De la aroganță născută din succes și până la irelevanță, cele 5 greșeli fundamentale care distrug o organizație
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
„Books for Curious Minds” e o rubrică realizată în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți care îi ajung în mână. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
Turning the Flywheel* – Jim Collins
„Turning the Flywheel” e o carte mică-mică, al cărei subtitlu este „De ce unele companii iau avânt, iar altele nu”. Jim Collins, unul dintre cei mai apreciați autori de strategie de business – a scris „Good to Great, Built to Last” și alte câteva cărți despre cum companiile cresc și mor –, a gândit cartea ca acompaniament pentru „Good to Great”. Dar poate fi citită la fel de bine și independent.
Este descrierea unui concept inventat de Collins, care explică felul în care organizațiile construiesc și susțin un cerc virtuos care le diferențiază și le ajută să crească ani – sau chiar decenii – la rând.
Cele care durează au învățat disciplina acestui mecanism numit „flywheel”: fiecare decizie construiește pe munca anterioară, într-o serie de decizii bune, executate cu măiestrie, care duc la un efect compus.
E foarte utilă, practică și cu multe studii de caz. În final, veți găsi o serie de principii care creează cadrul pentru a construi un flywheel și care caracterizează organizațiile care durează.
Am descoperit că o pot folosi pentru propria strategie, chiar dacă nu sunt organizație.
O transformare de la bine la extraordinar nu conține nicio acțiune definitorie, niciun mare program, nicio inovație teribilă, niciun noroc singular, niciun moment miraculos. Arată, mai degrabă, ca și cum ai împinge o roată imensă: cu mult efort, obții o mișcare, apoi încă una, apoi totul prinde viteză și, la un anumit moment, totul zboară cu un avânt de neoprit.
(*titlu complet: Turning the Flywheel. A Monograph to Accompany Good to Great)
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- De la „războiul like-urilor” la cimitirul de piane și zgomotul care ne bruiază deciziile, șase cărți de citit până trece vara
- Războiul cipurilor. De ce lupta pentru controlul industriei de semiconductori ne va decide viitorul
- Despre tranziția de la deșteptăciune la înțelepciune în viață și un ghid practic pentru a îmbătrâni cu succes
- Așa arată fețele singurătății. Despre o societate de rivali și consumatori, obsedați să ia, nu să dea
- Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare care să te ajute să eviți tentațiile și procrastinarea
- Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață
- Respirăm de 25.000 de ori pe zi, dar nici nu ne dăm seama că o facem greșit. Despre noua știință a respirației