cât mai mult din aceste riscuri. Atunci când te împrumuți, clar te expui la riscuri.

P: Cum ne ferim de ele? 

Nu ne împrumutăm decât în moneda în care câștigăm veniturile, ca să eliminăm riscul de curs bancar. Pe urmă, ne împrumutăm cu dobândă fixă, cât mai mică. E important să fie dobândă fixă măcar pe perioadă de trei-cinci ani și, ulterior, să fie variabilă. Al treilea risc ar fi de pierderea jobului. E indicat să ne facem asigurări de șomaj, de locuință – sunt produse foarte bune de atașat creditului. Este esențial să nu ne supraîndatorăm! Cu alte cuvinte, rata trebuie să fie maximum 25% din venit pentru că, altfel, poate deveni o povară pentru familie și nu e de dorit să ajungem acolo.

Despre Irina Chițu:

Irina Chițu a dezvoltat Finzoom.ro în 2006

Este analistă financiară, cu o experiență de 15 ani în domeniul educației financiar-bancare. Este directoarea Finzoom.ro, un portal care monitorizează şi analizează piaţa financiară, compară produsele băncilor din România (credite de consum si pentru locuinta, depozite, carduri, investiţii).


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Claudia Spridon-Drăgodan

Beneficiară a unei burse Fulbright, Claudia are 14 ani de experiență în presa scrisă și online, fiind specializată în domeniul Sănătății. Înainte de a se alătura echipei Panorama, a făcut parte din redacția ziarului Adevărul și a scris pentru Ziare.com. A fost premiată de Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. În 2012, Claudia a co-fondat asociația Observatorul Român de Sănătate. Timp de șase ani a fost membru în juriul Galei Societății Civile, la secțiunea Sănătate. Este licențiată în jurnalism și are un masterat în management media.


Urmărește firul poveștii
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x