Cum s-a format Fondul Proprietatea
Pentru a înțelege de ce a luat Fondul Proprietatea această decizie, cine sunt acționarii și cum s-a născut acest fond, facem un pas în spate și ne uităm la istoricul Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea a fost înființat în 2005, prin decizia Guvernului de la acel moment. A fost gândit ca o societate de investiții de tip închis, cu scopul de a despăgubi persoanele ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv în timpul regimului comunist.
Cu toate acestea, nu este o instituție guvernamentală, ci o societate pe acțiuni, gestionată de Adunarea Generală a Acționarilor. În plus, procesul de restituire nu are legătură cu Fondul Proprietatea, ci este gestionat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), o instituție de stat.
De-a lungul timpului, acest proces de restituire nu a fost lipsit de scandaluri.
Cine sunt acționarii
Inițial, unicul acționar al Fondului a fost statul român.
După ce au parcurs anumite etape legale, titularii drepturilor de despăgubire au primit acțiuni, cu titlu gratuit, ale Fondului Proprietatea. Acțiunile primite au reprezentat echivalentul valorii reale a imobilelor care nu s-au restituit în natură.
Valoarea unei acțiuni a fost stabilită inițial la 1 leu, potrivit informațiilor de pe site-ul Fondului.
Ulterior, statul a început să își reducă treptat participația, iar acționari instituționali români și străini, precum și alte persoane care nu aveau legătură cu procesul de despăgubire au putut să cumpere acțiuni la Fond.
În prezent, potrivit celor mai recente informații publicate de Fond, 21% dintre acționari sunt persoane fizice române, iar 37% sunt acționari instituționali români, inclusiv fonduri de pensii și asigurări.
Acționarii străini reprezintă 11,6%, iar The Bank of New York Mellon, banca depozitar pentru Certificate de Depozit Centrale, având la bază acțiuni suport, are 7,75%.
Statul român, prin Ministerul de Finanțe, deține mai puțin de 6%.
În ce investește
Încă de la creare, Fondul a primit de la stat acțiuni în companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Poșta Română.
Dacă ne uităm strict la domenii, Fondul Proprietatea are investiții preponderent în energie electrică, sectorul petrolier și al gazelor naturale, în companii listate și nelistate, private sau controlate majoritar de stat. Aceste domenii reprezentau, înainte de listarea Hidroelectrica, 83% din valoarea activelor nete.
Dacă numărăm companiile cele mai importante în care Fondul Proprietatea este acționar, cu excepția Hidroelectrica, rămân șapte companii de top, din cele 31 în care Fondul Proprietatea mai avea dețineri.
După exit-ul din Hidroelectrica, care reprezenta peste 75% din valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea, celelalte mari companii nelistate mai reprezintă doar circa 6%.