INFOGRAFICE

Cât a exportat România în ultimii 30 de ani

Valoarea exporturilor de bunuri din România a crescut din 1991 până în prezent de 26 de ori. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la un an de la căderea comunismului, exportam produse de 3,5 miliarde de euro.

De-a lungul anilor, România a înregistrat o creștere exponențială a exporturilor, cu excepția unor perioade dificile precum criza economică din 2008 și criza provocată de pandemie. Aceste evenimente au afectat economia globală și au redus ritmul de creștere a exporturilor românești, dar nu au anulat progresul general.

După mai bine de 30 de ani de la epoca ceaușistă, pe care unii români o privesc încă cu nostalgie, ignorând datele și faptele reale, România a ajuns să exporte bunuri în valoare de aproape 92 de miliarde de euro, în 2022.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai României se numără Germania, Italia, Ungaria și Franța. Aceste țări au fost destinații principale pentru exporturile românești, iar în anul 2022, valoarea exporturilor către aceste state a atins cifra de 39 de miliarde de euro.

Creșterea constantă a valorii exporturilor în România arată eforturile depuse de către companii românești în dezvoltarea produselor, precum și în extinderea piețelor de desfacere. Cele mai exportate produse sunt mașinile, aparatele, dar și automobilele.

Infograficul interactiv de mai jos permite explorarea datelor privind exporturile României, pentru a vedea detalii despre ce bunuri exportăm și către cine.

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică

Design: Edit Gyenge – egas.studio

Made with: Flourish.studio

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Andrei Luca Popescu

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x