Books for Curious Minds

De la aroganță născută din succes și până la irelevanță, cele 5 greșeli fundamentale care distrug o organizație

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică realizată în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți care îi ajung în mână. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 


Turning the Flywheel* – Jim Collins

flywheel carte

„Turning the Flywheel” e o carte mică-mică, al cărei subtitlu este „De ce unele companii iau avânt, iar altele nu”. Jim Collins, unul dintre cei mai apreciați autori de strategie de business – a scris „Good to Great, Built to Last” și alte câteva cărți despre cum companiile cresc și mor –, a gândit cartea ca acompaniament pentru „Good to Great”. Dar poate fi citită la fel de bine și independent.

Este descrierea unui concept inventat de Collins, care explică felul în care organizațiile construiesc și susțin un cerc virtuos care le diferențiază și le ajută să crească ani – sau chiar decenii – la rând. 

Căderea organizațiilor, scrie Collins, urmează aproape întotdeauna aceeași traiectorie alcătuită din cinci stadii: aroganță născută din succes, diluare în căutarea nedisciplinată a lui „mai mult”, negarea riscului și primejdiei, căutarea disperată a salvării și capitularea în fața irelevanței și morții.

Cele care durează au învățat disciplina acestui mecanism numit „flywheel”: fiecare decizie construiește pe munca anterioară, într-o serie de decizii bune, executate cu măiestrie, care duc la un efect compus.

E foarte utilă, practică și cu multe studii de caz. În final, veți găsi o serie de principii care creează cadrul pentru a construi un flywheel și care caracterizează organizațiile care durează.

Am descoperit că o pot folosi pentru propria strategie, chiar dacă nu sunt organizație.

O transformare de la bine la extraordinar nu conține nicio acțiune definitorie, niciun mare program, nicio inovație teribilă, niciun noroc singular, niciun moment miraculos. Arată, mai degrabă, ca și cum ai împinge o roată imensă: cu mult efort, obții o mișcare, apoi încă una, apoi totul prinde viteză și, la un anumit moment, totul zboară cu un avânt de neoprit.

(*titlu complet: Turning the Flywheel. A Monograph to Accompany Good to Great)


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    6
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x