Și acum, ce facem? Cum ne decidem votul pentru președinte și Parlament
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Cum alegem un președinte, în aceste vremuri, în care nimic nu mai are un răspuns simplu? Rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale a provocat un șoc pe scena politică din România. Marele necunoscut Călin Georgescu a intrat, de pe primul loc, în finala prezidențială, alături de Elena Lasconi.
Suntem între cele două tururi de prezidențiale și înainte de parlamentare, iar lucrurile s-au complicat teribil. Dinamica actuală ne face să ne întrebăm, mai mult ca oricând, nu doar cu cine votăm, ci cum votăm.
Îți mai permiți să stai acasă, dacă ești scârbit de candidați sau pentru că nu-ți pasă? Mai ai luxul de a vota 100% cum simți sau e mai înțelept să-ți faci niște calcule pragmatice? Și să votezi pentru a bloca forțe politice care ți se par mai periculoase sau mai dăunătoare pentru binele tău și al celor din jur?
La vot, ne uităm la ce ne dorim și poate că nu ne place nimic. Dar, trebuie să ne uităm atent și la ce nu ne dorim. Sau, măcar, cum să ne facem calculele, conform valorilor și intereselor noastre. Aceasta e tema noului nostru explainer video:
E sfârșit de 2024 și până să ne alegem meniul de Crăciun, trebuie să-l răsfoim pe cel politic, de la alegeri. Și dacă oferta e fără sare și piper, sau, din contră, prea condimentată, o reglăm după propriul gust, în cabina de vot.
Cu ce convingeri ne alegem președintele și Parlamentul?
Cât de strategic sau sincer a fost votul de la primul tur e greu de zis: unii au votat din convingere cu Călin Georgescu, dar alții au votat cu el pur și simplu pentru a-i sancționa pe ceilalți.
E bine să ne uităm la cei care ne cer votul la fiecare rundă de alegeri, să-i analizăm și să nu votăm sub impulsul emoțiilor, să luăm decizia pe ultima sută de metri sau chiar în cabina de vot. Mai ales, să căutăm cine sunt ei: din ce trăiesc, cine îi finanțează, ce au făcut în viață, ce poziții au avut despre lucruri importante pentru toți românii.
Dar, în egală măsură, trebuie să ne punem mereu întrebarea cum și de ce votăm.
Ideea că nu ne place sau nu ne băgăm acum, pentru că oricum mai băgăm o fisă data viitoare e foarte periculoasă. În patru sau cinci ani, o țară se poate schimba de la alb la negru.
Și, dacă nu ne iese, ar trebui să disperăm?
Abonați-vă aici la canalul nostru de YouTube.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Ruptură la prezidențiale: românii visează lideri „istorici”, candidații nu au viziune. „L-am votat pe Carol I, a ieșit Carol al II-lea”
- Alegeri în Bulgaria: Filmul unei crize politice de proporții și câteva scene pe care le are în comun cu România
- S-a bucurat Europa prea repede după alegerile din Franța? 3 explicații pentru rezultatele istorice și principalele urmări
- Unde ne sunt femeile în politică? O discuție de care partidele fug: cât de cinstit ne reprezintă alegerile cu puține femei
- 5 concluzii cu care rămânem după primele alegeri din 2024, în România și Europa
- Slovacia și împușcarea lui Fico | Lecțiile pe care România nu are voie să le ignore